Έχετε εποχικές αλλεργίες; Τι να προσέχετε με τα φάρμακα που παίρνετε

Γιατί να λαμβάνετε φάρμακα μόνο για τα συμπτώματα που έχετε και τι να προσέξετε με τις δραστικές ουσίες.

Οι πάσχοντες από εποχικές αλλεργίες παίρνουν διάφορα φάρμακα για να αντιμετωπίσουν συμπτώματα, όπως ο βήχας, το συνάχι, το «μπούκωμα» και ο κνησμός (φαγούρα) στα μάτια, τη μύτη ή τον λαιμό. Ωστόσο συχνά δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες και αλληλεπιδράσεις.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο το 5% των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Ευρώπης οφείλονται σε ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων. Επιπλέον, το 5% των νοσηλευομένων ασθενών θα έχουν κάποια

ανεπιθύμητη ενέργεια σε φάρμακα στη διάρκεια της νοσηλείας τους.

«Όλα τα φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, ακόμα και όταν λαμβάνονται σωστά και στην κατάλληλη δόση», αναφέρει η Dr. Diane Calello, διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου Δηλητηριάσεων του Νιου Τζέρσι στο Πανεπιστήμιο Rutgers.

Αυτό ισχύει τόσο για τα συνταγογραφούμενα, όσο και για τα μη-συνταγογραφούμενα (ΜΗΣΥΦΑ), διευκρινίζει. «Όλα τα φάρμακα, ακόμα και τα αντιισταμινικά, φέρουν κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών. Τα ΜΗΣΥΦΑ ενέχουν την ίδια δυνατότητα επικίνδυνων ανεπιθύμητων ενεργειών, αλληλεπιδράσεων και υπερδοσολογίας με τα συνταγογραφούμενα», τονίζει.

Τι μπορείτε να κάνετε

Για να προστατευθείτε η Dr. Calello συνιστά τα εξής:

Να επιλέγετε φάρμακα μόνο για τα συμπτώματα που έχετε. Πάρτε απλό αποσυμφορητικό για τη μύτη αν έχετε μόνο ρινική συμφόρηση (μπούκωμα). Όχι αποσυμφορητικό και αντιβηχικό μαζί.Προσέξτε το αλκοόλ. Πολλά φάρμακα αναγράφουν ότι αλληλεπιδρούν με το αλκοόλ. Να αποφεύγετε το αλκοόλ όταν τα παίρνετε, διότι υπάρχει κίνδυνος ναυτίας, εμέτου, υπνηλίας, απώλειας αισθήσεων κ.λπ. Να θυμάστε ότι οι αντιδράσεις αυτές μπορεί να εκδηλωθούν και αν δεν λάβετε ταυτοχρόνως ποτό με φάρμακο.Βεβαιωθείτε ότι δεν παίρνετε ταυτοχρόνως σκευάσματα με τις ίδιες δραστικές ουσίες. Πολλά φάρμακα περιέχουν τις ίδιες δραστικές ουσίες, αλλά διατίθενται με διαφορετικές εμπορικές ονομασίες και για διαφορετικούς σκοπούς. Εάν κατά λάθος τα παίρνετε μαζί, υπάρχει κίνδυνος υπερδοσολογίας.Μην υπερβαίνετε τις συνιστώμενες δόσεις. Ούτε τη συνιστώμενη διάρκεια. Περισσότερο δεν σημαίνει καλύτερο στην συγκεκριμένη περίπτωση. Και να μην χρησιμοποιείτε κουτάλια κουζίνας για να μετράτε τα σιρόπια (το μέγεθός τους διαφέρει σημαντικά).Προσέξτε πολύ τις δόσεις στα παιδιά. Και να τους δίνετε μόνο σκευάσματα κατάλληλα για την ηλικία τους. Ποτέ να μην τους δίνετε προϊόντα για ενήλικες.Να κλειδώνετε τα φάρμακα, αν έχετε στο σπίτι μικρά παιδιά ή κατοικίδια. Είναι περίεργα και μπορεί κατά λάθος να τα καταναλώσουν.Προσοχή στην οδήγηση και στις αλληλεπιδράσεις

Έχει ζωτική σημασία να διαβάζετε στο φύλλο οδηγιών χρήσεως για τυχόν επιπτώσεις των φαρμάκων στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων. Πολλά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τις αλλεργίες, επηρεάζουν αυτή την ικανότητα. Και αυτό διότι προκαλούν συμπτώματα όπως:

ΥπνηλίαΚόπωσηΑπώλεια εστίασης και προσοχήςΘολωμένη όρασηΜειωμένο συντονισμό κινήσεων

Όλ’ αυτά καθιστούν επικίνδυνο τον χειρισμό οποιουδήποτε μηχανήματος, είτε είναι ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο και λεωφορείο είτε τραίνο, αεροπλάνο, δίκυκλο ή σκούτερ. Η οδήγηση υπό την επήρεια φαρμάκων είναι εξίσου επικίνδυνη με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, τονίζει η ειδικός.

Τέλος, προσέξτε τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων μεταξύ τους, εάν παίρνετε περισσότερα από ένα. Αυτό ισχύει είτε είναι ΜΗΣΥΦΑ, είτε συνταγογραφούμενα ή βιταμίνες. Αν δεν είστε σίγουροι γι’ αυτές, συμβουλευθείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

iatropedia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα