Αρχιεπίσκοπος: Η εποχή μας χρειάζεται την συμπόρευση Εκκλησίας Πολιτείας, Χριστιανισμού και Ελληνισμού

Ένα νέο θεσμό συνεργασίας Εκκλησίας – Πολιτείας, που καθιέρωσε πριν τρία χρόνια ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, στον Δήμο Καμένων Βούρλων, τίμησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, μετά την τέλεση του αγιασμού για την έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων και σε όλη την Λοκρίδα.

Ο Αρχιεπίσκοπος στον λόγο του μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω θερμότατα όλους σας, κυρίως όμως τον Σεβασμιώτατο και

αγαπητό αδελφό και πνευματικό υιό, τον Δεσπότη σας, τον Δήμαρχο, τις αρχές της πόλεως, τους άρχοντες και όλον αυτόν τον λαό που μας περιβάλλει για την ευκαιρία που μου δώσατε σήμερα να είμαι εδώ σε αυτόν τον ευλογημένο χώρο, τον οποίο τον έζησα βέβαια από κοντά τα περίπου 40 χρόνια που ήμουν στη γειτονική Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, κατά την οποία διάρκεια μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω, να συνεργαστώ, με τους προκατόχους του Μητροπολίτες αξίoυς και με φήμη εργασίας και αγάπης προς τον τόπο, που υπηρέτησαν. Ευχαριστώ για αυτή την ευκαιρία σήμερα διότι δείχνει ότι υπάρχει όρεξη για δραστηριότητα, όρεξη για ανάπτυξη, όρεξη για εργασία ωφέλιμη, πράγματα τα οποία τα ζητούμε και τα επιδιώκουμε όλοι μας.

«Δεν θα ήθελα και δεν θα μπορούσα εξάλλου να ανταγωνιστώ στις σκέψεις και του Σεβασμιωτάτου και του κυρίου Δημάρχου, διότι αγκάλιασαν όλο το πλέγμα της σημερινής καταστάσεως και των σημερινών συνθηκών της ζωής. Θα μου επιτρέψει όμως ο Σεβασμιώτατος να σταματήσω σε μία φράση του, που με άγγιξε έντονα, για τον εσωτερικό κόσμο του καθενός από μας αλλά και γενικότερα για τις απαιτήσεις της εποχής μας.

Θα πάρω δύο λέξεις από τον λόγο του για να πω τις σκέψεις μου.
Είναι ανάγκη σήμερα αυτός ο αγώνας της συμπόρευσης σε αυτόν τον τόπο του ελληνισμού με τον χριστιανισμό. Είναι κάτι που δεν ξέρω αν το έχουμε εκτιμήσει, είναι κάτι που το περιφρονούμε πολλές φορές επιπόλαια, είναι κάτι που φαίνεται ότι λείπει όσο περνάει ο καιρός, αλλά είναι και επίσης απορία μεγάλη τι θα βάλουμε στη θέση αυτών των δύο πραγμάτων, του ελληνισμού και του χριστιανισμού, σε έναν κόσμο που παραπαίει και δεν ξέρει προς τα πού πηγαίνει, πού πορεύεται. Μια ματιά ουσιαστική και αντικειμενική κι όχι ρατσιστική, για κοιτάξτε στα μέσα ενημερώσεως και βάλτε το ερώτημα: «ασχολείται ένας χώρος τόσο κρίσιμος, όπως αυτός της ενημέρωσης, για τη συμπόρευση των δυο αυτών μεγάλων παραγόντων, του χριστιανισμού και του ελληνισμού;
Όσο απομακρύνονται, όσο δημιουργούμε αποστάσεις μεταξύ των δυο αυτών παραγόντων, φορέων, τόσο βαθαίνουμε το χάσμα στον τόπο μας και στην περιοχή μας»., ανέφερε στην ομιλία του.

Keywords
Αναζητήσεις
archiepiskopos-i-epochi-mas-chreiazetai-tin-syborefsi-ekklisias-politeias-christianismou-kai-ellinismou.htm
Τυχαία Θέματα