Ηράκλειο: Σύμβαση ύψους 6,9 εκ. ευρώ βρεφονηπιακό σταθμό «Μητέρα»

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Κρήτη» 2021-2027, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το έργο: «Βελτίωση – επέκταση υφιστάμενου βρεφονηπιακού σταθμού “Μητέρα” στον Άγιο Ιωάννη, Δ. Ηρακλείου», με προϋπολογισμό: 6.897.943,23 ευρώ.

Το αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία Βρεφονηπιακού Σταθμού συνολικής δυναμικότητας 230 βρεφών και νηπίων. Ειδικότερα θα υποδέχεται και θα παρέχει τις σχετικές υπηρεσίες και ολοκληρωμένη φροντίδα σε

220 παιδιά βρεφικής και νηπιακής ηλικίας και σε 10 νήπια ΑμεΑ.

Το έργο

προσθήκη κατ΄ έκταση νέου κτιρίου επιφάνειας ισογείου 1.378,78m2αναβάθμιση (στατική, λειτουργική, και ενεργειακή) του υφιστάμενου κτηρίου, επιφανείας 804,27m2κατασκευή υπόγειων βοηθητικών χώρων, επιφάνειας 1.196,26m2 για την προσθήκη και 78,14m2 για το υφιστάμενοκατασκευή υπόγειου parking στο κτήριο της προσθήκης, δυναμικότητας 17 οχημάτων που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του Σταθμούκατασκευή περιβάλλοντος χώρου επιφανείας 1.726,88m2

Παράλληλα με την κατασκευή θα γίνουν και αρχαιολογικές έρευνες – εργασίες υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δήλωση του ανέφερε: «Ένα σημαντικό κοινωνικό έργο που αφορά την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του βρεφονηπιακού σταθμού «Μητέρα» με προϋπολογισμό 6,9 εκ. ευρώ, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ στο Περιφερειακό μας πρόγραμμα και ο Δήμος είναι πανέτοιμος για να δημοπρατήσει αυτό το μεγάλο έργο. Χωρίς τους πόρους της Ε.Ε. δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε πάρα πολλά σημαντικά έργα, είτε αφορούν το περιβάλλον, στο κοινωνικό τομέα, τις υποδομές κλπ. Για αυτό χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρώπη, που να «κτίζεται» στις πόλεις και στις Περιφέρειες. Και αυτό που χρειάζεται στις 9 Ιουνίου είναι να πάνε οι πολίτες να ψηφίσουν, να μην υπάρχει αποχή ώστε να μπορούμε και ως χώρα να έχουμε αυτή την «εθνική» ομάδα στις Βρυξέλλες που να διεκδικεί για τη Ελλάδα».
Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός ανέφερε: «Η κάλυψη μιας πόλης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σε εκπαιδευτικές υποδομές πρέπει να είναι προτεραιότητα. Ειδικά για το Ηράκλειο, σήμερα γίνεται ένα μεγάλο βήμα με την απαρχή του έργου ανακατασκευής και επέκτασης του Μητέρα. Του Κέντρου Βρεφών Μητέρα από τη δεκαετία του ’50, όπου πλέον στη δεκαετία που διανύουμε θα είναι ένας από τους πιο σύγχρονους βρεφονηπιακούς σταθμούς στη χώρας, με υποδομές και για παιδιά με ειδικές ανάγκες μέσα σε ένα πλαίσιο που είναι αυτό που επιτάσσουν οι σύγχρονες απαιτήσεις. Μιλάμε για υπερδιπλασιασμό του χώρου, για λειτουργικούς χώρους που υπερβαίνουν τα 2.000 τ.μ. και υπάρχουν βεβαίως και οι αυλές, ο κήπος και όλα όσα χρειάζεται ένας σύγχρονος παιδικός σταθμός.

Ο στόχος μας είναι να καλύψουμε αυτή την ευαίσθητη ανάγκη βρεφονηπιακών σταθμών στο Δήμο Ηρακλείου στο 100% σε βάθος τριετίας. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό ακόμα και για το δημογραφικό ζήτημα αλλά πηγαίνοντας και στην ισότητα των φύλων, την δυνατότητα εύρεσης εργασίας των νέων γυναικών, στις αποφάσεις που παίρνουν τα νέα ζευγάρια, στον οικογενειακό προγραμματισμό είναι ένας κρίσιμος κρίκος της αλυσίδας. Αυτή η προτεραιότητα είναι δικαιολογημένη.

Χαίρομαι πάρα πολύ που βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο σήμερα με την δραστική συνέργεια της Περιφέρειας Κρήτης και του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη. Είναι ο μεγάλος μας σύμμαχος σε αυτές τις προσπάθειες και βεβαίως αυτό τίθεται σε επίπεδο ολόκληρου του νησιού.

Θέλω να εκφράσω θερμές ευχαριστίες στη Διαχειριστική Αρχή και ιδιαίτερα στην Μαρία Κασσωτάκη η οποία με υποδειγματικό τρόπο διαχειρίζεται ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο και βεβαίως στις υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου που έφτασαν το έργο στην ωριμότητα που το φέρνει πλέον στο κατώφλι της δημοπράτησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα