Τι ζητά η ΚΕΔΕ για τα μέτρα πυροπροστασίας ιδιοκτησιών και το Τέλος Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση

Δεν συμφωνεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) να αναλάβουν οι δήμοι την αρμοδιότητα και την ευθύνη εφαρμογής του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων, ενώ παράλληλα ζητά την εξ ολοκλήρου απόδοση του Τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση στους δήμους. Σε αυτές τις δύο αποφάσεις κατέληξε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ κατά τη σημερινή (10/4) συνεδρίασή του, όπου συζητήθηκαν η εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων με βάση τη σχετική

εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), καθώς και η επιβολή του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εφαρμογής πλαισίου μέτρων και μέσων  πυροπροστασίας για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός και πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τονίζει πως είναι θετικό το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια συστηματοποίησης του ελέγχου των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφικές πυρκαγιές σαν αυτές που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι ήδη επιβαρυμένοι δήμοι έρχονται αντιμέτωποι με υποχρεώσεις και αρμοδιότητες που δεν τους αναλογούν, καθώς η κεντρική διοίκηση δεν έχει μεριμνήσει, ως οφείλει, να τους παράσχει τα απαραίτητα και αναγκαία εργαλεία για να ανταποκριθούν.

Αναφορικά με το Τέλος Ανθεκτικότητας, το οποίο αντικατέστησε τον Φόρο Διαμονής και επιβάλλεται σε ξενοδοχειακά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και σε ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόβλεψη να εισπράττεται εξ ολοκλήρου από το κράτος και να καλύπτει το κόστος φυσικών καταστροφών. Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ζητά την εξ ολοκλήρου απόδοσή του στους δήμους προκειμένου να υλοποιηθούν έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και αντιμετώπισης του υπερτουρισμού. Η δε κατανομή του να γίνει κατά 50% απευθείας τους οικείους δήμους εντός των ορίων των οποίων λειτουργούν τα τουριστικά καταλύματα και το υπόλοιπο 50% να συμπεριληφθεί στο «καλάθι» της τακτικής επιχορήγησης των δήμων, δηλαδή στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και να κατανέμεται σε όλους τους δήμους της χώρας.

H ανακοίνωση της ΚΕΔΕ για τη συνεδρίαση της 10ης Απριλίου 2024:

H ανακοίνωση της ΚΕΔΕ για τη συνεδρίαση της 10ης Απριλίου 2024Λήψη

The post Τι ζητά η ΚΕΔΕ για τα μέτρα πυροπροστασίας ιδιοκτησιών και το Τέλος Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΚΕΔΕ, Τέλος Ανθεκτικότητας,kede, telos anthektikotitas