ΕΕ: Επιχορηγήσεις έως 4 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων

10:42 8/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με τη δημιουργία ενός μηχανισμού μεταρρύθμισης και ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η διευκόλυνση αποτελεί το κεντρικό στοιχείο του σχεδίου ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια που παρουσίασε η Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2023.

Η διευκόλυνση θα καλύψει την περίοδο 2024 – 2027 και αναμένεται να παράσχει έως 2 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 4 δισ. ευρώ σε δάνεια στους εταίρους της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια. Θα συμπληρώσει τον υφιστάμενο Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ ΙΙΙ),

αυξάνοντας σημαντικά τη χρηματοδοτική βοήθεια προς τους εταίρους στην περιοχή.

Η διευκόλυνση θα στηρίξει τους εταίρους της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια στην ανάληψη μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την ΕΕ και θα τονώσει την οικονομική τους σύγκλιση με την ΕΕ, βάσει φιλόδοξων προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων. Η διευκόλυνση θα προωθήσει επίσης την ευθυγράμμιση των εταίρων με τις αξίες, τους νόμους, τους κανόνες, τα πρότυπα, τις πολιτικές και τις πρακτικές της ΕΕ με στόχο τη μελλοντική ένταξη στην ΕΕ.

Η προσωρινή συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, προκειμένου να εγκριθεί επίσημα και από τα δύο θεσμικά όργανα μετά από νομική-γλωσσική αναθεώρηση.

Keywords
Αναζητήσεις
ee-epichorigiseis-eos-4-dis-evro-gia-tin-anaptyxi-ton-dytikon-valkanion.htm
Τυχαία Θέματα