Ένας γενναίος, νέος κόσμος για την τρίτη ηλικία: Όταν μαθαίνεις να γκουγκλάρεις στα 75 σου

16:19 15/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Στα  70 της χρόνια -πριν από πέντε χρόνια- και έχοντας ζήσει όλη της τη ζωή στην Άμφισσα, η Βασιλική Βουρλά αποφάσισε να μετακομίσει στην Αθήνα για να ζήσει σε μια πόλη που θα της έδινε ό,τι δεν βρήκε στην πατρίδα της. Έχασε τον άντρα της και το ένα της παιδί και θέλησε να αφήσει πίσω ό,τι της θύμιζε πόνο, αλλά και όλα τα καλά που δημιούργησε. Η ζωή συνεχίζεται. Και συνεχίζεται κυρίως για τους ηλικιωμένους που έχουν όρεξη να ζήσουν, έχοντας αποκτήσει σοφία και δύναμη. 

Στους Δελφούς «που είναι ο ομφαλός της γης, που έχει

μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά και είναι ένα παγκόσμιο προσκύνημα, το οποίο επισκέπτονται άνθρωποι απ’ όλα τα κράτη έκανα μια υπέροχη οικογένεια. Τώρα όλα άλλαξαν και οφείλω κι εγώ να προχωρήσω», λέει η κυρία Βασιλική στο Business Voice, που σήμερα διανύει τη 75η χρονιά της στη ζωή.

Μέχρι τη μέρα που ήρθε στην πρωτεύουσα δεν είχε καν κινητό τηλέφωνο. Τώρα όμως θέλει να τα μάθει όλα. 

«Ζω μόνη μου. Δεν έχω συντροφιά. Και αποφάσισα να κάνω κάτι για τον εαυτό μου. Τι κι αν είμαι 75 ετών; Είμαι εδώ, υπάρχω.

Οταν έμαθα ότι η Δημοτική Αγορά Κυψέλης έκανε μαθήματα εκμάθησης ίντερνετ για ανθρώπους άνω των 60 ετών, είπα, αυτό είναι. Αυτό θα κάνω. Γιατί όταν ξέρεις να χρησιμοποιείς το ίντερνετ, σού ανοίγονται ορίζοντες, μαθαίνεις τον κόσμο, ”πηγαίνεις” σε μέρη που δεν μπορείς να πας διαφορετικά».

Κι έτσι εγγράφηκε στο workshop. Εκεί έμαθε να γράφει και να στέλνει sms και e-mail, να ανοίγει λογαριασμούς στα social media, να ακούει τραγούδια στο youtube, ακόμη και να βγάζει selfie.

Της έμαθαν, επίσης, να κάνει πληρωμές λογαριασμών, μα το κυριότερο πώς να μην πέφτει σε παγίδες του διαδικτύου και να αποφεύγει τις απάτες που επιφυλάσσει αυτό το παντοδύναμο εργαλείο.

«Εμάς τους ηλικιωμένους, η κοινωνία μας ”πετάει” λίγο στην άκρη. Κι αυτό δεν είναι δίκαιο. Γιατί εμείς οι μεγάλοι είμαστε που ξέρουμε τα μυστικά της ζωής. Θα μπορούσαμε ”να πιάσουμε τόπο”, να ανταλλάσσουμε απόψεις με τους νέους, να κάνουμε κάποια πράγματα όπως εκείνοι. Γιατί δεν μας ”εκμεταλλεύονται” και μας αποδομούν»; 

Με το ίδιο σκεπτικό και η Δημοτική Αγορά Κυψέλης ξεκίνησε αυτά τα μαθήματα που αφορούν ηλικιωμένους συμπολίτες μας που θέλουν να είναι ενεργοί και ενήμεροι. 

«Η συνεργασία της Δημοτικής Αγοράς με τους People Behind   -μιας ομάδας που ως στόχο έχει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και ”τρέχει” το πρόγραμμα ”Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας”-  ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023 με το workshop ”Ξέρεις από ίντερνετ; 60+”, μας λέει η υπεύθυνη της Δ.Α.Κ., Λίνα Θεοδωρακοπούλου. 

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ψηφιακής ενδυνάμωσης που απευθύνεται σε άτομα άνω των 60, με στόχο να γίνει πιο εύκολη η καθημερινότητα τους και η επαφή τους με τον κόσμο του διαδικτύου, να μπορούν να πραγματοποιούν όλες τις ηλεκτρονικές τους συναλλαγές χωρίς φόβο, να αυξηθεί το αίσθημα τους για ισότιμη συμμετοχή στον ψηφιακό κόσμο, να στέλνουν και εκείνοι τα δικά τους email και να μπορούν να χρησιμοποιούν όλες τις ψηφιοποιημένες δημόσιες υπηρεσίες. Στην αρχή για την εκμάθηση τούς παρείχαμε  laptop, στην πορεία όμως είδαμε ότι τα tablet είναι πιο εύχρηστα και μία πιο οικονομική επιλογή για τους ίδιους σε περίπτωση που θέλουν να αγοράσουν».

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης δέχεται καθημερινά ερωτήσεις σχετικά με το πρόγραμμα ”Ξέρεις από ίντερνετ; 60+” και το ενδιαφέρον για τη δράση αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Συνολικά ως τώρα το έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 50 συμμετέχοντες και θα έχει και συνέχεια, ώστε να βοηθηθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι.

Το τμήμα αποτελείται από 12 ωφελούμενους maximum.

«Πιστεύουμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό εργαστήριο με κοινωνικό αντίκτυπο, άλλωστε το μήνυμα που διαδίδει είναι: ”Για έναν κόσμο που κανείς δεν θα μένει πίσω”», εξηγεί η κ. Θεοδωρακοπούλου.

Με την ολοκλήρωση των σεμιναρίων οι συμμετέχοντες είναι ενθουσιασμένοι, όχι μόνο γιατί παίρνουν γνώσεις για το διαδίκτυο, αλλά και γιατί μέσω του προγράμματος κοινωνικοποιούνται και αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους δημιουργικά.

«Μας έχουν πει ότι με την παρακολούθηση του προγράμματος προσαρμόζονται πιο εύκολα στα νέα δεδομένα της σύγχρονης πραγματικότητας και του ψηφιακού κόσμου. Νιώθουν πιο ανεξάρτητοι, καθώς μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τους χάρτες και να βρίσκουν πώς να φτάσουν στον προορισμό τους, ενώ πολλές καθημερινές διαδικασίες ψηφιοποιούνται», λένε στο Business Voice οι άνθρωποι της Δημοτικής Αγοράς. 

«Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες του πρώτου κύκλου είχαν δείξει ιδιαίτερη χαρά, όταν κατάφεραν μόνοι τους να κλείσουν εισιτήρια σε γνωστή πλατφόρμα πώλησης εισιτηρίων. Ακόμα, νιώθουν σίγουροι να πραγματοποιούν οποιαδήποτε ψηφιακή συναλλαγή, χωρίς να φοβούνται ότι θα πέσουν θύματα απάτης ή να χρειάζονται πλέον τη βοήθεια κάποιου δικού τους προσώπου. Μερικοί από τους συμμετέχοντες μάς έχουν ζητήσει να δημιουργηθεί ένα προχωρημένο τμήμα, για να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους με το διαδίκτυο, κάτι που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν».

»Έχουμε κάνει 2 κύκλους εργαστηρίων ”Σκέφτομαι και γράφω”, ένα εργαστήριο δημιουργικής γραφής για άτομα άνω των 60, ενώ θα συνεχιστεί και το “Ξέρεις από Ίντερνετ; 60+”. Κι έπεται συνέχεια για τα εργαστήρια που αφορούν αυτές τις ηλικίες».

Το πρόγραμμα αυτό δεν έχουν επιλέξει μόνο άνθρωποι που ήθελαν να… απαλλάξουν τα παιδιά τους από τα καθήκοντα του ψηφιακού βοηθού και να τους πληρώνουν τους λογαριασμούς ή τους φόρους τους, αλλά και άτομα επαγγελματικά ενεργά. Πολλοί είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουν μαγαζιά, μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις και θέλουν να μάθουν να χειρίζονται το ίντερνετ σωστά για τη δουλειά τους.

Η 75χρονη Βασιλική Βουρλά έχει γίνει «αστέρι» στον χειρισμό των ψηφιακών Μέσων. Και περιγράφει με τον ωραιότερο τρόπο την εμπειρία της.  

«Το ίντερνετ είναι σαν να έχεις τον πλανήτη στα χέρια σου. Στο σπίτι δεν άντεχα να είμαι μόνη. Και τώρα δεν είμαι πια. Κρατάω το κινητό και κρατώ τον κόσμο όλο. Και αφού τον έχω, δεν νιώθω μοναξιά. 

https://businessvoice.gr/wp-content/uploads/2024/05/giagia-3.mp4

Εγώ ήθελα να μάθω να χρησιμοποιώ το κινητό μου. Δεν ήξερα ούτε μήνυμα να στείλω. Τώρα κάνω τα πάντα. Μέχρι και σέλφι βγάζω. Κι όσο μαθαίνω, τόσο καινούργια πράγματα προκύπτουν για να μάθω. Δεν είναι εύκολο. Εγώ διαβάζω συνέχεια για να ενημερώνομαι.

Ο ψηφιακός κόσμος είναι βάθος αμέτρητο, σαν να έχεις τον ωκεανό και όσο πιο πολύ ψάχνεις τόσο πιο βαθιά φτάνεις και ανακαλύπτεις τον  θησαυρό του βυθού. Τώρα έχω προφίλ στο facebook και μιλάω με όποιον θέλω. Με έχει φέρει κοντά με πολύ κόσμο. Βρήκα γνωστούς μου, αλλά γνώρισα και ανθρώπους αξιόλογους που δεν ήξερα.  

Όπως μας είπαν και οι εκπαιδευτές μας στο σεμινάριο, η Χριστιάννα Θωμαΐδου και ο Νίκος Βανδώρος το ίντερνετ είναι σαν εργαλείο στα χέρια μας. Πρέπει να προσέχεις πώς να το χρησιμοποιείς. 

Από το προφίλ κάποιου στα social καταλαβαίνεις και τι είναι ο καθένας. Άλλος βάζει τραγούδια, άλλος γράφει για πολιτική, άλλος βγάζει επιθετικότητα. Εγώ αναρτώ τις σκέψεις μου, ποιήματα και όμορφα λόγια. Πιστεύω πολύ στην ομορφιά του λόγου. Γιατί η σκέψη που αποτυπώνεται σε λόγια είναι η εσωτερική ομορφιά. Δεν χρειάζεται η εξωτερική πάντα κι ας φροντίζουν οι περισσότεροι να δείχνουν αυτή.  

»Σύντομα θα αγοράσω ένα laptop. Άλλωστε όλα τα μαγαζιά που ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά είδη με ξέρουν. Στην αρχή της ενασχόλησής μου με αυτά, τα επισκεπτόμουν συνέχεια: όταν τελείωναν γρήγορα τα data μου, πήγαινα συνέχεια στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να μου τα ανανεώνουν. Κι όλο έβρισκα κι άλλα να ρωτήσω. Εξασκήθηκα μόνη μου και έγινα πρώτη στο ίντερνετ. Έστελνα μηνύματα, έκανα αναρτήσεις, έγινα αστέρι. Μου ανοίχτηκε ένας άλλος κόσμος που μου άρεσε πολύ και δεν θα είχα την ευκαιρία διαφορετικά να τον γνωρίσω». 

Στην κυρία Βουρλά αρέσει πολύ η ελληνική γλώσσα, αλλά και η ευγένεια. Ο λόγος της στάζει μέλι. Είναι ένα άνθρωπος γενναιόδωρος που ξέρει να το δείχνει.

«Πολλές φορές κάθομαι και γράφω κριτικές για τα μέρη που πάω. Θέλω να είναι καλοβαλμένα. Γράφω ωραία λόγια. Όταν κάνεις αναρτήσεις στο ίντερνετ πρέπει να γράφεις όμορφα λόγια. Έτσι τα γράφω και αρέσει σε πολλούς, μου κάνουν πολλά λάικς. Εμένα με ενδιαφέρει η καλλιέργεια, όχι η επιφανειακή ομορφιά. Αυτό ελκύει τους ανθρώπους. Κι εσείς οι νέοι να το θυμάστε αυτό. Τα νιάτα, η εξωτερική ομορφιά φεύγουν, η εσωτερική μένει πάντα. Και μεγαλώνει».

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, που οργανώνει τα μαθήματα για άτομα άνω των εξήντα είναι το σήμα κατατεθέν μιας γειτονιάς σχεδόν από πάντα γνωστής ως εστία κοινωνικής ζωής, συναναστροφής και εμπορίου. Επανασυστήθηκε την άνοιξη του 2023 από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Στόχος, το ξεχωριστό αυτό κτίριο να αποτελέσει καθημερινό σημείο συνάντησης και πυρήνα, μέσα και γύρω από τον οποίο θα διαμορφωθεί μία ακόμα μεγαλύτερη κοινότητα. Με την αλληλεπίδραση, τη συμπεριληπτικότητα, την εξωστρέφεια, τον πολιτισμό και την οικολογική συνείδηση να αποτελούν λέξεις-κλειδιά για την επίτευξη του σκοπού αυτού, στην Κυψέλη λειτουργεί μια Αγορά για όλους.

Φορέας διαχείρισης του χώρου είναι η Τεχνόπολη τού Δήμου Αθηναίων, η οποία, με την πολυετή παρουσία και εμπειρία στον τομέα του πολιτισμού της πόλης, εστιάζει σε αυτόν τόσο μέσα από τη μόνιμη ιστορική έκθεση που σχεδίασε το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης για να φιλοξενηθεί στην Αγορά, όσο και μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα που ενώνει τη γειτονιά της Κυψέλης με όλη την πόλη.

Ο Δήμος Αθηναίων και η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων πιστεύουν σε όποιο μέλλον σέβεται το παρελθόν, τοποθετούν τον άνθρωπο ως δημιουργό και φορέα πολιτισμού στο επίκεντρο, και φιλοδοξούν, σε μία από τις πιο πολυπληθείς, πολυπολιτισμικές και συντονισμένες με το «τώρα» γειτονιές, η φράση «θα είμαι στην Αγορά» να έχει λόγο να ειπώνεται καθημερινά.

Η Αγορά

Η ανανέωση του ιστορικού κτιρίου της Αγοράς δεν έγινε μόνο εξωτερικά, με τις εργασίες αποκατάστασης και ανανέωσης του χώρου, αλλά και «εσωτερικά», στον πυρήνα του, με τη λειτουργία των νέων καταστημάτων, που μετατρέπουν τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης σε σύγχρονη φωνή της ξεχωριστής αυτής γειτονιάς των Αθηνών, αλλά και σε πυρήνα πολιτισμού μιας κοινότητας που ανθίζει. Στην καρδιά της Αγοράς, δηλαδή στα μαγαζιά της, τον παλμό δίνουν ιδιαίτερες επιχειρήσεις με φρέσκες ιδέες και όραμα.

Στην επίσκεψή σας θα συναντήσετε τα πρωτότυπα ξύλινα βαζάκια του hōkō για να διακοσμήσετε με χρώμα και φρεσκάδα τον χώρο σας, το βιώσιμο μέλι της Αστικής Μέλισσας από πολλές γειτονιές της Αθήνας, τα χειροποίητα, πλεκτά, zero waste παιχνίδια του Amigurumi, αλλά και το ΠΟΛΥ ΚΟΥΛ βιβλιοπωλείο, από τη γνωστή σε πολλούς ομάδα των ΠΟΛΥ ΚΟΥΛ, που θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις σας στη γεωγραφία και όχι μόνο.

Ακόμη, μπορείτε να ενισχύσετε το Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών, αγοράζοντας από το κατάστημα Modistra Hopemade χειροποίητες τσάντες, μαξιλάρια και γυναικεία αξεσουάρ που έχουν φτιάξει οι ίδιες. Έτσι, συμβάλλετε στο σημαντικό έργο της επανένταξης, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία σε πολλές γυναίκες. Μην ξεχνάτε, βέβαια, και τα δύο καταστήματα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, που εναλλάσσονται σχεδόν κάθε βδομάδα, εκθέτοντας συνεχώς καινούρια προϊόντα για να ανακαλύψετε.

Παράλληλα, open markets, φεστιβάλ, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνέργειες και συμπράξεις, δημιουργικά εργαστήρια και workshops που συνδυάζουν την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία, την ανάπτυξη και βελτίωση δεξιοτήτων-χόμπι και πλήθος άλλων δημιουργικών δραστηριοτήτων, λαμβάνουν χώρα καθημερινά στους χώρους της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, προσκαλώντας ανθρώπους κάθε ηλικίας να γίνουν μέρος ενός «μωσαϊκού» εμπειριών και συναντήσεων.

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης μάς καλεί όλους να την ανακαλύψουμε και να διαμορφώσουμε μαζί, εκ νέου, την ιστορία της.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο: 08:00-21:00 | Κυριακή: Ανοιχτά μόνο όταν υπάρχει εκδήλωση στον χώρο

Παροχές: free WiFi, θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, bicycle service point, παροχές ρεύματος, ράμπες ΑμεΑ, WC ΑμεΑ

Keywords
ηλικια, τριτη, αθηνα, οφείλω, business, voice, workshop, sms, media, youtube, people, συμμετοχή, email, laptop, tablet, δραση, νέα, εισιτήρια, facebook, data, ρωτήσω, ευγένεια, κουλ, βιβλιοπωλείο, free, wifi, bicycle, αμεα, ωραριο καταστηματων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.facebook.com, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, η ημέρα της γης, η ζωη ειναι ωραια, η ζωη, κοινωνια, χειροποιητα, ομορφα λογια, αμεα, αξεσουαρ, δημος αθηναιων, δουλεια, ομορφια, οριζοντες, παιχνιδια, ποιηματα, προγραμμα, τηλεφωνο, τραγουδια, χαρτες, email, mail, people, youtube, αγορα, αμφισσα, ανοιξη, ανθρωπος, βδομαδα, βοηθεια, γειτονια, γεωγραφια, γινει, γλωσσα, δευτερα, δυναμη, δημος, δειχνει, διαδικτυο, δικτυο, εγινε, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, ειπαν, υπαρχει, εισιτήρια, εκθεση, εκπαιδευση, ενεργα, εξηντα, εξωστρεφεια, εστια, ετων, ζωη, ζωης, ιδεες, ιδιο, ιντερνετ, υπηρεσιες, κινητο, κυψελη, κυρια, κουλ, κτιριο, λειτουργια, λογια, λογο, μαξιλαρια, μελι, μηνυματα, μοναξια, μπορεις, μπορειτε, μυστικα, νιατα, ομαδα, παντα, οικογενεια, οραμα, οφείλω, παιδι, παιδια, πιο πολυ, ρωτήσω, σαββατο, συνεχεια, συμμετοχή, σκεψεις, σοφια, σπιτι, τι ειναι, τμημα, τσαντες, φεστιβαλ, φωνη, χρωμα, χαρα, ψηφιακη, ψηφιακο, ομορφα, bicycle, business, data, free, ειδη, ερωτησεις, ευγένεια, γνωσεις, χωρα, ηλεκτρονικα, καρδια, κυριακη, laptop, λεξεις, media, workshop, σημα, sms, tablet, θελω να, θεσεις, υπεροχη, wifi, ωραια λογια, ξεκινησε, χερια, voice
Τυχαία Θέματα