Ενα ελληνικό άλμα στην «ορθή διακυβέρνηση»

Ικανοποίηση στους κυβερνητικούς κύκλους προκάλεσε η επιτυχία της Ελλάδας στον Δείκτη Ορθής Διακυβέρνησης Chandler του ομώνυμου Ινστιτούτου Διακυβέρνησης με έδρα τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με τον οποίο η συνολική βαθμολογία της χώρας μας έχει βελτιωθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Με έμφαση ειδικά στο κράτος δικαίου, τη διαφάνεια και την ποιότητα του δικαστικού συστήματος, το οποίο καταγράφει μάλιστα ως ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Αλλά και με σημαντική πρόοδο σε δύο άλλους πυλώνες του δείκτη, την «ελκυστική αγορά»

(όπου ανέβηκε από την 101η στην 75η θέση) και την «ηγεσία και προνοητικότητα». Στο σύνολο, η κατάταξή της στον κατάλογο έχει ανέβει από την 50ή στην 41η θέση, που είναι η μεγαλύτερη βελτίωση στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο άλμα παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι το Ινστιτούτο Διακυβέρνησης Chandler ιδρύθηκε από τον νεοζηλανδό επιχειρηματία Ρίτσαρντ Τσάντλερ, ιδρυτή του επιχειρηματικού ομίλου Clermont που δραστηριοποιείται κυρίως στην Ασία.

Ο Πολάκης ακόμη ανάβει φωτιές

Η κόντρα του Γρήγορη Γεροτζιάφα και του Παύλου Πολάκη είναι βαθιά και άσβεστη. Αλλά πλέον αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ που άδειασε μεγαλοπρεπώς τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας του. Η αφορμή ήταν το μακροσκελές άρθρο-καταπέλτης του Γεροτζιάφα ως απάντηση στα «γαλλικά» του Πολάκη, παραθέτοντας δεκάδες στοιχεία για να τεκμηριώσει τον χαρακτηρισμό «τραμπικός», κατηγορώντας τον ότι «απαξιώνει θεσμούς και πρόσωπα και διασπείρει τη σύγχυση στους πολίτες δημιουργώντας διαρκώς κρίση εμπιστοσύνης». Ακόμη πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, βρήκα ότι ο Γεροτζιάφας καλεί ευθέως και ονομαστικά τους συναδέλφους του γιατρούς στον ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού και Οθωνα Ηλιόπουλο να πάρουν δημόσια θέση, ενώ απευθύνθηκε και απευθείας στον Στέφανο Κασσελάκη. Καλώντας τον να απαντήσει, μεταξύ άλλων, αν υιοθετεί τις θέσεις Πολάκη για τα εμβόλια αλλά και τις «τιμωρίες των επιστημόνων που διαμόρφωσαν τη στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας».

Το άδειασμα

Το άδειασμα δεν ήρθε από τον πρόεδρο Στέφανο αλλά από την εκπρόσωπο Βούλα Κεχαγιά. Που με αφορμή την αντιπαράθεση Πολάκη και Γεροτζιάφα τόνισε πως είναι «απολύτως γνωστή» η θέση του ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά υπέρ του εμβολιασμού. Χωρίς να σχολιάσει τίποτα παραπάνω.

Ο διάλογος σκοντάφτει στον Τατάρ

Με μια τελευταία, θετική, συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη έκλεισε τον νέο γύρο επαφών της για το Κυπριακό η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μαρία Ανχελα Ολγκίν, η οποία επιστρέφει στη Νέα Υόρκη προκειμένου να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις συζητήσεις της σε Κύπρο, Αγκυρα και Αθήνα. Σε ό,τι αφορά την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε στην Ολγκίν ότι στηρίζει πλήρως την αποστολή της για άνοιγμα του διαλόγου κι ότι το Κυπριακό παραμένει ύψιστης προτεραιότητας ζήτημα για την Ελλάδα και μέρος της ατζέντας του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Τα πράγματα, όμως, δυστυχώς, δεν είναι καθόλου απλά. Η Ολγκίν μετέφερε σε όλους την επιθυμία του Αντόνιο Γκουτέρες να πραγματοποιηθεί μια τριμερής ή πολυμερής συνάντηση για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του, αλλά η αποφασιστικότητά της «σκόνταψε» στην άρνηση του τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Αποφασισμένη

Σημειώνω δε πως η ίδια η Ολγκίν αποκάλυψε πως, σε αντίθεση με την τουρκοκυπριακή πλευρά, η Αγκυρα είχε μάλλον καλύτερη αντιμετώπιση, αφού, όπως δήλωσε, ο Χακάν Φιντάν ήταν «πρόθυμος να ακούσει με ανοικτό μυαλό» τις προτάσεις της. Και στη Λευκωσία, όμως, κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν πως, σε αντίθεση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, που στηρίζει εξαρχής το άνοιγμα του διαλόγου, οι προσπάθειες προσκρούουν στην άλλη πλευρά της «πράσινης γραμμής»…Η ίδια η Ολγκίν, πάντως, δηλώνει αποφασισμένη. Ενώ στην Κύπρο παραμένει συνεργάτιδά της που θα συνεχίσει τις προσπάθειες διαλόγου, σε υπηρεσιακό επίπεδο πια.

Χαμόγελα με τον Καραμανλή

Με χαμόγελα και φιλική χειραψία αντέδρασαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής στη συνάντησή τους σε συνέδριο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που διοργάνωσαν μεγάλη ιαπωνική πολυεθνική καπνικών προϊόντων και η πρεσβεία της Ιαπωνίας. Οπου ο Πρωθυπουργός ήταν ομιλητής, ενώ ο Καραμανλής έδωσε το «παρών» ως πρόεδρος του ΔΣ της Συνεταιριστικής Ενωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδας (ΣΕΚΕ). Σε εξαιρετική διάθεση, μάλιστα, αν κρίνω από τους θερμούς χαιρετισμούς και τους εναγκαλισμούς που αντάλλαξε με διάφορους από το κοινό, ανάμεσά τους και άλλους «γαλάζιους», όπως τον Βασίλη Κικίλια και τον Χάρη Θεοχάρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα