Η ΕΕ θέτει σε ισχύ νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα – Τι περιλαμβάνει

14:54 18/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Από τις 20 Μάϊου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την Κομισιόν νέα οδηγία για την καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η νέα οδηγία θα περιλαμβάνει έναν ολοκληρωμένο και επικαιροποιημένο κατάλογο περιβαλλοντικών αδικημάτων που θα καλύπτει τις σοβαρότερες παραβιάσεις των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων, τις οποίες τα

κράτη μέλη θα πρέπει να ενσωματώσουν στο ποινικό τους δίκαιο.

Ανάμεσα σε άλλα, εισαγάγει διάφορες νέες κατηγορίες παραβάσεων, όπως η παράνομη ανακύκλωση πλοίων, η παράνομη άντληση υδάτων, καθώς και σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας για τις χημικές ουσίες και τον υδράργυρο. Παράλληλα, τα κράτη – μέλη της Ένωσης θα πρέπει να θεσπίσουν ειδικά αδικήματα, με αυστηρότερες ποινές, όταν ένα από τα αδικήματα που ορίζονται στην οδηγία οδηγεί σε σοβαρή, εκτεταμένη και ουσιαστική ζημία ή καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ο Επίτροπος για τα θέματα Περιβάλλοντος της ΕΕ, Virginijus Sinkevičius, έκανε λόγο για νόμο – ορόσημο, που δίνει πλέον τα απαραίτητα «εργαλεία» στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές για να καταπολεμήσουν τα περιβαλλοντικά εγκλήματα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτός ο νόμος – ορόσημο είναι ο πρώτος του είδους του. Θα διασφαλίσει ότι οι πιο σοβαρές παραβιάσεις των περιβαλλοντικών κανόνων θεωρούνται εγκλήματα και ότι αναγνωρίζεται ο βασικός ρόλος των διατάξεων της υπεράσπισης του περιβάλλοντος. Εκτός αυτού, θα δώσει στις αρμόδιες Αρχές  επιβολής του νόμου και στο δικαστικό σώμα τα απαραίτητα εργαλεία για την αποτελεσματική δράση κατά των περιβαλλοντικών εγκλημάτων σε ολόκληρη την Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Keywords
Αναζητήσεις
i-ee-thetei-se-ischy-nea-odigia-gia-to-perivallontiko-egklima--ti-perilamvanei.htm
Τυχαία Θέματα