Γιατί «έφαγε» τον στρατηγό του ο Τσάρος;

Η αιφνιδιαστική κίνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν να αντικαταστήσει τον Σεργκέι Σοϊγκού στο υπουργείο Αμυνας με τον Αντρέι Μπελούσοφ, έναν τεχνοκράτη οικονομολόγο, σηματοδοτεί τον πιο σημαντικό ανασχηματισμό στη στρατιωτική διοίκηση της Ρωσίας από την εισβολή στην Ουκρανία και προφανώς τη διάθεση του ρώσου προέδρου να φέρει μια καίρια αλλαγή στον χειρισμό της. Το Κίεβο βλέπει κλιμάκωση της πολεμικής προσπάθειας της Μόσχας και αναδιαμόρφωση της οικονομίας για τις αμυντικές της δαπάνες. Το Κρεμλίνο υπογραμμίζει την ανάγκη «να ευθυγραμμιστεί η οικονομία της ασφάλειας με την οικονομία της χώρας ώστε να

ανταποκρίνεται στη δυναμική των εξελίξεων», ενώ αναλυτές υπογραμμίζουν τη σημασία συντονισμού όλων των δαπανών της Ρωσίας και ίσως την προετοιμασία τής μετά τον πόλεμο εποχής.

Ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του ρώσου προέδρου για την πέμπτη θητεία του μετακίνησε τον μακροβιότερο υπουργό του στη θέση του επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτι που αξιολογείται από παρατηρητές ως κίνηση του Πούτιν να διασώσει τη φήμη του άλλοτε στενού συνεργάτη του. Η καραμπόλα οδηγεί σε απομάκρυνση του Νικολάι Πατρούσεφ.

Πόλεμος μακράς διαρκείας

Τον στρατηγό που ξεχώρισε για το αδιέξοδο του πολέμου στην Ουκρανία διαδέχεται ένας οικονομολόγος που διαθέτει προφίλ συμβατό με την ιδέα ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει έναν μακράς διαρκείας πόλεμο, ανέφερε η «El Pais», υπογραμμίζοντας ότι ο Σοϊγκού έχει ξεχωρίσει για τη στασιμότητα μιας «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», η οποία σύμφωνα με τις αρχικές προθέσεις θα διαρκούσε μόνο κάποιες ημέρες και τώρα έχει ήδη φτάσει τους 27 μήνες.

Στην τελευταία δημόσια εμφάνισή του ως υπουργού Αμυνας της Ρωσίας την περασμένη Πέμπτη, ο Σεργκέι Σοϊγκού χαιρέτησε τον πρόεδρο Πούτιν κοντά στο μαυσωλείο του Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία, φορώντας στολή στρατηγού στολισμένη με μετάλλια.

Ο νέος υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Αντρέι Μπελούσοφ

Ο Αντρέι Μπελούσοφ, ο οποίος διορίστηκε διάδοχός του την Κυριακή, είναι από διαφορετική στόφα, όπως αναφέρουν οι «Financial Times». Σοβιετικής παιδείας οικονομολόγος, ο Μπελούσοφ δεν έχει υπηρετήσει ποτέ στον στρατό. Ξεκινώντας από ακαδημαϊκή θέση πριν μπει στην κυβέρνηση το 1999, χρημάτισε στη συνέχεια υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, οικονομικός σύμβουλος του προέδρου και πρόσφατα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Σε όλο αυτό το διάστημα, ο Μπελούσοφ υποστήριξε σταθερά τον ισχυρό ρόλο του κράτους στην οικονομία και την τόνωση της ανάπτυξης μέσω κρατικών επενδύσεων, χαμηλών επιτοκίων και ήπιων δημοσιονομικών και πιστωτικών πολιτικών. Αυτό τον έφερνε συχνά σε αντίθεση με άλλους κορυφαίους τεχνοκράτες, όπως η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα και ο υπουργός Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ, των οποίων οι επιθετικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές βοήθησαν τη Ρωσία να αντιμετωπίσει τις δυτικές κυρώσεις.

Οικονομική αυστηρότητα

Οι «Financial Times» εκτιμούν ότι «ο Μπελούσοφ θα φέρει οικονομική αυστηρότητα στις ρωσικές αμυντικές δαπάνες». Από την άλλη πλευρά, ο ρόλος του Σοϊγκού, ο οποίος είχε διατηρήσει τη θέση του ύστερα από ταπεινωτικές αποτυχίες στο πεδίο της μάχης, δέχθηκε πολύ μεγάλη πίεση πρόσφατα έπειτα από σκάνδαλα διαφθοράς στις αμυντικές προμήθειες. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Τιμούρ Ιβάνοφ, από τους στενότερους συνεργάτες του, συνελήφθη με κατηγορίες διαφθοράς, κάτι που αποδυνάμωσε σημαντικά τη θέση του Σοϊγκού.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι ο Πούτιν αποφάσισε να διορίσει τον Μπελούσοφ, έναν βετεράνο οικονομολόγο, ως επικεφαλής του υπουργείου Αμυνας, αφού οι πολεμικές δαπάνες της Ρωσίας είχαν αυξηθεί κατά πολύ. «Είναι πολύ σημαντικό να εναρμονίσουμε την οικονομία της ασφάλειας με την οικονομία της χώρας» τόνισε. Πρόσθεσε ότι ο ρώσος πρόεδρος αποφάσισε πως ένας πολιτικός θα έπρεπε να ηγείται του υπουργείου Αμυνας για να διασφαλίσει ότι ο τομέας θα είναι ανοιχτός σε καινοτομίες και νέες ιδέες. «Αυτός που είναι πιο ανοιχτός στις καινοτομίες είναι αυτός που θα είναι νικητής στο πεδίο της μάχης» είπε ο Πεσκόφ.

Πρώην αξιωματούχος της άμυνας που έχει συνεργαστεί με τον Σοϊγκού τόνισε: «Το Κρεμλίνο θέλει να ηγείται του υπουργείου ένας οικονομολόγος που ξέρει πώς να εξορθολογίζει τις δραστηριότητές του».

Ο Βάλερι Γκερασίμοφ, ο βετεράνος αρχηγός του γενικού επιτελείου της Ρωσίας, που έχει λόγο στο επιχειρησιακό κομμάτι του πολέμου, θα παραμείνει στη θέση του.

Και χθες συνεχίζονταν οι μάχες στην περιοχή του Χαρκόβου, στη Βορειοανατολική Ουκρανία, όπου πάνω από 30 κοινότητες δέχονταν ρωσικά πυρά και σχεδόν 6.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα