Το ρεκόρ του Nasdaq, ξεφόρτωμα στα παράγωγα, οι προοπτικές του ΟΤΕ και τι βλέπει ο Φωκίων Καραβίας για τα μερίσματα

08:45 15/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Δύο μέρες ψευτοδιόρθωσης και κάποιοι έσπευσαν να καλυφθούν. Ή νομίζουν ότι η αγορά θα πέσει. Μπορεί όμως να ξέρουν καλύτερα. Από 200 έως 600 συμβόλαια ήταν ο όγκος συναλλαγών στο ΧΠΑ στα συμβόλαια του FTSE. Ξαφνικά χθες ο όγκος συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 1.349 συμβόλαια. Οι παραγωγάδες μας κουνάνε την πραμάτεια τους, αλλά η Wall Street τρέχει κι ο Nasdaq κάνει ρεκόρ.

Το ράλι της GameStop κόστισε λέει 1 δισ. δολάρια στους σορτάκηδες κι 1,5 δισ. δολάρια από

την αρχή του έτους. Σήμερα, θα μάθουμε και το νέο λογαριασμό γιατί η μετοχή ανέβηκε άλλο ένα 60%.

Δεν ξέρω ποιόν να γιουχάρω πιο άγρια. Το απαίδευτο και ανόητο κοινό που πάει και αγοράζει τη φούσκα; Ή μήπως έχουν δίκιο που θέλουν να κάψουν αυτούς που νομίζουν ότι θα βγάλουν λεφτά ποντάροντας στην καταστροφή μίας ασήμαντης πλέον εταιρίας, βάζοντας ένα δυσανάλογα μεγάλο στοίχημα;

Μιλώντας για σορτάρισμα. Το δάνειο που άνοιξε στις μετοχές του Jumbo στις 13 Απριλίου είναι πολύ μεγάλο, λαμβάνοντας υπόψη την αξία της μετοχής. Στις 13 η τιμή ήταν στα 27,20 ευρώ. Άνοιξαν θέσεις με δάνειο πάνω από 85.400 μετοχές. Το δάνειο είναι για μετοχές αξίας περίπου 2,3 εκατ. ευρώ.

Βέβαια στην Ελλάδα είμαστε πονηροί κάποιες φορές με αυτά. Πληρώνουν το δάνειο οι έχοντες τα χαρτιά για να μη βρίσκουν μετοχές να πουλήσουν οι σορτάκηδες. Οι ξεδοντιασμένοι. Είδατε να κουνιούνται καθόλου εδώ και εβδομάδες; Έχουν πετάξει πετσέτα.

Τα αποτελέσματα του ΟΤΕ δεν ήταν και τίποτα τρομερό, αλλά μη λέμε κιόλας ότι δεν ήταν καλά, ε; Και πάνω από όλα, να μη λέμε ότι αυτό ήταν το δυνατό τρίμηνο. Το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο θα δείξει τη χρονιά. Επίσης να μην εθελοτυφλούμε κι αγνοούμε τις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρίας και τι σημαίνει για τις τηλεπικοινωνίες στη χώρα.

Έως το τέλος του 2024 ο ΟΤΕ, θα εξυπηρετεί κάπου 1,8 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω του δικτύου FTTH (Fiber to the Home). Μέχρι το τέλος Μαρτίου ο ΟΤΕ διέθετε 1,375 εκατομμύρια συνδέσεις FTTH σε σπίτια και Επιχειρήσεις. Προβλέπεται  ότι έως το τέλος του 2027, οι συνδέσεις θα φθάσουν τα 3 εκατομμύρια. Η κάλυψη του δικτύου 4G ανέρχεται στο 99%, ενώ η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου 5G της εταιρείας ανέρχεται στο 90%.

Και αυτά είναι μόνον τα πολύ κοντινά χρονικά, πλάνα. Ο ΟΤΕ είναι μία μεγάλη δύναμη ένας κολοσσός. Μπορεί να είναι παντού, σε προγράμματα της ΕΕ, σε έργα πληροφορικής, σε λύσεις στο cloud, λύσεις στο Internet of Things, τις Έξυπνες Πόλεις. Και επίσης υπάρχει και η ανάπτυξη υπηρεσιών, όπως οι ασφάλειες COSMOTE Insurance, BOX, Payzy και Payzy Pro by COSMOTE Payments κλπ.

Αλλά η λαϊκή υπηρεσία που μπορεί να έχει ανάπτυξη καλύτερη της κορεσμένης τηλεφωνίας και είναι θέμα μάρκετινγκ και μερικών καλών προσιτών πακέτων και καλύτερου προϊόντος στην ψυχαγωγία, είναι η τηλεόραση Cosmote TV.

Το λέγαμε από πριν το δείχνουν και τα νούμερα. Τα έσοδα της Σταθερής παρέμειναν στα 229 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο. Στην κινητή τηλεφωνία τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 3,3%, κι έφθασαν στα 243 εκατ. ευρώ, με την καρτοκινητή και με τα συμβόλαια.

Αλλά η Cosmote TV είδε ανάπτυξη 6% στο τρίμηνο με 688.000 συνδρομητές. Μπορούν να τριπλασιαστούν στην πορεία του χρόνου. Στο χέρι του ΟΤΕ είναι. Να αντιληφθεί ότι η λαϊκή ψυχαγωγία, θέλει και λαϊκές τιμές, ειδικά σε μία περίοδο με σημαντικές αθλητικές εκδηλώσεις.

Αντέδρασε κάπως χθες ο ΟΠΑΠ, όταν η αγορά αντιλήφθηκε ότι η μετοχή έφθανε σε υπερπουλημένα επίπεδα. Όχι ότι σημείωσε και καμία τρομερή άνοδο.

Η Εθνική Τράπεζα στο ταμπλό ώρες -ώρες είναι σε μία άλλη κατηγορία μόνη της. Έχει να κάνει και με την ποιότητα των ξένων επενδυτών που πήραν θέση στο μετοχικό της κεφάλαιο. Οι κορυφαίοι θεσμικοί, δεν υπάρχει αμφιβολία.

«Στη διετία 2020-2021 οι ελληνικές τράπεζες έγραψαν ζημιές 6,5 δισ. ευρώ, για να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους. Πείτε μου παραδείγματα για άλλο τραπεζικό σύστημα που πέτυχε να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, από περίπου 50% σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό, σε τόσο μικρό διάστημα», είπε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών.

Έδωσε εμμέσως και μία είδηση για τα τραπεζικά μερίσματα: «Τα μερίσματα, τα οποία αναμένουμε να δoθούν εφέτος στους μετόχους, για πρώτη φορά ύστερα από 15 χρόνια, γεγονός που αποτελεί ακόμη μια επιβεβαίωση της εξομάλυνσης, δεν θα ξεπερνούν το 30% της κερδοφορίας του 2023».

Αυτό καταλαβαίναμε κι εμείς. Ότι μπορεί να κοιτούν προς το 30% αντί για το 25% κι ότι υπάρχουν τρόποι. Π.χ. με επαναγορά μετοχών.

Keywords
Αναζητήσεις
to-rekor-tou-nasdaq-xefortoma-sta-paragoga-oi-prooptikes-tou-ote-kai-ti-vlepei-o-fokion-karavias-gia-ta-merismata.htm
Τυχαία Θέματα