Ανησυχητικά μηνύματα της ΕΚΤ για την ευρωπαϊκή οικονομία

16:12 16/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επισημαίνει ότι οι οι οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευρύτερα, βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω των κρίσιμων εθνικών εκλογών σε όλο τον κόσμο, αλλά και των εκλογών της Ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2024.

Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση της ΕΚΤ για τον Μάϊο, οι πιο έντονοι κίνδυνοι προέρχονται από τη παγκόσμια γεωπολιτική αστάθεια (λόγω και των πολέμων που

συνεχίζουν να γίνονται, κυρίως σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία), τις εκλογές αλλά και το δημόσιο χρέος, που δεν έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο σε πολλές χώρες της ΕΕ μετά την πανδημία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν είχαν ανατρέψει πλήρως τα μέτρα στήριξης που εισήχθησαν για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως ο συνδυασμός «υψηλών επιπέδων χρέους και χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής» θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους επενδυτές και αυτό θα μπορούσε να «αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού και να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, μεταξύ άλλων μέσω διαρροών σε ιδιώτες δανειολήπτες και σε κρατικούς ομολογιούχους».

Η προειδοποίηση της ΕΚΤ ήρθε αφότου η ΕΕ δημοσίευσε επικαιροποιημένες οικονομικές προβλέψεις , στις οποίες εκτιμά ότι καθαρός δανεισμός των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης θα μειωθεί από 3,6% του ΑΕΠ πέρυσι σε 3% φέτος και 2,8% το 2025. Ωστόσο, το συνολικό δημόσιο χρέος αναμένεται να παραμείνει πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα στο 90% του ΑΕΠ σε ολόκληρο το μπλοκ το 2024 και στη συνέχεια να αυξηθεί ελαφρώς το επόμενο έτος.

Όπως αναφέρει στην έκθεση ο Λουίς Ντε Γκίντος της ΕΚΤ, «το ενδεχόμενο δυσμενών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών εκπλήξεων είναι αυξημένο και αντίστοιχα ενισχυμένο το outlook των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης».

Σημειώνεται πως οι τράπεζες της Ευρωζώνης συνεχίζουν να δείχνουν ανθεκτικότητα, αλλά οι χαμηλές αποτιμήσεις τους δείχνουν ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τη βιωσιμότητα τη κερδοφορίας τους. Όπως επισημαίνει η έκθεση, οι προκλήσεις για τις τράπεζες μπορεί να προκύψουν από τρεις πηγές:

-Αυξάνονται οι ανησυχίες για την ποιότητα του ενεργητικού τους, δεδομένων των ενδείξεων συσσώρευσης ζημιών σε ορισμένα χαρτοφυλάκια δανείων που είναι πιο ευαίσθητα στις κυκλικές μετατοπίσεις, ιδίως των εμπορικών ακινήτων

-Το κόστος χρηματοδότησης για τις τράπεζες φαίνεται ότι θα παραμείνει υψηλό, ακόμη και αν τα επιτόκια αρχίσουν να μειώνονται.

-Τα έσοδα των τραπεζών ενδέχεται να μειωθούν καθώς τα λειτουργικά κέρδη τους περιορίζονται λόγω της στασιμότητας στην παροχή δανείων και του χαμηλότερου εισοδήματος από δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Διαβάστε αναλυτικά  την έκθεση της ΕΚΤ

Keywords
Αναζητήσεις
anisychitika-minymata-tis-ekt-gia-tin-evropaiki-oikonomia.htm
Τυχαία Θέματα