Νέα Καληδονία: Eνισχύσεις από γαλλική αστυνομία - «Πιο ήρεμη» κατάσταση (VID)

Οι αρχές στη Νέα Καληδονία περιέγραψαν την κατάσταση στη γαλλική επικράτεια του Ειρηνικού ως «πιο ήρεμη» αφού το Παρίσι κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως απάντηση στη βία που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας λόγω σχεδίων αλλαγής των κανόνων ψηφοφορίας στην επαρχία.

Ο αξιωματικός της Ύπατης Αρμοστείας της Νέας Καληδονίας, που εκπροσωπεί το γαλλικό κράτος, ανέφερε σε δήλωση την Παρασκευή ότι οι αναταραχές στην πρωτεύουσα της επαρχίας Νουμέα έχουν υποχωρήσει, καθώς εκατοντάδες ενισχύσεις ασφαλείας έφτασαν από το Παρίσι.

«Για πρώτη φορά από τη Δευτέρα, η κατάσταση είναι πιο ήρεμη και πιο ειρηνική στην ευρύτερη Νουμέα», ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Ωστόσο, σημειώθηκαν πυρκαγιές σε ένα σχολείο και δύο επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, πρόσθεσε.

Η οργή σιγοβράζει εδώ και εβδομάδες για τα γαλλικά σχέδια να επεκτείνουν την ψηφοφορία στη Νέα Καληδονία σε ξένους που ζουν στο νησί για 10 χρόνια ή περισσότερο, σε μια χαλάρωση των περιορισμών ψήφου που συμφωνήθηκαν μετά από μια προηγούμενη περίοδο πολιτικών αναταραχών τη δεκαετία του 1980.

Ο ιθαγενής πληθυσμός Κανάκ, που αποτελεί περίπου το 40 τοις εκατό του πληθυσμού, φοβάται ότι η κίνηση, η οποία εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση στο Παρίσι την Τετάρτη, θα μειώσει την ψήφο και την πολιτική επιρροή τους.

JUST IN: French police reinforcements have begun arriving in New Caledonia amid ongoing riots

— The Spectator Index (@spectatorindex) May 17, 2024 
Περίπου 1.000 επιπλέον προσωπικό ασφαλείας αναμένονται στη Νέα Καληδονία, που θα προστεθούν στα 1.700 που βρίσκονται ήδη εκεί, ενώ οι αρχές έχουν πει ότι θα πιέσουν για «τις πιο σκληρές ποινές για τους ταραχοποιούς και τους λεηλαστές». Σε κατ' οίκον περιορισμό τέθηκαν την Πέμπτη πέντε άτομα ύποπτα για την οργάνωση της αναταραχής, που είδαν δρόμους φραγμένους, επιχειρήσεις να πυρπολούνται και λεηλασίες.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που ξέσπασε η βία τη Δευτέρα, μετά τη δολοφονία ενός δεύτερου αστυνομικού την Πέμπτη. Τρεις άμαχοι, όλοι Κανάκοι, έχουν επίσης σκοτωθεί, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καληδονία, Eνισχύσεις, #45 Πιο, VID,kalidonia, Enischyseis, #45 pio, VID