Να αποτρέψει την υπερδόμηση επιχειρεί ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού

Το Δημοτικό Συμβούλιο Παπάγου – Χολαργού με απόφαση που έλαβε στη χθεσινή (28/3) συνεδρίασή του καταθέτει αίτημα προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στον Δήμο για όσες περιπτώσεις γίνεται χρήση των άρθρων 10 παρ. 1, 15 παρ. 8, 19 παρ. 2 περ. α’ και 25 παρ. 1 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και ιδιαίτερα στη σωρευτική χρήση αυτών, άρθρα που επιτρέπουν τη χορήγηση ευεργετημάτων ύψους για κτήρια τα οποία πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια που ορίζει ο ΝΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι για το

συγκεκριμένο ζήτημα των ευεργετικών διατάξεων του ΝΟΚ, με πρωτοβουλία της διοίκησης και με την υπ. αριθ. 51/26-05-2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προωθήθηκε αίτημα προς τα αρμόδια υπουργεία για νομοθετική ρύθμιση με στόχο την κατάργηση της δυνατότητας προσαύξησης του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους κτηρίων που προβλέπει ο ΝΟΚ, καθώς και αίτημα προς την Κεντρική ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τη συζήτηση του θέματος και τη λήψη σχετικής απόφασης.

Η ΚΕΔΕ, με ομόφωνες αποφάσεις της και το 2012, αλλά και το 2021, είχε αντιταχθεί στις εν λόγω διατάξεις του ΝΟΚ, ενώ με την υπ. αριθ. 161/2023 απόφασή της αιτήθηκε την άμεση αναστολή εφαρμογής συνολικά των πολεοδομικών κινήτρων του ΝΟΚ.

Ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος στην εισήγησή του για το συγκεκριμένο θέμα δήλωσε: «Θεωρούμε απαράδεκτο στον βωμό της υπερδόμησης και του ευκαιριακού υπερκέρδους να υπονομεύεται η φυσιογνωμία και το πολεοδομικό κεκτημένο του Δήμου μας. Το ΣτΕ έχει πλέον παραπέμψει στην Ολομέλειά του τις επίμαχες διατάξεις του ΝΟΚ, με τις οποίες αυθαίρετα και οριζόντια για όλη τη χώρα και μάλιστα χωρίς την εκπόνηση ειδικής μελέτης, δίνονται ευεργετήματα ύψους για τα νεόδμητα κτίρια. Ο Δήμος μας διαχρονικά έχει τεθεί κατά των συγκεκριμένων ευεργετικών διατάξεων δόμησης, και έμπρακτα υποστηρίζει τη διατήρηση του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Τρανό παράδειγμα η επιμονή και η συνέπεια της δημοτικής αρχής για την εκπόνηση και την έγκριση του ΓΠΣ Παπάγου με μειωμένο συντελεστή δόμησης και μειωμένο μέγιστο ύψος κτηρίων. Δεύτερο παράδειγμα η προώθηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) του Δήμου μας στον πρώτο κύκλο εκπόνησης των ΤΠΣ, ώστε ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού να είναι από τους πρώτους δήμους της χώρας με ολοκληρωμένο ΤΠΣ».

Η απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα:

Η απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμαΛήψη

The post Να αποτρέψει την υπερδόμηση επιχειρεί ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δήμος Παπάγου – Χολαργού,dimos papagou – cholargou