Το μποζόνιο Χιγκς μπορεί να περιμένει

Οι επιστήμονες, αισιοδοξούν πως επιτέλους βρέθηκε το μποζόνιο Χιγκς, αυτό το στοιχειώδες σωματίδιο το οποίο συμβάλλει καταλυτικά στην δημιουργία της μάζας του σύμπαντος

Η συνέντευξη τύπου της 4ης Ιουλίου στο CERN έδωσε βέβαια την είδηση της ημέρας -κατά πολλούς του αιώνα- στα περισσότερα ΜΜΕ: Οι επιστήμονες, αισιοδοξούν πως επιτέλους βρέθηκε το μποζόνιο Χιγκς,

αυτό το στοιχειώδες σωματίδιο το οποίο συμβάλλει καταλυτικά στην δημιουργία της μάζας του σύμπαντος, μια ιδιότητα που του προσέδωσε το προσωνύμιο «σωματίδιο του Θεού».

Από την δεκαετία του '60, που ο Χιγκς αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο πασίγνωστο σωματίδιο του έχει περάσει μισός αιώνας ...απεγνωσμένων προσπαθειών των φυσικών να «δέσουν» την θεωρία με την πράξη, αιτιολογώντας πλήρως τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε το σύμπαν.

Και σε όλη αυτήν την προσπάθεια αρωγοί και εμπνευστές ήταν και είναι μερικοί από τους φίλους μας στον ουρανό, με μεγάλη πρωταγωνίστρια την Έριδα.

Ο πλανήτης νάνος που ανακαλύφθηκε μόλις στις αρχές της νέας χιλιετίας, σύμφωνα τουλάχιστον με τα δικά μου στοιχεία, συνδέεται άμεσα με τον μικρόκοσμο αλλά και συνολικά με τις επιστήμες. Το 1925-26, η είσοδος της στον Κριό -όπου και παραμένει ακόμη- σήμανε μια μακρά περίοδο, όπου με την συνδρομή της εκφραστικής και πρωτοποριακής πάστας του ζωδίου, άρχισαν να αποκαλύπτονται τα μυστήρια του μικρόκοσμου, κάτι που βρήκε πολλές εφαρμογές, ιδίως στην τεχνολογία και την Ιατρική.

Η ανάπτυξη της σωματιδιακής Φυσικής ήρθε στην δεκαετία του 30, όταν ανακαλύφθηκαν μια σειρά από αυτούς τους μικροσκοπικούς ...δαίμονες που άλλαξαν άρδην την εικόνα του κόσμου από επιστημονική άποψη και έδωσαν σάρκα και οστά στον κλάδο της κβαντομηχανικής.

Όμως η Έριδα δεν ήταν μόνη της σε αυτήν την πράξη του κοσμικού δράματος.

Δύο από τους «μεγάλους» του ζωδιακού, ο Ουρανός και ο Πλούτωνας, έβαλαν σίγουρα το ...χεράκι τους σε αυτές τις ανακαλύψεις, αφού είναι γνωστό πως τόσο στην δεκαετία του 30, όσο και σε εκείνη του 60 οι δύο πλανήτες ενοποίησαν την ενέργεια τους σχηματίζοντας αντίστοιχα ένα τετράγωνο και μια σύνοδο.

Και στις μέρες μας, τα επαναλαμβανόμενα τετράγωνα τους δίνουν εκ νέου το ρυθμό για την αποκάλυψη ακόμη περισσότερων λεπτομερειών, πάντα όμως στον «καμβά» της μεγάλης αρτίστας των επιστημών.

Έχω ξαναγράψει πως η ανακάλυψη της Έριδας θα συνδεθεί με μια τουλάχιστον κορυφαία επιστημονική ανακάλυψη, ως είθισται να συμβαίνει με κάθε ουράνιο γείτονα μας όταν συνειδητοποιούμε την ύπαρξη του: Έρχεται ένα γεγονός που προσιδιάζει με την φύση του και δίνει το αστρολογικό «στίγμα» του.

Όμως, παρότι οι επιστήμονες πράγματι «ακουμπάνε» μια μεγάλη αλήθεια, που θα σκορπίσει πάγιες πεποιθήσεις και προκαταλήψεις, φαίνεται πως η ώρα της καταλυτικής ανακάλυψης δεν ήρθε ακόμη.

Γιατί μπορεί ο Ουρανός και ο Πλούτωνας να δίνουν το ΟΚ για μια κατάδυση στις αιτίες της Δημιουργίας αλλά το κοσμικό ραντεβού τους με την Έριδα -ειδικά του πρώτου- είναι εκείνο που θα δώσει ΤΗΝ ανακάλυψη!

Αυτό μας οδ

Keywords
Τυχαία Θέματα