Γιατί έβαλε ο Μητσοτάκης το όριο της επιτυχίας στο 33%;

Πριν από μερικούς μήνες ο Πρωθυπουργός είχε ερωτηθεί για τον στόχο του και το μέτρο της επιτυχίας στις ευρωεκλογές και (εύλογα) είχε αποφύγει να απαντήσει και να δηλώσει ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Δεν συνέβη το ίδιο όμως στη συνέντευξη που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Πέμπτης.

Όταν τέθηκε το ερώτημα για τον εκλογικό πήχυ της ΝΔ, είπε δίχως περιστροφές ότι αυτός είναι το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών, δηλαδή 33%.

Θα

πει κανείς, πολύ ωραία και λογικά αυτά. Και προφανώς, για να θέτει έναν τέτοιο στόχο ο Πρωθυπουργός, μάλλον έχει κάποιες μετρήσεις υπόψη του, τις οποίες θεωρεί αξιόπιστες.

Παρά ταύτα, υπάρχουν δύο ζητήματα, διαφορετικής σημασίας το καθένα.

Πρώτον, θέτοντας αυτόν τον στόχο ο Πρωθυπουργός βρίσκεται αυτομάτως μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση, καθώς οτιδήποτε λιγότερο θα θεωρηθεί αποτυχία, ακόμη και το 30-31%.

Δεύτερον, ο στόχος για τη ΝΔ δεν καθορίζει αναγκαστικά και τους στόχους των υπολοίπων. Γιατί είναι προφανές ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει ένα ποσοστό πάνω από το 17% των εθνικών εκλογών θα θεωρηθεί επιτυχία, ακόμη και αν δεν πιάσει το 23% των προηγούμενων ευρωεκλογών. Πιο μπερδεμένα είναι βέβαια τα πράγματα για το ΠαΣοΚ, καθώς το 7,7% των ευρωεκλογών του ’19 επ’ ουδενί μπορεί να θεωρηθεί μέτρο σύγκρισης, το 12 παρά κάτι των εθνικών εκλογών δεν φτάνει για τίποτε και η δεύτερη θέση αρχίζει να μοιάζει πολύ δύσκολη υπόθεση…

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης,mitsotakis