Οι καταναλωτές γυρνούν την πλάτη στο fast food που γίνεται ασύμφορo

.

Οι υψηλές τιμές και ο πληθωρισμός έχει αρχίσει και «χτυπά» τις αλυσίδες των fast food σε όλο τον κόσμο, με εταιρείες όπως η Starbucks, τα KFC ακόμη και τα McDonald’s, να καταγράφουν μεγάλη πτώση στα έσοδά τους.

Η Starbucks ανακοίνωσε μια απότομη πτώση στις πωλήσεις της το τελευταίο τρίμηνο, γεγονός που είχε άμεσο αντίκτυπο στην αξία της μετοχή της που κατρακύλησε κατά 17% την Μεγάλη Τετάρτη. Και δεν είναι η μόνη. Η Pizza Hut,

τα McDonald’s και τα KFC αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα

Οι οικονομολόγοι είχαν προειδοποιήσει τους τελευταίους μήνες, ότι οι υψηλές τιμές και ο πληθωρισμός οδηγεί τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα σε μεγάλες περικοπές. Η «κρίση» όμως χτυπά κι άλλες κατηγορίες εστιατορίων που βλέπουν και τους δικούς τους τζίρους να κατρακυλούν.

Ωστόσο, οι πολυεθνικές όπως η Starbucks, αρνείται να δεχθεί ότι η κρίση μπορεί να παγιωθεί και αποδίδει τη μείωση των πελατών της στις ακραίες καιρικές συνθήκες, που τους κράτησαν μακριά από τα αγαπημένα τους προϊόντα της αλυσίδας. Η μητρική εταιρεία των Pizza Hut, KFC και Taco Bell, κατηγόρησε τις «χιονοθύελλες του Ιανουαρίου» για την κακή απόδοση των εμπορικών σημάτων της.

Όμως οι αναλυτές επιμένουν ότι «αυτές οι δικαιολογίες δεν αιτιολογούν τα αδύναμα τριμηνιαία αποτελέσματά τους. Αντίθετα, φαίνεται ότι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις αλυσίδες γρήγορου φαγητού, είναι πλέον αδυσώπητος για το ποιoς θα κερδίσει την πελατεία που έχει μείνει «πιστή» στα γεύματά τους.

Αυξήθηκαν τα γεύματα κατά 5%

Όμως, το γεγονός ότι μια έξοδος για φαγητό, ακόμη και σε ταχυφαγεία, κοστίζει πολύ περισσότερο από ένα φαγητό μαγειρεμένο στο σπίτι, οδηγεί όλο και περισσότερους πελάτες στο να αλλάξουν τις συνήθειες τους.

«Οι τιμές στα fast food αυξήθηκαν κατά 5% τον Μάρτιο σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, ενώ οι τιμές των τροφίμων στα σούπερ μάρκετ αυξάνονται μεν, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς», σύμφωνα με το Bureau of Labor Statistics.

Υπάρχουν φυσικά και οι πολύ πιστοί πελάτες οι οποίοι θα αγοράζουν φαγητό από αυτές τις εταιρείες όσο κι αν αυξηθούν οι τιμές τους. Η Wingstop, η αγαπημένη αλυσίδα εστιατορίων της Wall Street, ανέφερε ότι οι πωλήσεις της στα καταστήματα της στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 21,6% το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η Chipotle Mexican Grill, της οποίας οι πελάτες είναι υψηλότερου εισοδήματος, σημείωσε αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 5,4% το πρώτο τρίμηνο. Το Restaurant Brands International’s και η Popeyes ανέφεραν αύξηση πωλήσεων κατά 5,7%.

 «Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι ο χαμηλού εισοδήματος καταναλωτής είναι αυτός που πιέζεται περισσότερο οικονομικά, οπότε και επισκέπετεται λιγότερο τα fast food», δήλωσε στο CNBC ο Διευθύνων Σύμβουλος της Wingstop, Μάικλ Σκίπγουορθ.

Σκληρός ανταγωνισμός

Όμως, οι οικονομικές δυσκολίες για τις εταιρείες εστίασης φαίνεται ότι θα συνεχιστούν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της McDonald’s, Chris Kempczinski, να εκτιμά ότι οι αυτή η δυσκολία είναι παγκόσμια.

Τόνισε ακόμη, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024, η κίνηση του κλάδου ήταν σταθερή έως πτωτική στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος των Starbucks, Laxman Narasimhan, δήλωσε ότι οι περισταστικοί πελάτες σταμάτησαν να αγοράζουν τον καφέ της αλυσίδας επειδή ήθελαν μεγαλύτερη ποικιλία και χαμηλότερες τιμές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Yum, Ντέιβιντ Γκιμπς, σημείωσε ότι οι μεγάλες προσφορές που έκαναν οι ανταγωνιστές των KFC στο μενού με το κοτόπουλο, έπληξαν τις πωλήσεις της εταιρείας στις ΗΠΑ.

Η McDonald’s πάντως σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα φθηνότερο μενού που θα απευθύνεται στους πελάτες χαμηλού εισοδήματος, κάτι που όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα δεχθούν να εφαρμόσουν όσοι λειτουργούν ως franchise. Ωστόσο, η ήττα απέναντι στον ανταγωνισμό της Burger King ίσως τους αναγκάσει να «λογικευτούν».

Related...Πληθωρισμός: Νέα άνοδος στο 3,4% τον ΜάρτιοΣούπερ Μάρκετ: Προσδοκίες μείωσης τιμών στη σκιά των μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειαςΑκρίβεια: Από «καλάθι» σε «καλάθι» η κυβέρνηση - Μάχη με τον πληθωρισμό ενόψει ευρω-κάλπης
Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι καταναλωτές γυρνούν την πλάτη στο fast food που γίνεται ασύμφορo,