Το Android θα μπορεί να εντοπίζει αν κάποιος άρπαξε το κινητό σας

Πρόκειται για ένα από μια σειρά νέων μέτρων ασφαλείας και αποτροπής κλοπών που πρόκειται να εφαρμοστούν στο άμεσο μέλλον.

H Google ανακοίνωσε μια σειρά νέων λειτουργιών ασφαλείας τις οποίες ενσωματώνει στη δεύτερη έκδοση beta του Android 15, μεταξύ των οποίων μία που μπορεί να εντοπίσει τη στιγμή κατά την οποία κάποιος αρπάζει τη συσκευή από τα χέρια σας. Ορισμένες από τις λειτουργίες αυτές θα συμπεριλαμβάνονται στο Android

15, όταν κυκλοφορήσει επίσημα μέσα στο φθινόπωρο, όμως η αναγνώριση κλοπής και διάφορες άλλες λειτουργίες θα καταστούν διαθέσιμες και σε πολύ παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού, έτσι ώστε να φτάσουν στα χέρια πολύ περισσότερων ανθρώπων.

Η λειτουργία Theft Detection Lock βασίζεται στην αναγνώριση ασυνήθιστων κινήσεων που θα συνέτειναν στο ότι κάποιος άρπαξε βίαια τη συσκευή από το χέρι σας ή ακόμη και από το τραπέζι μπροστά σας. Προκειμένου να εμποδίσει τον κλέφτη να αποκτήσει πρόσβαση στις πληροφορίες σας, η οθόνη κλειδώνει αυτόματα. Το σύστημα αναζητά και άλλες ενδείξεις που θα συνέτειναν σε κάποια ατιμία, ενώ θα είναι σε θέση να κλειδώνει την οθόνη για λόγους προστασίας αν κάποιος επιχειρήσει να θέσει τη συσκευή εκτός δικτύου, ώστε να εμποδίσει την απομακρυσμένη πρόσβαση σε αυτή.

Παράλληλα, η Google εισάγει ένα νέο τρόπο απομακρυσμένου κλειδώματος της οθόνης, αν τελικά η συσκευή καταλήξει σε λάθος χέρια. Με μια επίσκεψη στο android.com/lock μπορείτε να καταχωρίσετε τον αριθμό του κινητού σας και να απαντήσετε σε μια ερώτηση ασφαλείας ώστε να κλειδώσετε τη συσκευή σας. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενα χρήσιμο εργαλείο, αν τη στιγμή της κλοπής έχετε πρόσβαση, για παράδειγμα, στο κινητό κάποιου φίλου. Όλες αυτές οι λειτουργίες θα διατεθούν αργότερα μέσα στη χρονιά μέσω ενημέρωσης των υπηρεσιών Google Play, για όσες συσκευές τρέχουν Android 10 ή μεταγενέστερη έκδοση.

Επίσης, το Android 15 φέρνει νέες λειτουργίες ασφαλείας, μεταξύ των οποίων τους "ιδιωτικούς χώρους", που σας επιτρέπουν να τοποθετήσετε εφαρμογές και πληροφορίες σε μια ξεχωριστή, κρυφή ενότητα της συσκευής, η οποία θα μπορεί να κλειδώνει με μοναδικό PIN. Η Google εφαρμόζει επίσης μέτρα προστασίας όταν μια συσκευή υποχρεώνεται να εκτελέσει επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, ζητώντας την εισαγωγή των στοιχείων του κατόχου, την επόμενη φορά που θα επιχειρηθεί σετάρισμα.

Το Android Play Protect επίσης αναβαθμίζεται, με τρόπο σχεδιασμένο να προστατεύσει τους χρήστες από κακόβουλα άτομα. Πλέον, θα εξετάζει το πώς χρησιμοποιούν οι διάφορες εφαρμογές ευαίσθητες άδειες στη συσκευή σας, χρησιμοποιώντας το Private Compute Core, χωρίς να συλλέγει δεδομένα, ώστε να παρακολουθεί τυχόν απόπειρες εξαπάτησης ή υφαρπαγής στοιχείων. Εφόσον εντοπιστεί κάποια ύποπτη δραστηριότητα, τότε οι ενδεχομένως κακόβουλες εφαρμογές προωθούνται στη Google για περαιτέρω έλεγχο. Αργότερα μέσα στη χρονιά οι Google Pixel, Honor, Lenovo, Nothing, OnePlus, Oppo, Sharp, Transsion και άλλες εταιρίες θα προσθέσουν εντοπισμό απειλών σε πραγματικό χρόνο.

Όπως συνέβη και πέρυσι, η νέα έκδοση του λειτουργικού της Google για κινητά είχε ακόμη μικρότερο ρόλο, στη διάρκεια της παρουσίασης I/O. Περισσότερα για τις νέες λειτουργίες του Android 15 θα μάθουμε κατά τους επόμενους μήνες, ενώσω βρίσκεται σε στάδιο beta, στο μεταξύ όμως είναι θετικό το ότι έρχονται τόσες νέες λειτουργίες στα κινητά Android, και μάλιστα δεν περιορίζονται στις συσκευές που τρέχουν την πλέον πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού συστήματος.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα