Καναδάς: Σοροί μένουν στα «αζήτητα» λόγω του υπέρογκου κόστους των κηδειών

Aλματώδη αύξηση των αζήτητων σορών καταγράφεται τα τελευταία χρόνια σε ορισμένες επαρχίες του Καναδά, με τους συγγενείς των εκλιπόντων να επικαλούνται το υψηλό κόστοςκηδείας ως το κύριο λόγο για τη μη παραλαβή των λειψάνων των αγαπημένων τους προσώπων.

Το φαινόμενο έχει ωθήσει τουλάχιστον μια επαρχία να κατασκευάσει μια νέα εγκατάσταση αποθήκευσης σορών. Επίσης η ζήτηση για έρανο για τέλεση μνημοσύνων έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Το συνολικό κόστος μιας κηδείας στον Καναδά έχει αυξηθεί σε περίπου 8.800 δολάρια από τα περίπου

6.000 δολάρια το 1998, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εμπορικού ομίλου της βιομηχανίας.

Some Canadian provinces logged a jump in unclaimed dead bodies in recent years, with more families citing funeral costs as a reason for not collecting loved ones' remains https://t.co/bunmMFI1PSpic.twitter.com/FBCscT5xsZ

Reuters (@Reuters) May 18, 2024

Στο Οντάριο, την πολυπληθέστερη επαρχία του Καναδά, ο αριθμός των αζήτητων νεκρών αυξήθηκε σε 1.183 το 2023 από 242 το 2013, δήλωσε ο Ντερκ Χόιερ, επικεφαλής ιατροδικαστής της επαρχίας.

Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, οι πλησιέστεροι συγγενείς είχαν εντοπιστεί αλλά δεν μπορούσαν να παραλάβουν την σορό για διάφορους λόγους, με συχνότερο τα χρήματα.

«Είναι οδυνηρό γιατί πρόκειται για ένα άτομο που έχει πεθάνει και δεν υπάρχει κανείς - συγγενείς, φίλοι ή άλλοι - που να είναι σε θέση να δώσουν οδηγίες ή σχέδια για την κηδεία του μετά το θάνατό του», δήλωσε ο Χόιερ.

The overall cost of a funeral in #Canada at the top end has increased to about $8,800 from about $6,000 in 1998, according to industry trade group estimates.

Read more at: https://t.co/lxGhrhKfPc

— Deccan Herald (@DeccanHerald) May 18, 2024

Επισήμως, στο Οντάριο, μια σορός θεωρείται ότι δεν έχει αναζητηθεί μετά από 24 ώρες. Αλλά το προσωπικό του γραφείου του ιατροδικαστή μπορεί να περιμένει επί εβδομάδες προσπαθώντας να εντοπίσει τους πλησιέστερους συγγενείς, είπε. Εάν οι συγγενείς επιβεβαιώσουν ότι δεν είναι σε θέση να παραλάβουν ένα πτώμα, ο τοπικός δήμος συνεργάζεται με ένα γραφείο τελετών για να παράσχει μια απλή ταφή.

Εν τω μεταξύ, η σορός φυλάσσεται σε νεκροτομείο ή σε εγκατάσταση αποθήκευσης με ελεγχόμενη θερμοκρασία.

«Πάντα υπήρχαν οικογένειες που χρειάζονταν πρόσθετη βοήθεια. (Αλλά) δεν έχω δει ποτέ ξανά τέτοιο αριθμό αζήτητων λειψάνων όπως σήμερα», δήλωσε ο Aλαν Κόουλ, ιδιοκτήτης γραφείου τελετών στο Τορόντο.

Στο Κεμπέκ, ο αριθμός των αζήτητων σορών αυξήθηκε σε 183 το 2023 από 66 το 2013. Στην Αλμπέρτα, ο αριθμός των σορών για τις οποίες δεν μπόρεσε να εντοπιστεί κανένας συγγενής για να τις παραλάβει αυξήθηκε σε 200 το 2023 από 80 το 2016.

Ιστορικά, το Κέντρο Επιστημών Υγείας στο Σεντ Τζονς του Νιουφάουντλαντ και Λαμπραντόρ δεν αντιμετώπιζε αρκετά αζήτητα λείψανα ώστε να δικαιολογείται η μακροχρόνια αποθήκευση, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος των υπηρεσιών υγείας του Νιουφάουντλαντ.

Πλέον, στον απόηχο της αναστάτωσης για τα αζήτητα πτώματα που φυλάσσονται σε καταψύκτες έξω από το νοσοκομείο, η επαρχία κατασκευάζει μια μόνιμη μονάδα αποθήκευσης για τη φύλαξη λειψάνων.

«Οι άνθρωποι δεν παραλαμβάνουν τις σορούς επειδή συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τις θάψουν», δήλωσε ο Τζιμ Ντιν, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Νέου Δημοκρατικού Κόμματος της επαρχίας. 

Μια κηδεία μπορεί να κοστίσει από 2.000 έως 12.000 δολάρια Καναδά, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Γραφείων Τελετών του Καναδά, Τζεφ Γουίφερ, από 1.800 έως 8.000 δολάρια Καναδά το 1998.

Ο αριθμός των εράνων για μνημόσυνα στον ιστότοπο crowdfunding GoFundMe έχει εκτοξευθεί σε 10.257 το 2023 από 36 το 2013, δήλωσε εκπρόσωπος του ιστότοπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα