Ισραήλ: Συνεχίζει τις επιθέσεις, παρά το «ναι» της Χαμάς για εκεχειρία

22:43 6/5/2024 - Πηγή: Reporter

Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις πολεμικές του επιχειρήσεις στη Ράφα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση για εκεχειρία δεν ικανοποίησε το πολεμικό συμβούλιο.

«Το πολεμικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι το Ισραήλ συνεχίζει την επιχείρηση στη Ράφα για να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς, προκειμένου να προωθήσει την απελευθέρωση των ομήρων μας και τους άλλους στόχους του πολέμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η πρόταση της Χαμάς

απέχει πολύ από τις απαιτήσεις του Ισραήλ, αλλά το Ισραήλ θα στείλει αντιπροσωπεία για να συζητήσει σχετικά.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η Χαμάς δήλωσε ότι αποδέχθηκε πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα από την Αίγυπτο και το Κατάρ.

Πρόκειται για μια συμφωνία τριών φάσεων, διάρκειας 42 ημερών η κάθε μια.

Η πρώτη φάση προβλέπει την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη Γάζα στα σπίτια τους και τη ροή βοήθειας.

Η δεύτερη φάση προβλέπει την απελευθέρωση από τη Χαμάς ανδρών ομήρων για έναν απροσδιόριστο αριθμό Παλαιστίνιων αιχμαλώτων.

Η τρίτη φάση περιλαμβάνει την έναρξη της εφαρμογής ενός σχεδίου ανοικοδόμησης για μια περίοδο τριών έως πέντε ετών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters:

Πρώτη φάση

- Περίοδος κατάπαυσης του πυρός 42 ημερών.

- Η Χαμάς απελευθερώνει 33 ισραηλινούς ομήρους με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιους από ισραηλινές φυλακές.

- Το Ισραήλ αποσύρει μερικώς τα στρατεύματά του από τη Γάζα και επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση των Παλαιστινίων από τη νότια προς τη βόρεια Γάζα.

Δεύτερη φάση

- Άλλη μια περίοδος 42 ημερών που περιλαμβάνει μια συμφωνία για την αποκατάσταση μιας «βιώσιμης ηρεμίας» στη Γάζα.

- Την πλήρη αποχώρηση των περισσότερων ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

- Η Χαμάς απελευθερώνει ισραηλινούς εφέδρους και ορισμένους στρατιώτες με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιους από τη φυλακή.

Τρίτη φάση

- Η έναρξη της υλοποίησης της ανοικοδόμησης σύμφωνα με το σχέδιο που επιβλέπουν το Κατάρ, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Έθνη.

- Τερματισμός του πλήρους αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Λίγο μετά την επίσημη απάντηση του Ισραήλ στην πρόταση εκεχειρίας, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα πλήττουν και επιχειρούν εναντίον εγκαταστάσεων της Χαμάς «με στοχευμένο τρόπο» στην ανατολική Ράφα. Οι IDF είπαν μάλιστα ότι θα έδιναν σύντομα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση.

Ο Αμπάς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να δεσμευτεί σε μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ μετά την αποδοχή της από τη Χαμάς, μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Η Αίγυπτος προειδοποίησε για «σοβαρούς κινδύνους»

Η Αίγυπτος προειδοποίησε το Ισραήλ να μην εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, λέγοντας ότι μία τέτοια κίνηση εγκυμονεί «σοβαρούς ανθρωπιστικούς κινδύνους».

Κάλεσε το Ισραήλ να επιδείξει τα μέγιστα επίπεδα αυτοσυγκράτησης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Κάιρο κάλεσε νωρίτερα την ισραηλινή κυβέρνηση να «αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση σε αυτή την εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός», η οποία τελικά όμως ανεστάλη λίγη ώρα αργότερα με πρωτοβουλία της Χαμάς.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε παράλληλα ότι συνέχιζε να επικοινωνεί με όλα τα μέρη για να «αποτρέψει τυχόν επιδείνωση ή μία ανεξέλεγκτη κατάσταση».

Ο Ερντογάν καλεί το Ισραήλ να δεχτεί την κατάπαυση πυρός

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Ισραήλ να δεχτεί την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μετά τη θετική απάντηση της Χαμάς. Είπε επίσης ότι η Χαμάς αποδέχτηκε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός έπειτα από παρότρυνση της Τουρκίας.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που η Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την κατάπαυση του πυρός έπειτα από δική μας παρότρυνση. Τώρα το ίδιο βήμα πρέπει να κάνει και το Ισραήλ. Καλώ όλους τους δυτικούς παράγοντες να ασκήσουν πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα.

Πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγε.

#ΙΣΡΑΗΛ_ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ #κατάπαυση_του_πυρός #Νετανιαχου #Αμπάς #Αίγυπτος #Ερντογάν #ΛΩΡΙΔΑ_ΤΗΣ_ΓΑΖΑΣ
Keywords
Αναζητήσεις
israil-synechizei-tis-epitheseis-para-to-nai-tis-chamas-gia-ekecheiria.htm
Τυχαία Θέματα