Εποχές της Αθήνας στην οθόνη

Αυτόν τον μήνα, η Ενωση Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) υλοποιεί μια ενδιαφέρουσα ιδέα που στόχο έχει την «επιστροφή» στην Αθήνα αλλοτινών εποχών και την ανάδειξη της σχέσης της με τον ελληνικό κινηματογράφο. Η δράση τιτλοφορείται «Landmarks 2: Το σινεμά στο κέντρο, η Αθήνα στο σινεμά» και το πραγματικά ενδιαφέρον

εδώ είναι ότι το αφιέρωμα πραγματοποιείται μέσα σε αθηναϊκές αίθουσες και μάλιστα του βαθύτατα καταπονημένου αθηναϊκού κέντρου, το οποίο εδώ και λίγο καιρό, παρά το κλείσιμο της αίθουσας Ιντεάλ, έχει αρχίσει και ανεβαίνει ξανά. Οσο για το «2» οφείλεται στο ότι είναι η δεύτερη παρόμοιου χαρακτήρα δράση της ΕΣΠΕΚ, μετά τη διοργάνωση του κινούμενου θερινού κινηματογράφου – road trip Landmarks τον περασμένο Σεπτέμβριο, με προβολές σημαντικών ελληνικών ταινιών στις περιοχές όπου γεννήθηκαν.

Συνεπώς από σήμερα και κάθε Δευτέρα του Απριλίου, τέσσερα ιστορικά σινεμά του αθηναϊκού κέντρου θα φιλοξενήσουν κλασικές «αθηναϊκές» ταινίες μοιρασμένες σε τέσσερις ενότητες.

Οι ταινίες

Σήμερα, η Ελλη στην οδό Ακαδημίας παρουσιάζει την ταινία «Αληθινά Εγκλήματα στην Αθήνα». Στις 18.00, έπειτα από πρόλογο της ηθοποιού Μισέλ Βάλεϊ, προβάλλεται η ταινία «Ιωάννης ο βίαιος» (1973) της Τώνιας Μαρκετάκη, γύρω από την υπόθεση της δολοφονίας μιας γυναίκας από έναν εικοσάρη. Και στις 21.20 σειρά θα έχει ο «Αγγελος» (1982) του Γιώργου Κατακουζηνού πάνω στην υπόθεση μιας δολοφονίας ομοφυλοφιλικού χαρακτήρα που στην εποχή της, αρχές της δεκαετίας του 1980, συγκλόνισε το πανελλήνιο. Την ταινία θα προλογίσουν ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Παναγιώτης Ευαγγελίδης, αλλά και ο συγγραφέας Χρήστος Ρούσσος, από την αληθινή ιστορία του οποίου αφορμάται η ταινία.

«Αρπα Colla» του Νίκου Περάκη

Η ενότητα «Αθήνα Πόλη Λαβύρινθος» ακολουθεί τη Δευτέρα 15 Απριλίου στο Αστυ της Πλατείας Κοραή. Θα περιλαμβάνει και πάλι δύο ταινίες, μάλιστα δύο κωμωδίες της ίδιας χρονιάς, του 1982: «Αρπα Colla» στις 18.00 του Νίκου Περάκη και «Ρεπό» στις 20.10 του Βασίλη Βαφέα. Αναφέρονται στο χάος της ελληνικής πρωτεύουσας και θα παρουσιαστούν από τους σκηνοθέτες τους.

«Αθέατη Αθήνα» είναι ο τίτλος της θεματικής της Δευτέρας 22 Απριλίου στην αίθουσα Cinobo Οπερα με ταινίες που παρουσιάζουν τρεις διαφορετικές όψεις της ελληνικής πρωτεύουσας σε τρεις διαφορετικές εποχές: δεκαετία του 1950 με την ταινία «Μαγική Πόλις» (1954) του Νίκου Κούνδουρου, γυρισμένη στον Νέο Κόσμο ή Δουργούτι όπως ονομαζόταν τότε. Στις 20.00 η ταινία «Οι απέναντι» (1981) του Γιώργου Πανουσόπουλου (που θα προλογίσει η πρωταγωνίστριά της, Μπέτυ Λιβανού) είναι μια ματιά στις μεγάλες αθηναϊκές λεωφόρους με βαρόμετρο μια καταδικασμένη ερωτική ιστορία (ανάμεσα στον νεαρό Αρη Ρέτσο και μια μεγαλύτερή του γυναίκα, που υποδύεται η Μπέτυ Λιβανού). Τέλος, στις 22.30 το «Delivery» (2004) του Νίκου Παναγιωτόπουλου, είναι η ιστορία δύο νέων ανθρώπων (Θάνος Σαμαράς και Αλεξία Καλτσίκη) που κυκλοφορούν σαν φαντάσματα στα σοκάκια του «βρώμικου» κέντρου και προσπαθούν να επιβιώσουν (την ταινία θα προλογίσουν οι δύο πρωταγωνιστές της).

«Οι απέναντι» του Γιώργου Πανουσόπουλου

Την τελευταία Δευτέρα του Απριλίου, 29 του μηνός, η «Queer Αθήνα» θα έχει την τιμητική της στο Αστορ της Πλατείας Κοραή με πέντε ταινίες μικρού, μεγάλου και μεσαίου μήκους. Συγκεκριμένα οι προβολές θα αρχίσουν στις 18.00 με το «Μετέωρο και Σκιά» (1985) του Τάκη Σπετσιώτη, πάνω στη ζωή του ομοφυλόφιλου, τοξικομανούς και κομμουνιστή ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη που πήρε ο ίδιος τη ζωή του (προλογίζει ο σκηνοθέτης της ταινίας). Αμέσως μετά θα προβληθούν η μεσαίου μήκους ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Αθήνα, Επιστροφή στην Ακρόπολη» (1983) την οποία θα προλογίσει ο καθηγητής Ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου, Κωνσταντίνος Κυριακός και η μικρού μήκους «Poste Restante – Ομόνοια» (1982) του Χάρη Παπαδόπουλου. Και το αφιέρωμα θα κλείσει με δύο ταινίες του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, παρουσία του ιδίου: «Μια Θέση στον Ηλιο» (1995, μεσαίου μήκους 45′) και «Από την άκρη της πόλης» (1998).

Και «Αστυγραφίες»

Σημειώνουμε ότι το αφιέρωμα «Landmarks 2: Το σινεμά στο κέντρο, η Αθήνα στο σινεμά» γίνεται τον ίδιο μήνα με το «Αστυγραφίες στην οθόνη», μια συνεργασία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος με την Εθνική Πινακοθήκη, που διερευνά εκδοχές του αστικού βιώματος στην ελληνική τέχνη κατά τις δεκαετίες 1950-1970 μέσα από το βλέμμα εικαστικών δημιουργών και κινηματογραφιστών. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει 24 ελληνικές και ξένες ταινίες στις οποίες κοινό στοιχείο είναι η πόλη και η ανοικοδόμησή της. Οι ταινίες θα προβληθούν στις δύο αίθουσες της Ταινιοθήκης της Ελλάδος από την Πέμπτη 11 Απριλίου ως την Τετάρτη 17 του μηνός. Μάλιστα, δύο από τις ταινίες αυτού του αφιερώματος, οι «Ιωάννης ο βίαιος» και «Οι απέναντι», εντάσσονται σε εκείνο του «Landmarks 2» της ΕΣΠΕΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα