Avramar: Aλλαγή CEO, κοινή εταιρική ταυτότητα και συμμάζεμα της τριπλής συγχνώνευσης Σελόντα, Νηρεύες, Aquavest

Μετά την αναδιάρθρωση των δανείων και νέο διευθύνοντα σύμβουλο, η Avramar συγχωνεύει τις εταιρείες που εξαγοράστηκαν υπό της Σελόντα. 

Το τρίπτυχο εσωτερική αναδιάρθρωση, ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός χαρακτηρίζει στην παρούσα φάση τον όμιλο Avramar, που εδρεύει στην Ισπανία, ο οποίος ελέγχει στην Ελλάδα

τις μεγαλύτερες εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών. Η στρατηγική αυτή, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, θα συνεχιστεί και μετά την αιφνίδια, για τους φορείς της ιχθυοκαλλιέργειας, αποχώρηση του μέχρι πρότινος διευθύνοντος συμβούλου Alex Myers, ο οποίος θα παραμείνει στον όμιλο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και στη συνέχεια θα αντικατατασταθεί από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, Κωστή Γκλαβά.

Ο Αlex Myers ήταν στη συγκεκριμένη θέση από το 2019, που σχεδίασε την αναδιάρθρωση και ''έτρεχε'' τη νέα στρατηγική ανάπτυξης.

Πρόκειται για τον όμιλο που είχε αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής στο διαγωνισμό που έκαναν οι τράπεζες πώλησης των τότε υπερχρεωμένων εταιρειών Σελόντα και Νηρεύς. Προσφάτως, δημοσιοποιήθηκε η διαδικασία συνέννωσης των θυγατρικών εταιρειών στη χώρα μας και συγκεκριμένα η απορρόφηση από τη Σελόντα των Νηρεύς και Aquavest Investment, εταιρειών που συνολικά πραγματοποιούν ετήσιες πωλήσεις περίπου 300 εκατ. ευρώ. Μια κίνηση, η οποία, κατά τον όμιλο έχει ως στόχο τη βιωσιμότητα της ιχθυοκαλλιέργειας και την ανάδειξή του ως έναν κερδοφόρο και ανταγωνιστικό κλάδο.

Σύμφωνα με κύκλους του ομίλου Avramar για τη χρονική συγκυρία κατά την οποία λαμβάνει χώρα η συγχώνευση, τονίζεται ότι «παρά τις συνεχείς προκλήσεις, πρόκειται για προσαρμογή του ομίλου στις νέες συνθήκες με ευελιξία», ενώ αναφέρεται ότι με την εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου πλάνου, υπήρξε βελτίωση επιδόσεων και τέθηκαν βάσεις για επιχειρηματική στρατηγική σε βάθος πενταετίας.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν, ότι τη χρονιά που σύντομα ολοκληρώνεται, το 2021, υπήρξε «σταδιακή επαναφορά» των αγορών και των δεικτών. Παρόλαυτα, η αίσθηση αβεβαιότητας εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς και ο κλάδος της εστίασης και τα κανάλια HORECA συνολικά δεν έχουν επανέλθει στα προ της κρίσεως επίπεδα. Ένας σκεπτικισμός, ο οποίος είναι εύλογος, εξάλλου, τόσο λόγω της μειωμένης και εφέτος προσέλευσης τουριστών στη χώρα μας, όσο και των πρόσφατων μέτρων για τους ανεμβολίαστους στην εστίαση.

Στη διάρκεια του 2021 οι ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας δέχτηκαν πιέσεις τουρκικές εταιρείες οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει την παραγωγή τους, διαμορφώνοντας στην αρχή της περιόδου χαμηλότερες τιμές.

Την ίδια στιγμή, ο όμιλος, πέρα από την πρόκληση της εσωτερικής αναδιάρθρωσης, η οποία έρχεται ως επακόλουθο της απορρόφησης από τη Σελόντα, της Νηρέας και της Aquavest Investments, έχει στα σκαριά, ως φυσική συνέπεια της διαδικασίας, και τη δημιουργία μέσα στους επόμενους μήνες μίας κοινής εταιρικής ταυτότητας.

Πρόκειται για ένα σχέδιο, το οποίο έχει, ήδη, ξεκινήσει να εφαρμόζεται ενώ περισσότερα για αυτό θα είναι ανακοινώσιμα από τη νέα χρονιά.

Από την εταιρεία, πάντως, θεωρούν ότι στο μέλλον θα υπάρξουν ακόμα περισσότερα ανταγωνιστικά ενοποιημένα σχήματα στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, γεγονός το οποίο αναμένεται να δώσει ώθηση για ανάπτυξη στον κλάδο μέσα από επιπλέον επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, αλλά θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης του ομίλου, τα ενοποιημένα σχήματα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν θετικά για τη βιωσιμότητα της ιχθυοκαλλιέργειας και την ανάδειξή της ως έναν από τους πλέον κερδοφόρους και ανταγωνιστικούς τομείς της χώρας, ενώ θα έχει υπάρξει και κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Παράλληλα, καθώς συνήθως οι συγχωνεύσεις και οι απορροφήσεις εταιρειών φέρουν και αναδιάρθρωση ή και μείωση προσωπικού, πηγές από την εταιρεία αναφέρουν ότι «οι άνθρωποί μας έχουν δείξει απαράμιλλη πίστη, υποστηρίζοντας τη συνένωση των εταιρειών μας και εμείς αντίστοιχα φροντίζουμε για την ευημερία και ανάπτυξή τους».

Προσθέτουν, δε, ότι το επίκεντρο αυτή τη στιγμή είναι η ανάπτυξη ενός νέου δρόμου για τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, με αφοσίωση στην επιχειρηματική στρατηγική για τη δημιουργία μιας σταθερής και υγιούς εταιρείας, για τη διασφάλιση της συνέχειας της επιχείρησής και για περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση της λειτουργίας της στις αγορές.

Όπως αναφέρουν «όλα τα σχέδια αναδιάρθρωσης αναπτύσσονται με σεβασμό στους ανθρώπους μας, την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους και τη δέσμευσή τους να ευθυγραμμιστούν στο νέο σχήμα με στόχο να ηγηθούμε της ιχθυοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο».

Ρίχνοντας μια ματιά στα οικονομικά αποτελέσματα της μιας εκ των δύο μεγαλυτέρων εταιρειών της Νηρεύς των τελευταίων τριών ετών, παρατηρείται ότι οι πωλήσεις έχουν υποχωρήσει στα 158,976 εκατ. ευρώ από 176 εκατ. ευρώ το 2019 (τα στοιχεία του 2019 είναι αναμορφωμένα ενώ οι μη αναμορφωμένες πωλήσεις ήταν 191,6 εκατ. ευρώ) και 197,3 εκατ. ευρώ το 2018. Τα αναμορφωμένα στοιχεία οφείλονται στο ότι η εταιρεία στη διάρκεια του 2020 έκανε απόσχιση του κλάδου παραγωγής γόνου και ιχθύων που είχε στη Βόρειο Εύβοια τον οποίο πούλησε (κατόπιν σύστασης ανώνυμης εταιρείας στην ετσαιρεία Philosofish (πρώην Μπιτσάκος) έναντι 22,6 εκατ. ευρώ.

Τα λειτουργικά αποτελέσματα Ebitda του 2020 ήταν θετικά κατά 20,1 εκατ. ευρώ, αλλά τα αποτελέσματα μετά φόρων ήταν αρνητικά κατά 24,4 εκατ. ευρώ. Το 2019 τα αναμορφωμένα αποτελέσματα ήταν επίσης αρνητικά τόσο σε επίπεδο Ebitda (-16,4 εκατ. ευρώ), όσο και σε όρους καθαρού αποτελέσματος (-39,4 εκατ. ευρώ).

Ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού της Νηρεύς σε επίπεδο μητρικής ήταν 845 εργαζόμενοι (και σε επίπεδο ομίλου 906) στο τέλος του 2020, ενώ στο τέλος του 2019 ήταν για την εταιρεία 1.096 εργαζόμενοι (και 1.159 για τον όμιλο).

Τα δάνεια

Μια άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρος της διαδικασίας της απορρόφησης των δύο εταιρειών από τη μία είναι και το τι θα μέλλει γενέσθαι με τα δάνεια που έχουν λάβει τα προηγούμενα χρόνια Νηρέας και Σελόντα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, με στόχο τη βιωσιμότητα και την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Οι εταιρείες προχώρησαν σε αναδιάρθρωση των τραπεζικών δανείων με την επέκταση της ληκτότητας και μερικής απομείωσή τους.

Το 2020 η εταιρεία Νηρεύς αποπλήρωσε ποσό 26 εκατ. ευρώ (άντλησε ρευστότητα από την πώληση του κλάδου γόνου Β. Εύβοιας) και προχώρησε σε νέα αναχρηματοδότηση των δανείων της που λήγουν τα περισσότερα σε 10 έτη. έτσι, ο συνολικός δανεισμός περιορίστηκε σε περίπου 130 εκατ. ευρώ συν 30 εκατ. ευρώ, που αφορά ομολογικαό δάνειο μετατρέψιμο σε μετοχές από τη μητρική εταιρεία.

Επέκταση σε νέα είδη

Παράλληλα με τη συγχώνευση, η Avramar φέρεται να βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε διαδικασία ανάπτυξης αποδοτικότερων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, ενώ επενδύει τόσο στα βασικά, στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών και εξοπλισμού ασφαλείας, όσο και στη μελλοντική του εξέλιξη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο όμιλος ενισχύει ακόμα περισσότερο την εξωστρέφεια και στη στρατηγική επέκτασης της εκτροφής σε νέα είδη, που θα εμπλουτίσουν περαιτέρω το μεσογειακό μενού, πέραν από τα δύο δημοφιλή είδη, τσιπούρα και λαβράκι, όπως είναι ο κρανιός και το φαγκρί.

Εξάλλου, στο ίδιο μοτίβο εντάσσεται και η προώθηση και η κυκλοφορία νέων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα κάνουν την κατανάλωση πιο εύκολη και εύχρηστη: Για παράδειγμα ψάρια ολόκληρα ή φιλεταρισμένα χωρίς κόκκαλα, έτοιμα για μαγείρεμα σε μοντέρνες και εύχρηστες συσκευασίες και έτοιμα γεύματα με συνταγές που θα φέρουν τη Μεσόγειο στα τραπέζια των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα