ΛΑΡΚΟ: Απολύουν 45 εργαζόμενους σε εργολάβο – Τι αποκάλυψε το σωματείο εργαζομένων

Στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, εκτός από τους εργαζόμενους που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, απασχολούνται και 90 περίπου εργαζόμενοι με σύμβαση έργου, οι οποίοι για τουλάχιστον 10 έτη ο καθένας είναι τοποθετημένος σε τμήματα και θέσεις εργασίας στην ΛΑΡΚΟ καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Οι θέσεις εργασίας και οι ανάγκες που καλύπτουν αυτοί οι εργαζόμενοι είναι σε εγκαταστάσεις που απαιτούν συντήρηση,

χειρισμό και φύλαξη λόγω επικινδυνότητας. Ο φάκελος με τις «εκθέσεις συνεπειών και επικινδυνότητας από την απομάκρυνση των ειδικευμένων εργαζομένων από τις εγκαταστάσεις τις ΛΑΡΚΟ» έχει δοθεί στον Πρωθυπουργό, στο Υπουργείο Οικονομικών, στον Ειδικό Διαχειριστή και στην Πρόεδρο Πρωτοδικείου που εξέτασε και ενέκρινε το αίτημα προσωρινής διαταγής των ασφαλιστικών μέτρων, τα οποία θα εκδικαστούν στις 18/6/2024.

Μάλιστα, για αυτήν την ειδική κατηγορία εργαζομένων η παρ.4 του άρθρου 97 του ν.4941/2022 ορίζει ότι ισχύει για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

Όπως αναφέρει το σωματείο της ΛΑΡΚΟ, από αυτούς του 90 εργαζόμενους με σύμβαση έργου, οι 45 εργάζονται μέσω της εταιρείας ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ ΑΕ. Στις 14/5/2024 ο Ειδικός Διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ κ. Μελέτης Γεώργιος ανακοίνωσε ότι «διακόπτεται η σύμβαση έργου με την εργολαβική εταιρεία ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ ΑΕ, διότι δεν μπορεί να καλύψει οικονομικά τις απαιτήσεις που χρειάζονται και παρά τις προτάσεις του στα αρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, δεν έχει λάβει έγκριση αξιοποιησης των χρημάτων που έχει στο ταμείο της η ΛΑΡΚΟ από την πώληση ρύπων ή κονδύλι κάλυψης αυτών των εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Η βιαστική έκδοση ΚΥΑ για τις απολύσεις στην ΛΑΡΚΟ, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές παραλήψεις, με μια από αυτές να αφορά τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Το σωματείο τονίζει δε τα ακόλουθα αναφερόμενο σε δηλώσεις της υπουργού Εργασίας:

«Στις 11/5/2024 στην πρωινή εκπομπή «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου της εκπομπής για «το μέλλον των εργαζομένων», η Υπουργός Εργασίας κ. Μιχαηλίδου δήλωσε τα εξής:

«Μιλάμε για το σύνολο των εργαζομένων (…) οι οποίοι εργάζονται απευθείας στην ΛΑΡΚΟ και (…) σε υποεργολαβίες που εργάζονται και πάλι εμμέσως στην ΛΑΡΚΟ (…) οπότε ερχόμαστε με ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο και δε μένει κανένας μα κανένας στο δρόμο (…)»

Στις 13/5/2024 ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε τους εκπροσώπους των σωματείων εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη και ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Κατά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση θα σεβαστεί όπως έχει υποχρέωση την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε σήμερα από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η οποία επιτάσσει τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος ως προς την απασχόληση των εργαζομένων έως τις 18 Ιουνίου, οπότε και θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα αλληλοσεβασμού, έκλεισε με την δέσμευση να πραγματοποιηθεί διάλογος με τους αρμόδιους με κατεύθυνση ότι καλύτερο για τους εργαζόμενους, τις τοπικές κοινωνίες και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Η εκτίμηση μας είναι ότι η απόλυση των 45 συναδέλφων πριν τις 18/6/24 είναι αποτέλεσμα παράβλεψης τυπικών διαδικασιών που εύκολα λύνονται και καμία σχέση δεν έχουν με πολιτική απόφαση. Το γεγονός όμως ότι εδώ και 4 ημέρες τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν απαντήσει οχλήσεις μας (μας λένε ότι το εξετάζουν) δημιουργεί σύγχυση στα αισθήματα του συνόλου των εργαζομένων, αλλά και ουσιαστικά προβλήματα ασφαλείας που πρέπει να συζητηθούν το επόμενο διάστημα.

Σε αυτή την βάση το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου μας θα συνεδριάσει αύριο το μεσημέρι στις 15.00 μμ για να καθορίσει τις ενέργειες του προς τους υπηρεσιακούς των αρμόδιων υπουργείων.»

Keywords
Τυχαία Θέματα