Το μεταναστευτικό και ο ρόλος της Ευρώπης

Η παράνομη μετανάστευση αποτελεί σοβαρή πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Έ-νωση. Οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη έχουν δημιουρ-γήσει σημαντικά προβλήματα, από την ανθρωπιστική κρίση στα εξωτερικά σύ-νορα έως τα ζητήματα ενσωμάτωσης και ασφάλειας στα εσωτερικά.

Συγκεκριμένα, η Κύπρος, ως χώρα πρώτης εισόδου, βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντική πίεση. Οι αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών έχουν επι-πτώσεις στον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό ιστό της χώρας. Είναι ανα-γκαίο να αναγνωρίσουμε τη σημασία

της συνεργασίας με άλλα κράτη μέλη και την ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση με αποτελεσματικό τρόπο.

Το μέγεθος του προβλήματος επιβεβαιώνουν οι αριθμοί, αφού το νησί μας δέ-χθηκε το 50% των μεταναστών που έφτασαν στις χώρες της Ευρώπης το 2022. H Κύπρος, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της πρώτης γραμμής των μεταναστευ-τικών ροών, καλείται να διαχειρισθεί δυσανάλογες ροές, ως προς το μέγεθός της χώρας μας και του πληθυσμού μας. Τα τελευταία έξι χρόνια η Κύπρος είναι σταθερά το κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων, σε σχέση με τον πληθυσμό της, με την αύξηση από το 2016, να φτά-νει στο 490%.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα πηγάζει μέσα από την εμπλοκή του ψευδοκράτους που ενεργά προωθεί και συντονίζει τους Τούρκους διακινητές να μεταφέρουν στην Κύπρο χιλιάδες μετανάστες από Αφρικανικές και Ασιατικές χώρες.

Και τίθεται το ερώτημα: Τι χρησιμότητα έχουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, όταν η ίδια η Ευρώπη δεν μπορεί να τα προστατεύσει; Η οργανωμένη εισβολή χιλιά-δων παράνομων μεταναστών στο Ευρωπαϊκό έδαφος των χωρών μας, είναι α-ποτέλεσμα μίας νέας μορφής Πολέμου που η Τουρκία ακολουθεί: Εκμεταλλεύε-ται την παράνομη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, και μέσω της «Πράσινης Γραμμής» τους διοχετεύει σε Ευρωπαϊκό Έδαφος. Οι τοπικές μας κοινότητες, μιας χώρας με πληθυσμό ενός εκατομμυρίου, υποφέ-ρουν από τη δυσανάλογη άφιξη παράνομων προσφύγων, ο αριθμός των ο-ποίων φτάνει πλέον το 9% του συνόλου του πληθυσμού μας.

Για να αντιμετωπίσει μια χώρα πρώτης εισόδου όπως η Κύπρος την παράνομη μετανάστευση, είναι σημαντικό να επενδύσει στην ενίσχυση των εξωτερικών της συνόρων. Η βελτίωση των ελέγχων στα σύνορα, η ενίσχυση της Frontex

και η ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων μπορούν να συμβάλουν στον αποτελε-σματικότερο έλεγχο των ροών μεταναστών και προσφύγων.

Επίσης, η σωστή επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής, είναι επιβεβλημένης σημα-σίας για την ανακωχή των ορδών των παράνομων μεταναστών που στέλνει το κατοχικό καθεστώς, και στις οποίες παρεισφρέουν εξτρεμιστές Ισλαμιστές με σκοπό την αποσταθεροποίηση των κοινωνιών μας.

Μέσα από τη συμμετοχή μας στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια, επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού συστήματος κατανομής προ-σφύγων μεταξύ των κρατών μελών, προκειμένου να ανακουφιστεί η πίεση που ασκείται στις χώρες πρώτης εισόδου. Με αυτόν τον τρόπο, προσδοκά να δη-μιουργηθεί ένα πιο ισόρροπο και βιώσιμο σύστημα αντιμετώπισης της μετανα-στευτικής πίεσης.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλίσουμε τα καθολικά νόμιμα Ευρωπαϊκά σύνορα μας στους παράνομους μετανάστες, για να μπορούμε να προσφέρουμε μια γενναιόδωρη, νόμιμη πολιτική για την υποδοχή των προσφύγων που έχουν πραγματική ανάγκη και που χρειάζονται οι κοινωνίες μας. Η απάντηση δεν εί-ναι οι ακρότητες, από όποια πλευρά και αν προβάλλονται. Πρέπει άμεσα και τολμηρά να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της αυξημένης ροής μεταναστών, ούτως ώστε να προστατέψουμε τον δημογραφικό χαρακτήρα της Ελληνικής μας Πατρίδας, να θωρακίσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών μας και να συνδράμουμε, στο δυνατό βαθμό, μόνο, τους πρόσφυγες που πραγματικά έ-χουν ανάγκη μιας βοήθειας περιορισμένης διάρκειας.

Δρ. Ελένη Σταύρου – Ευρωβουλευτής ΕΛΚ/ΔΗΣΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα