Σε ποιες περιοχές μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες

Στους ιδιώτες εκτιμητές περνάει τώρα η σκυτάλη για τον επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε 12 δήμους της χώρας για τους οποίους το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έκανε δεκτές τις ενστάσεις που είχαν υποβάλει ζητώντας «κούρεμα» των τιμών ζώνης οι οποίες εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Οπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», οι 12 δήμοι στους οποίους αποφασίστηκε η επανεξέταση των τιμών για συγκεκριμένες ζώνες είναι οι δήμοι Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά,

Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου-Κορίνθου, Σύμης, Πύργου-Ηλείας, Ρόδου και Αστυπάλαιας. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ο επαναπροσδιορισμός των τιμών για 36 ζώνες στους συγκεκριμένους δήμους.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2023 είχαν προσφύγει στο υπουργείο Οικονομικών 169 δήμοι οι οποίοι θεωρώντας ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι εξωπραγματικές ζήτησαν «κούρεμα» των τιμών ακόμα και πάνω από 50% ή και επαναφορά τους στα επίπεδα του 2018. Ωστόσο μόνο οι 12 δήμοι υπέβαλαν αιτιολογημένα και τεκμηριωμένα αιτήματα για αναπροσαρμογή των τιμών. Οι υπόλοιπες ενστάσεις μεταξύ των οποίων και του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, του Δήμου Αθηναίων, απορρίφθηκαν καθώς δεν ήταν αιτιολογημένες.

Η προθεσμία

Οι ιδιώτες εκτιμητές που θέλουν να συμμετέχουν στη διαδικασία καθορισμού των τιμών εκκίνησης των ζωνών για τις οποίες κρίθηκε αναγκαία η επανάληψης της διαδικασίας έχουν προθεσμία έως τη Δευτέρα 20 Μαΐου για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Ο μέγιστος αριθμός ζωνών που μπορεί να ανατεθεί σε κάθε εκτιμητή είναι δέκα, ενώ όσοι «πιάσουν δουλειά» θα έχουν στη διάθεσή τους 15 εργάσιμες ημέρες για να ολοκληρώσουν το έργο τους.  Αυτό σημαίνει ότι έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να παραδώσουν το πόρισμά τους στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με αρμόδιο παράγοντα να επισημαίνει ωστόσο ότι σε καμία περίπτωση η επανεκτίμηση των αντικειμενικών αξιών δεν οδηγεί αυτόματα σε μείωση των τιμών καθώς από τις αρχές του 2022 που ισχύουν οι σημερινές αντικειμενικές αξίες καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις στις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Τον τελικό λόγο για την «τύχη» των αντικειμενικών αξιών στους 12 δήμους θα έχει ο υπουργός, ενώ εάν υπάρξουν διορθώσεις στις τιμές αυτές δεν θα ισχύσουν αναδρομικά αλλά από την ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης.

Ο ΕΝΦΙΑ

Αυτό σημαίνει ότι δεν αλλάζει τίποτα στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που έχουν αρχίσει να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά ούτε και στους φόρους μεταβίβασης για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές που θα έχουν καταβληθεί μέχρι την εφαρμογή της νέας υπουργικής απόφασης.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση της σταδιακής επέκτασης του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία. Σε πρώτη φάση αντικειμενικές αξίες θα αποκτήσουν περίπου 500 περιοχές σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στην Αττική το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης θα επεκταθεί σε περιοχές από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, την Αγία Μαρίνα, τον Χάρακα, το Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη, περιοχές σε Σαλαμίνα, Κύθηρα, Αίγινα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες περιοχές στην Αχαΐα (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), την Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυμπία), στα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι), στη Φλώρινα.

Keywords
Τυχαία Θέματα