Πρώτη δοκιμή στις 1.500 μονάδες για το ΧΑ – Μια αφελής αλλά θετική απόπειρα

21:16 17/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ένα πρώτο τεστ υπέρβασης των 1.500 μονάδων επιχειρήθηκε την Παρασκευή, ημέρα λήξης των Παραγώγων του μήνα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ήταν αφελής ως προσέγγιση λένε κάποιοι, ενώ άλλοι ότι είχε στόχο να διαμορφώσει τιμές στα Παράγωγα. Αλλά ως απόπειρα, έτσι αφελώς και ανερμάτιστα όπως έγινε, ήταν τελικά θετικό διότι διέλυσε μύθους, απείλησε ανεμόμυλους, έβγαλε ρευστοποιήσεις μεν, αλλά όχι τίποτα τρομερό. Οι 1.500 μονάδες δεν είναι το εμπόδιο.

Ενδεχόμενη αποτυχία

του εγχειρήματος πάντως, πιθανολογούσαν εξαρχής οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε, (συν το γεγονός ότι οι ψύχραιμοι δεν ακολούθησαν ενώ κάποιοι traders έσπευσαν) :

Έχοντας χάσει το καλύτερο momentum της προηγούμενης συνεδρίασης την Πέμπτη με δυνατή συνεδρίαση πίσω του στη Wall, την Alpha Bank να βγάζει σπουδαία αποτελέσματα πριν τη συνεδρίαση και τη Eurobank να ακολουθεί, με εξαιρετικά δικά της αποτελέσματα μετά τη συνεδρίαση.Με τη Wall Street να έχει αποτύχει στην συνέχεια στην αντίστοιχη δική της προσπάθεια στις 40.000 μονάδες του Dow Jones Με μικρό τζίρο και τις δυνάμεις αντίστοιχα και κυρίως τις μετοχές που μπορούν να ηγηθούν να είναι σε διαφορετική φάση ετοιμότητας και ξεκούρασης για να βγάλουν το στόχο διατηρώντας τα κεκτημένα για να κτισθεί επίπεδο.

Ωστόσο, υπάρχει κινητικότητα στην αγορά που επιχειρούν να αποκρύψουν διάφορες πληροφορίες και «θολούρα» που διασπείρονται προς τον Τύπο τεχνηέντως, λες και οι πωλητές προειδοποιούν ότι θα πουλήσουν ή οι αγοραστές βγάζουν ανακοίνωση ότι μαζεύουν.

Μετά τις 11:00 ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ανοδικά και μέχρι τις 12:30 έφθασε στα υψηλά της ημέρας και στις 1.505 μονάδες. Ο τζίρος δεν ήταν επαρκής, αλλά ούτε βγήκαν και σοβαρές πωλήσεις προς την άνοδο. Ωστόσο, δεν υπήρχε τίποτα σε αυτό το επίπεδο παρά απροθυμία αγορών, Παρασκευή των παραγώγων και κάποιες πωλήσεις.

Έτσι η αγορά έχασε το κέρδος και σιγά-σιγά επέστρεφε και μαζί με την κατοχύρωση κερδών των πωλητών, προστέθηκαν οι αναποφάσιστοι και οι traders μετά τις 15:00-15:37 που αύξησαν το τζίρο της ημέρας με πωλήσεις και έκριναν το αποτέλεσμα της ημερήσια μάχης. Βεβαίως στα Παράγωγα είχε ήδη κριθεί προς την επιδιωκόμενη κατεύθυνση.

Το χαμηλό της ημέρας σημειώθηκε στις 16:30 στις 1.488 μονάδες και τελικά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.490.46 μονάδες, με οριακή υποχώρηση 1,25 μονάδων και ποσοστιαία πτώση 0,08%. Οι συναλλαγές αυξήθηκαν στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης και τελικά έφθασαν τα 130,57 εκατ. ευρώ, με περίπου 4,9 εκατ. ευρώ σε πακέτα. Ο καθαρός τζίρος 125 εκατ. ευρώ χωρίς πακέτα είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων 6 συνεδριάσεων. Πάνω από τα μισά πακέτα έγιναν στη Eurobank από 2,14 έως 2,16 ευρώ, στην Εθνική στα 8,4 και στην Alpha στα 1,6795 ευρώ.

Τίποτα τρομερό ασφαλώς ο τζίρος, για επίπεδα τιμών στις 1.500 μονάδες. Αλλά οι πωλητές ενδεχομένως διευκολύνθηκαν ενώ η αγορά μπορεί να ξαλάφρωσε κατά ένας μέρος από εμπόδια. Ο δείκτης FTSE έκλεισε στις 3.621.54 μονάδες με οριακή άνοδο 0,06%, ενώ ο δείκτης FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατάφερε για δεύτερη συνεδρίαση να κλείσει με καλύτερα κέρδη 0,34% στις 2.400.38 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 1.323.37 μονάδες, με άνοδο 0,94% διαψεύδοντας τους απαισιόδοξους και όσους αντιλαμβάνονται μηχανικά την αγορά. Παρά την οπισθοχώρηση.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης γράφει κέρδη 0,43%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει κάνει άλμα 2,5%. Ο FTSE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,63% και ο FTSEM έχει εβδομαδιαία κέρδη 0,33%.

Το «τράβηγμα» προς τα πάνω έγινε με την Εθνική Τράπεζα που δημιούργησε ουσιαστικά επακριβώς την πορεία του Γενικού Δείκτη, αλλά η διαφορά είναι ότι από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν σε θετικό έδαφος και φυσικά έκλεισε με κέρδη στα 8,458 ευρώ, με νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό τα 8,65 ευρώ που οι πωλητές ρευστοποιούσαν.

Προς τα πάνω «ξεχύθηκε» και η Eurobank με περίπου ανάλογη πορεία, επίσης θετική σε όλη τη συνεδρίαση. Κράτησε το θετικό πρόσημο και δημιούργησε κλείσιμο ψηλότερα στο τέλος. Οι δύο τραπεζικές μετοχές είχαν το μεγαλύτερο τζίρο, πρώτα η ΕΤΕ, μετά η Eurobank με 21 και 20 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η μετοχή της ημέρας όμως είναι η υποτιμημένη Alpha Bank. Πολύ δυνατή, έκλεισε στα 1,71 ευρώ στα υψηλά της ημέρας. Η Πειραιώς δεν ήταν έτοιμη προφανώς και διόρθωσε οριακά. Ο Μυτιληναίος πάτωσε στις 16:00 και έκανε ένα καλό φινάλε κλείνοντας ανοδικά και συμβάλλοντας στη διακράτηση επιπέδων πάνω από τις 1.490 μονάδες.

Νέο χαμηλό μετά το μέρισμα και το πακέτο το Jumbo. Συσσώρευση και καλό φινάλε μετά τις 16:00 για τη ΔΕΗ που συνέβαλε, λίγα πράγματα ο ΟΤΕ έκλεισε με διόρθωση, όπως και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Οριακά θετικό κλείσιμο το ΔΑΑ (αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»), ανοδικά η ΒΙΟΧΑΛΚΟ και νέο υψηλό για την Coca-Cola.

Keywords
Αναζητήσεις
proti-dokimi-stis-1500-monades-gia-to-cha--mia-afelis-alla-thetiki-apopeira.htm
Τυχαία Θέματα