Σύσκεψη στο Προεδρικό για Τσίρειο θα ζητήσει η Κοιν. Επιτροπή Παιδείας

Πρωτοβουλία για το θέμα που αφορά το μέλλον της περιοχής του Τσιρείου Σταδίου στη Λεμεσό αναλαμβάνει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας η οποία μετά από σημερινή συζήτηση του θέματος για το μέλλον του Τσιρείου Σταδίου ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας τη διενέργεια ευρείας σύσκεψης στο Προεδρικό για το μέλλον της περιοχής του Τσιρείου Σταδίου.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας ενημερώθηκε σήμερα από αρμοδίους για την καταλληλότητα του Τσιρείου Σταδίου και τους σχεδιασμούς της

Πολιτείας για την αξιοποίησή του.

Στο πλαίσιο της συνεδρίας ο Πρόεδρος του ΓΣΟ Κυριάκος Τσολάκης ενημέρωσε πως συμφωνήθηκε με τον μελετητή του έργου αναβάθμισης του στεγάστρου και των κερκίδων του Σταδίου όπως επικαιροποιηθεί η σχετική μελέτη και τα σχέδια έτσι ώστε να υποβληθούν στον Δήμο για επανέκδοση της άδειας οικοδομής η οποία έχει λήξει.

Είπε ακόμη ότι ο ΓΣΟ έχει απευθυνθεί και στις τρεις ομάδες ποδοσφαίρου που χρησιμοποιούν χώρους του Τσιρείου (βοηθητικά κλπ), ΑΕΛ, Απόλλωνα και Άρη οι οποίες όχι απλά δεν καταβάλλουν κάποιο αντίτιμο για τη χρήση των χώρων αλλά μια εξ αυτών χρωστά και €20.000 για ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παύλος Μυλωνάς σημείωσε πως είναι κρίμα για τον χώρο δίπλα στο Τσίρειο Στάδιο, ο οποίος βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, υποδεικνύοντας πως θα πρέπει να υπάρξει κάποιο όραμα από την πλευρά της Πολιτείας για όλον εκείνον τον χώρο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς ανέφερε πως είναι βαθύτερος ο προβληματισμός σε σχέση με το όραμα για την ευρύτερη περιοχή του Τσιρείου Σταδίου και διερωτήθηκε ποιος θα αποφασίσει σε ό,τι αφορά την εκπόνηση ενός οράματος για την περιοχή του Τσιρείου Σταδίου.

Και πρόσθεσε πως καθώς ούτε ο ίδιος έχει απαντήσεις σε ό,τι αφορά το μέλλον του χώρου του Σταδίου, «η συζήτηση, για το συνολικό όραμα πρέπει να μεταφερθεί κάπου αλλού, είτε σε μια διυπουργική επιτροπή είτε στο Προεδρικό».

«Να τεθούν τα ζητήματα και συντεταγμένα πλέον η Πολιτεία να απαντήσει στο τι θέλουμε πλέον να κάνουμε εκεί» πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης είπε πως έχουν περάσει δέκα χρόνια από τη στιγμή που τέθηκε για πρώτη φορά το θέμα του Τσιρείου Σταδίου, εκφράζοντας ευαρέσκεια για το γεγονός ότι υπήρξε κατάληξη στη συνεννόηση ΓΣΟ και μελετητή σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για αναβάθμιση των κερκίδων και τους στεγάστρου.

Για το θέμα της ευρύτερης διαχείρισης του χώρου που περιβάλλει το Τσίρειο Στάδιο ο κ. Παπαδούρης είπε ότι υπάρχουν πολλές σκέψεις αλλά δεν είναι της ώρας.

Η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη εξήγησε πως ο χώρος δεν είναι κρατικός αλλά ιδιωτικός και ως εκ τούτου οποιεσδήποτε αποφάσεις προϋποθέτουν απόφαση του ΔΣ του ΓΣΟ.

Εξήγησε ότι στο πλάνο είναι η δημιουργία ενός Εθνικού Σταδίου Στίβου Β’ και πως ο ΓΣΟ ενημέρωσε τον ΚΟΑ ότι το ΔΣ αποφάσισε να προχωρήσει με τον αρχικό μελετητή κάτι που, όπως υπέδειξε, διευκολύνει τη διαδικασία ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον χρόνο.

Η ΓΔ του ΚΟΑ είπε ακόμη πως υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι θα επιταχυνθεί η ανανέωση της άδειας οικοδομής από τον Δήμο Λεμεσού αλλά και ότι οι μελετητές δεσμεύτηκαν να προβούν σε επικαιροποίηση των μελετών το συντομότερο δυνατόν και να τις υποβάλουν για έκδοση της άδειας οικοδομής.

