«Καμίνι» η Ινδία: Συναγερμός για τον καύσωνα στο Νέο Δελχί με τον υδράργυρο στους 47,4 C [βίντεο]

Κύμα καύσωνα σαρώνει τη βορειοδυτική Ινδία με τις Αρχές να έχουν σημάνει συναγερμό στο Νέο Δελχί, όπου ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε χθες Παρασκευή στους 47,4 βαθμούς Κελσίου.

H μετεωρολογική υπηρεσία της Iνδίας (IMD) δεν αναμένει υποχώρηση του καύσωνα τα επόμενα 24ωρα στις βόρειες περιοχές της χώρας.

Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν καιστα κρατίδια Παντζάμπ, Χαριάνα καιΡατζαστάν της Ινδίας και η ζέστη θαεπιμείνει τις προσεχείς ημέρες, σύμφωναμε τον μετεωρολόγο Σόμα Σεν Ρόι της IMD,ο

οποίος προειδοποίησε τους πολίτες-ειδικά τους ηλικιωμένους κι όσουςανήκουν στις ευπαθείς ομάδες - νααποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμουςμέχρι τη δύση του ηλίου, να καταναλώνουνάφθονα υγρά και να φορούν χαλαρά, ελαφράρούχα.

Στο κόκκινο ο υδράργυρος στη βόρειαΙνδία εν μέσω εκλογών

Οι ακραίες θερμοκρασίες στη βόρεια Ινδία συμπίπτουν με τον εκλογικό μαραθώνιο των έξι εβδομάδων με ειδικούς να ανησυχούν ότι ο καύσωνας μπορεί να απειλήσει την υγεία των ψηφοφόρων που περιμένουν στις ουρές για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ή των οπαδών των κομμάτων, υποψήφιοι των οποίων πραγματοποιούν προεκλογικές συγκεντρώσεις σε υπαίθριους χώρους.

Τον περασμένο μήνα ένας υπουργός λιποθύμησε στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο κρατίδιο Μαχαράστρα της Ινδίας.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, ΝαρέντραΜόντι και ο βασικός του αντίπαλος, οΡαχούλ Γκάντι του αντιπολιτευόμενουΚόμματος του Κογκρέσου έχουν προγραμματίσειπροεκλογικές συγκεντρώσεις για σήμεραστο Νέο Δελχί, όπου θα στηθούν οι κάλπεςστις 25 Μαϊου.

Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής

Ο Απρίλιος, ο Μάιος και ο Ιούνιος είναιοι θερμότεροι μήνες στις περισσότερεςπεριοχές της Ινδίας, προτού οι μουσώνεςρίξουν τις θερμοκρασίες, αλλά οι καύσωνεςείναι εντονότεροι την τελευταία δεκαετίακαι συνήθως συνοδεύονται από λειψυδρία,που αφήνει χωρίς πόσιμο νερό δεκάδεςεκατομμύρια από τους 1,4 δισ. κατοίκουςτης χώρας

Σύμφωνα με μελέτη της World Weather Attribution, που ερευνά την πηγή των ακραίων θερμοκρασιών ανά την υφήλιο, η κλιματική αλλαγή κατέστησε κατά 45 φορές πιθανότερα τα κύματα καύσωνα σε ορισμένες περιοχές της Ασίας, όπως αυτό του περασμένου μήνα.

Κλιματολόγοι λένε ότι ηακραία ζέστη στην Ινδία και άλλες χώρεςτης νότιας Ασίας την περίοδο πριν τουςμουσώνες γίνεται ολοένα και συχνότερηκαι οι θερμοκρασίες είναι κατά μέσο όροπερίπου 0,85 βαθμούς Κελσίου υψηλότερεςλόγω της κλιματικής αλλαγής.

Τουλάχιστον 28 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους λόγω του καύσωνα τον Απρίλιο στο Μπαγκλαντές και άλλες πέντε στην Ινδία, ενώ αυξημένοι θάνατοι από υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν φέτος και στην Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες.

Οι καύσωνες εξελίσσονται ταχύτητα σεκίνδυνο για τη δημόσια υγεία στην Ινδία,όπου πάνω από 150 άνθρωποι πέθαναν πέρυσιλόγω υψηλών θερμοκρασιών τον περασμένοχρόνο και σχεδόν 11.000 από τις αρχές του21ου αιώνα, αν και ειδικοί εκτιμούν ότιοι πραγματικοί αριθμοί των θυμάτωνείναι πιθανώς πολύ υψηλότεροι.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα