Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα κτίρια στον λόφο Καστέλι της παλιάς πόλης (φωτο)

Από νωρίς το πρωί πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας  Πολιτών Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλλι της παλιάς πόλης των Χανίων.

Όμως νωρίτερα συνεργεία της αρχαιολογίας εισήλθαν στον χώρο για να εκτελέσουν διερευνητικές εργασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργασίες προς το παρόν γίνονται στον αύλειο χώρο των κτιρίων.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από αίτημα τεχνικής εταιρείας εκ μέρους της εταιρείας που έχει εκμισθώσει τα κτίρια του Πολυτεχνείου Κρήτης με σκοπό να μετατραπούν σε

«παραδοσιακό ξενοδοχείο Α τάξεως», από το Υπουργείο Πολιτισμού δόθηκε άδεια για δειγματοληψία και ανάλυση δομικών υλικών καθώς και διερευνητικών εργασιών στα κτίρια.

Στην συγκέντρωση παρέστησαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αλέκος Μαρινάκης καθώς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χανίων Χαράλαμπος Λουτσέτης και Φώτης Μπομπολάκης.

Να σημειωθεί ότι η οδός Κανεβάρω παραμένει κλειστή ενώ αστυνομικές δυνάμεις απαγορεύουν την πρόσβαση στον χώρο των κτιρίων.

Σε ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας  Πολιτών Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλλι αναφέρονται τα εξής:

«Τα κτήρια στο Λόφο Καστέλι, που οι πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου Κρήτης αποφάσισαν να εκχωρήσουν προκειμένου να γίνουν ξενοδοχεία αποτελούν, μαζί με άλλα μνημεία, τον πυρήνα της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, την «καρδιά» της πόλης των Χανιών από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι σήμερα.

Τα μέλη της πλειοψηφίας της συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης, ακόμα και πρόσφατα, δεν επέδειξαν ούτε σεβασμό ούτε ευγνωμοσύνη στη τοπική κοινότητα η οποία φρόντισε να περιέλθουν στο Πολυτεχνείο τα ιστορικά κτίριά της προκειμένου να στηριχθεί το τότε νεοσύστατο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στεγάζοντας τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του.

Συνέχισαν να ανανεώνουν την σύμβαση με την Belvedere παρά την καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της. Θα επαναλάβουμε για μία ακόμα φορά ότι πρόκειται για απόφαση η οποία είναι εχθρική προς την πόλη και τους κατοίκους της.

Την ίδια εχθρική στάση προς την πόλη και τους θεσμούς της συνεχίζει να έχει και ο επονομαζόμενος «επενδυτής», η εταιρεία Belvedere η οποία συστηματικά προβαίνει σε παρασκηνιακές ενέργειες σε διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού προσπαθώντας να παρακάμψει τους περιορισμούς του ισχύοντος ΓΠΣ, τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων και την ίδια την τοπική κοινωνία.

Επίσης, οι σημερινές εξελίξεις ερμηνεύονται ως βούληση της Υπουργού Πολιτισμού και της Κυβέρνησης να προχωρήσει η επένδυση, παρά τη μη νομιμότητα της χρήσης.

Ως εκ τούτου τον λόγο έχουν ξανά οι θεσμοί και κυρίως οι πολίτες αυτού του τόπου οι οποίοι πρέπει να ενεργοποιηθούν και να αντιδράσουν μαζικά.

Αναλαμβάνουμε σήμερα ξανά την πρωτοβουλία για ανοικτό πάνδημο κάλεσμα και συνεχείς κινητοποιήσεις προκειμένου να αποτρέψουμε οριστικά εκποίηση των Μνημείων.

Σήμερα είναι γνωστό σε όλες τις Αρχές ότι από 1.4. 2024 είναι αυτοδικαίως δεσμευτικές οι διατάξεις του ισχύοντος ΓΠΣ (νόμος 4178/2013, άρθρο 51, παράγραφος 15), σύμφωνα με τις οποίες στην ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου στον λόφο Καστέλλι επιτρέπεται μόνο χρήση εκπαίδευσης.

Επομένως, οποιαδήποτε ενέργεια διεξαχθεί από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού στον χώρο του συγκροτήματος του Πολυτεχνείου σε συνεργασία με την εταιρεία Belvedere δεν είναι νόμιμη, διότι έχει ως απώτερο σκοπό όχι μόνο την αποκατάσταση των κτιρίων αλλά και την αλλαγή της χρήσης τους σε ξενοδοχείο.»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά, Συγκέντρωση, Καστέλι,chania, sygkentrosi, kasteli