«Είμαστε πολύ θετικοί για την υλοποίηση του έργου, ωστόσο όλα πρέπει να γίνουν με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες» τόνισε η ΓΔ του ΚΟΑ, αναφέροντας στα μέλη της Επιτροπής πως μόλις ο ΚΟΑ έχει ενώπιον του επικαιροποιημένο κόστος και σε ποιους προϋπολογισμούς θα πρέπει να κατανεμηθεί θα προχωρήσει με τις σχετικές αποφάσεις.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ Περικλής Μάρκαρης είπε ότι το Τσίρειο Στάδιο είναι πολύ αναγκαίο για τον Αθλητισμό της Κύπρου. «Είναι εθνικής σημασίας, μπορεί να ανήκει στον ΓΣΟ αλλά το όφελος είναι για ολόκληρη την Κύπρο» εξήγησε και χαιρέτισε τη βούληση από πλευράς ΚΟΑ.

«Αναμένουμε ότι μετά που θα εξασφαλιστούν οι σχετικές άδειες από τον Δήμο, ο ΚΟΑ θα προλάβει να εντάξει το έργο στους προϋπολογισμούς του 2025 και 2026» συμπλήρωσε.

Ο Εκπρόσωπος του Δήμου Λεμεσού διευκρίνισε ότι ο Δήμος Λεμεσού θα εκδίδει άδειες οικοδομής μέχρι 28 Μαΐου 2024 και απ’ εκεί και πέρα η αρμοδιότητα θα μεταφερθεί στον νέο Επαρχιακό Οργανισμό.

Παρών στη συνεδρία βρέθηκε και ο εγγονός του δωρητή Πέτρου Τσίρου ο οποίος φέρει το ίδιο ονοματεπώνυμο με τον παππού του και ο οποίος στην τοποθέτηση του άφησε αιχμές εναντίον της στάσης του ΔΣ του ΓΣΟ.

Σε επιστολή του προς τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας την οποία ανέγνωσε, ο κ. Τσίρος κατήγγειλε πως σύμφωνα με το άρθρο 6 του καταπιστεύματος, ο ίδιος, δικαιωματικά, θα έπρεπε να συμμετέχει στο ΔΣ του ΓΣΟ και πως «δυστυχώς παρά τις προσπάθειες το νυν ΔΣ δεν αποδέχεται το καταπίστευμα ως έχει και εμποδίζει την εκπροσώπηση της οικογένειας του δωρητή στο ΔΣ του ΓΣΟ».

Ο Πέτρος Τσίρος έκανε επίσης λόγο για «τοξική συμπεριφορά» του Προέδρου και άλλων 2-3 μελών του ΔΣ προς το πρόσωπο του.

Όπως εξήγησε, η προσβολή του καταπιστεύματος δεν αποτελεί αυτοσκοπό της οικογένειας. «Το Τσίρειο ήταν ένα στολίδι της Λεμεσού και σήμερα έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Είναι εμφανές ότι δεν υπήρξε σωστή διαχείριση ώστε να παραμένει το Τσίρειο ασφαλές και να πληροί τα ευρωπαϊκά πρότυπα» σημείωσε, προσθέτοντας πως ο κόσμος διερωτάται γιατί δεν υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση του Σταδίου.

Είπε ακόμη ότι τα περισσότερα μέλη του ΔΣ του ΓΣΟ δεν συμμετέχουν ενεργά και δεν ενημερώνονται καν για τα περισσότερα θέματα.

«Είναι κρίμα και ντροπή» ανέφερε, υποδεικνύοντας πως για να προχωρήσει μπροστά το Τσίρειο Στάδιο θα πρέπει να υπάρξουν ριζικές αλλαγές.

Είπε ακόμη ότι ο ίδιος ως εγγονός του Πέτρου Τσίρου δεν συμφωνεί με τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις από το ΔΣ του ΓΣΟ χωρίς να ενημερώνεται η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ αλλά και ότι το ΔΣ δεν κατέχει απαραίτητες γνώσεις και όραμα.

«Δεν βλέπω άλλη λύση από την αποχώρηση του και την παράδοση της διοίκησης του Τσιρείου Σταδίου σε νέους με αγάπη για τον Αθλητισμό» είπε, ζητώντας όπως εφαρμοστεί το άρθρο 6 του καταπιστεύματος, όπως υπάρξει διαφάνεια στις αποφάσεις του ΔΣ, όπως επανεξεταστούν οι συμφωνίες των τελευταίων τριών χρόνων αλλά και όπως υπάρξει άμεση αναδιαμόρφωση του ΔΣ του ΓΣΟ.

Απαντώντας στον κ. Τσίρο ο Πρόεδρος του ΓΣΟ Κυριάκος Τσολάκης επιφυλάχθηκε να απαντήσει γραπτώς στην επιστολή του κ. Τσίρου.

Εξήγησε ωστόσο πως ο κ. Τσίρος έγινε αποδεκτός ως μέλος του ΔΣ του ΓΣΟ και ότι το ΔΣ ζήτησε τις συγκαταθέσεις των εν ζωή κληρονόμων του Πέτρου Τσίρου.

«Δεν μας έφερε τίποτε απλά μας έστειλε 5 επιστολές μέσω δικηγόρου» πρόσθεσε.

Απαντώντας επίσης στον κ. Τσίρο ο Πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ άφησε να νοηθεί ότι η τοποθέτηση του κ. Τσίρου σχετίζεται με πρόταση για παραχώρηση του χώρου του Τσιρείου σε επενδυτές τονίζοντας ότι η ΚΟΕΑΣ είναι κάθετα ενάντια να παραχωρούνται αθλητικές εγκαταστάσεις του στίβου σε επενδυτές.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παύλος Μυλωνάς είπε πως πέρα από τα διαδικαστικά που αφορούν την επίλυση του θέματος στατικότητας και των βελτιωτικών έργων στις κερκίδες και στο στέγαστρο του Σταδίου που προωθεί ο ΓΣΟ, την Επιτροπή ενδιαφέρει να δει ένα όραμα να καταγράφεται για αξιοποίηση του χώρου προς όφελος των δημοτών της Λεμεσού.

«Μπορούν να γίνουν, πλατείες, πράσινο, εμπορικά κέντρα» σημείωσε, με τη διευκρίνιση ότι δεν αναφέρεται στο Στάδιο αλλά στον χώρο που εκτείνεται από την οδό Αγίας Φυλάξεως ανατολικά του Σταδίου μέχρι την οδό Δομινίτσας Λανίτου-Καβουνίδου στα δυτικά του Σταδίου.

«Ήρθε η ώρα εκείνος όλος ο χώρος να αξιοποιηθεί και εμείς αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να προχωρήσουμε με επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να γίνει μια ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό, να ενημερωθεί και ο Πρόεδρος από τους φορείς της Λεμεσού ποια είναι η κατάσταση και τι θέλουμε να κάνουμε και επιτέλους να ληφθεί μια πρωτοβουλία πολιτική έτσι ώστε όλος εκείνος ο τεράστιος χώρος που αφορά και το οδικό δίκτυο, και τον Αθλητισμό και το πράσινο και τις ανάγκες των Λεμεσιανών» είπε.

Σε ερώτηση για το ποιος έχει το γενικό πρόσταγμα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση όλου αυτού του χώρου, ο κ. Μυλωνάς εξήγησε ότι συνιδιοκτήτες του χώρου είναι ο ΓΣΟ μαζί με την Αρχιεπισκοπή και τη Μητρόπολη Λεμεσού αλλά και ότι η Αρχιεπισκοπή και η Μητρόπολη δεν έχουν πρόβλημα να παραχωρήσουν τον χώρο. «Το πρόβλημα είναι η έλλειψη οράματος από την Πολιτεία και τον Δήμο» είπε, υποδεικνύοντας πως θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει όραμα για την περιοχή του Τσιρείου που να ικανοποιεί και τις ανάγκες των δημοτών.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι κατά τη σημερινή συζήτηση υπήρξε κατάληξη σε συγκεκριμένα αποτελέσματα για το οποίο εξέφρασε ικανοποίηση και ζήτησε από τον ΚΟΑ και τον ΓΣΟ όπως επισπεύσουν τις διαδικασίες για έκδοση της άδειας οικοδομής ενημερώνοντας τόσο τον Δήμο Λεμεσού όσο και τον νέο Επαρχιακό Οργανισμό που θα αντικαταστήσει τον Δήμο Λεμεσού σε ό,τι αφορά την έκδοση των αδειών.

Και εξήγησε πως δεν θα πρέπει να μπει η νέα αίτηση για έκδοση άδεια οικοδομής στον νέο Επαρχιακό Οργανισμό χωρίς ο Οργανισμός αυτός να είναι ενήμερος για το τι έχει προηγηθεί.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ Περικλής Μάρκαρης εξήγησε πως το Τσίρειο Στάδιο είναι πολύ σημαντικό για τον κλασικό αθλητισμό στην Κύπρο και ως εκ τούτου θα πρέπει το Στάδιο να διαφυλαχθεί και να συντηρηθεί.

Είπε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, χαιρετίζοντας παράλληλα τις τοποθετήσεις για το θέμα τόσο από πλευράς ΚΟΑ όσο και από πλευράς ΓΣΟ σε σχέση με την προώθηση των βελτιωτικών έργων στο Τσίρειο Στάδιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα