Η SK Hynix ετοιμάζει τον πρώτο SSD των 300ΤΒ

10:39 6/5/2024 - Πηγή: Insomnia

Η νοτιοκορεατική εταιρία προσαρμόζεται στις διαρκώς αυξανόμενες αποθηκευτικές ανάγκες που καταγράφονται στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Ορισμένοι από τους καλύτερους SSD που χρησιμοποιούμε είναι συνήθως χωρητικότητας 1TB ή 2ΤΒ, με τα καταναλωτικά μοντέλα φτάνουν ως τα 8ΤΒ, χωρητικότητες ελάχιστες σε επίπεδο κέντρου δεδομένων, και η πρόσφατη ανακοίνωση της SK Hynix αυτήν ακριβώς τη διάσταση αναδεικνύει. Η εταιρία αποκάλυψε ότι βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης ενός SSD

πρωτοφανούς χωρητικότητας 300ΤΒ. Πάντως, για να δούμε από κοντά τέτοιας χωρητικότητας δίσκους θα χρειαστεί να περάσει κάποιο διάστημα.

Η εταιρία ανακοίνωσε το νέο δίσκο στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Σεούλ. Αναμένονται και άλλα ενδιαφέροντα προϊόντα, μεταξύ των οποίων διάφορες προτάσεις μνημών, ενώ οι προσπάθειες επικεντρώνονται πλήρως στο να μπορέσει η νοτιοκορεατική εταιρία να υποστηρίξει τη δημιουργία κέντρων δεδομένων καθώς οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης τρέχουν. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι αναλυτές αγορών της SK Hynix εκτιμούν ότι ο όγκος δεδομένων που παράγονται ετησίως ακολουθεί ανοδική τάση και μάλιστα σε κλίμακα άνευ προηγουμένου. Η SK Hynix εκτιμά ότι θα καταγραφεί αλματώδης άνοδος έως και τα 660 zettabytes (ZB), σε σχέση με τα 15ΖΒ που καταγράφονταν πριν από μόλις μία δεκαετία.

Για να έχουμε μια εικόνα του τι σημαίνει αυτός ο αριθμός, 660ΖΒ ισούνται με 660 δισεκατομμύρια terabytes. Το 2018, μελέτες εκτιμούσαν ότι το 2025 σε διεθνές επίπεδο θα παράγονταν περίπου 175ΖΒ, όμως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο αριθμός αυτός μάλλον μεταβλήθηκε λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Πέρα από την τρέχουσα κατάσταση ως προς την παραγωγή δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο, η ζήτηση αναπόφευκτα θα κινείται ανοδικά από εδώ και πέρα, επομένως η SK Hynix ουσιαστικά δεν προτρέχει, απλά χαράζει το δρόμο που θα ακολουθήσουν πολλές άλλες εταιρίες, με SSD τεράστιας χωρητικότητας, ώστε να υποστηρίζουν τα επεξεργαστικά φορτία που θα καταγράφονται στα κέντρα δεδομένων. Η δημιουργία υψηλής χωρητικότητας HDD και SSD είναι απαραίτητη. 

Δυστυχώς, λίγα πράγματα είναι για την ώρα γνωστά σχετικά με το SSD των 300ΤΒ, πέραν του ότι βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δίσκος ενδέχεται να διεκδικήσει τα πρωτεία από το PBSSD της επίσης νοτιοκορεατικής Samsung (που αυτή τη στιγμή φτάνει στα 240ΤΒ και διατίθεται σε συνδρομητική βάση) ή το SSD των 100ΤΒ της ExaDrive που, παρότι είναι δίσκος στερεάς κατάστασης, διατίθεται μέσα σε σασί των 3,5 ιντσών, επομένως παραπέμπει σε HDD. Παρενθετικά, στοιχίζει 40.000 δολάρια.

Δύσκολα φαντάζεται κανείς τι είδους επιδόσεις θα μπορούσε να προσφέρει ένας SSD τέτοιας χωρητικότητας, κι αυτό είναι κάτι που η SK Hynix θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει πριν την κυκλοφορία. Η επίτευξη μιας καλής ισορροπίας μεταξύ χωρητικότητας, ταχύτητας και αξιοπιστίας αναπόφευκτα θα είναι δύσκολο για ένα δίσκο τέτοιου μεγέθους, όμως εξίσου σαφές είναι πως αυτής της κατηγορίας οι λύσεις αποτελούν αναγκαιότητα, καθώς ακόμη διανύουμε το πρώτο διάστημα της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα