Ο απροσδόκητος και ανελέητος διασυρμός της Ντόρας Μπακογιάννη στο Κοσσυφοπέδιο-Παναγιώτης Παύλος

Γράφει ο Παναγιώτης Παύλος

Τελειωμό δεν έχει ο διασυρμός της Ντόρας Μπακογιάννη στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. Μετά την πανελλήνια, σε Ελλάδα και Κύπρο, κατακραυγή που προκάλεσε ο ανιστόρητα υπερβάλλων ζήλος της να πρωτοστατήσει ως εισηγήτρια στην ένταξη του αποσχισθέντος από τη Σερβία ψευδοκρατιδίου, εισπράττει πλέον το τελειωτικό χτύπημα από την ίδια την ηγεσία των μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης, της Γαλλίας,

της Ιταλίας και της Γερμανίας, και μάλιστα με υπογραφές των Μακρόν, Μελόνι και Σόλτς.

Οι τρεις τους με προχθεσινή (σ.σ. Τετάρτη 15 Μαΐου 2024) απαντητική επιστολή στον Κοσοβάρο Πρωθυπουργό Κούρτι καταφέρονται με πρωτόγνωρα σκληρή για τα διπλωματικά ήθη γλώσσα κατά του ιδίου και των δόλιων μεθοδεύσεων με τις οποίες ο Κοσοβάρος αποπειράθηκε να εκβιάσει την ψήφιση ένταξης του ψευδοκρατιδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, παρά τις κατάφορες παραβιάσεις κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου από πλευράς Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και τους διωγμούς που υφίσταται ο σερβικός ιστορικά γηγενής πληθυσμός του.

Αφορμή για την «έκρηξη» των τριών ηγετών ήταν οι επιπόλαιες προσπάθειες της τελευταίας στιγμής που κατέβαλε το Κόσοβο, προκειμένου να πείσει την Ευρώπη σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών να κάνει δεκτή την είσοδό του στο Συμβούλιο κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία σε όσους ανέμεναν με βεβαιότητα ότι επρόκειτο περί τυπικής διαδικασίας η χθεσινή ψήφιση, από το κονκλάβιο των ΥΠΕΞ του Συμβουλίου της Ευρώπης, της ολοκλήρωσης ένταξης του κρατικού αυτού μορφώματος μαφιόζων διωκτών των Σέρβων στο Συμβούλιο.

Κεραυνός, διότι παρά τις τραγικές μεθοδεύσεις της κ. Μπακογιάννη κατά τους περασμένους μήνες, με αποκορύφωμα την υπερψήφιση της θετικής εισήγησης που υπέβαλε στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την ένταξη του υβριδικού κρατικού μορφώματος των Αλβανών του Κοσόβου, η εν εξελίξει σύνοδος των Υπουργών του Συμβουλίου δεν συμπεριέλαβε στην ημερήσια διάταξή της την ψήφιση ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο.

Η εξέλιξη αυτή είχε αρχίσει να πιθανολογείται κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες τουλάχιστον. Παρά τις συστηματικές προσπάθειες της Ελληνίδας πρώην Υπουργού Εξωτερικών να παρέχει αμέριστη στήριξη στο καθεστώς της κοσοβάρικης κυβερνητικής «καμόρας» παρακάμπτοντας τις ουσιώδεις και ζωτικές προϋποθέσεις προστασίας των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου ώστε να παύσει η εθνοκάθαρση εις βάρος τους από την κυβέρνηση του εξτρεμιστή μαοϊστή Κούρτι, οι δημοκρατικές δυνάμεις της γηραιάς ηπείρου δεν πείστηκαν.

Το χθεσινό ναυάγιο είχε ήδη αρχίσει να διαφαίνεται την τελευταία εβδομάδα, όταν οι Κοσοβάροι επιδόθηκαν σε ύστατους ελιγμούς, προκειμένου η Γαλλία κυρίως, αλλά και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία, να πεισθούν να οριστικοποιήσουν την ένταξη του «Κοσόβου» στο Συμβούλιο κατά τη σημερινή συνεδρίαση των Υπουργών. Συγκεκριμένα, με επιστολή του στις 14 Μαΐου 2024, ο Πρωθυπουργός Κούρτι επιχείρησε να μεταστρέψει την ήδη διαφαινόμενη άρνηση Γαλλίας, Ιταλίας και Γερμανίας, μέσω «δέσμευσής» του για τη θέσπιση της Ένωσης Σερβικών Δήμων Κοσόβου, κάτι το οποίο η ίδια η κ. Μπακογιάννη είχε υπερθεματίσει στην εισηγητική έκθεσή της! Λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι, αρκεί το Συμβούλιο της Ευρώπης να γνωρίζει ότι η κυβέρνηση Κούρτι προτίθεται να προβεί σε αυτό το βήμα, αμέσως μόλις καταστεί πλήρες μέλος του Συμβουλίου.

Η απάντηση, ωστόσο, ήρθε απροσδόκητα κατά κούτελα τόσο στα αλλαζονικά κρανία των Αλβανών τυράννων και διωκτών του σερβικού λαού του Κοσσυφοπεδίου, όσο και στους αδίστακτους Έλληνες πάτρωνές των, τους τέσσερεις υπερψηφίσαντες την ένταξή του βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη, κ. Γιώργο Σταμάτη και κ. Άννα Ευθυμίου, αλλά και τον «μιλημένο» Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο, από τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, όπως προαναφέραμε. Η έγγραφη απάντηση που απέστειλαν (σ.σ. Τετάρτη 15 Μαΐου) ονομαστικά στον επικεφαλής του ψευδοκράτους του Κοσόβου μόλις μια ημέρα μετά τη δική του επιστολή συνιστά ουσιαστικά ένα «κατηγορώ» κατά της κοσοβάρικης κυβερνητικής μαφίας, και ταυτόχρονα ξεγυμνώνει την πανουργία με την οποία η κ. Μπακογιάννη παρέκαμψε κάθε ουσιώδη ρήτρα και προϋπόθεση ένταξης, ώστε να εισέλθει το «Κόσοβο» στην Ευρώπη από την πίσω πόρτα.

Ακολούθως παραθέτουμε μεταφρασμένο το κείμενο της επιστολής Μακρόν, Μελόνι και Σολτς προς τον Πρωθυπουργό Κούρτι, ώστε να γίνει σαφές το μέγεθος της συγκλονιστικής αυτής εξέλιξης. Εξέλιξη που αφενός αποδεικνύει πόσο χαμηλή είναι ενίοτε η προβλεψιμότητα στα γεωπολιτικά παίγνια, και αφετέρου τεκμηριώνει πόσο απόλυτο δίκιο είχαν όλες οι φωνές σε Ελλάδα και Κύπρο, και οι τρεις βουλευτές που αντιστάθηκαν με σθένος και κατήγγειλαν με παρρησία τις μεθοδεύσεις Μπακογιάννη: η Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ), η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου (ΔΗΚΟ) και ο Γιώργος Λουκαΐδης (ΑΚΕΛ). Μεθοδεύσεις, που αντιβαίνουν κάθε στοιχειώδη έννοια διεθνούς δικαίου και προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τα εμμέσως συναγόμενα από την εν λόγω επιστολή δείχνουν.

Το κείμενο της επιστολής, στην οποία τίθεται ευθύς εξαρχής ένα εκ των κεντρικών ζητημάτων για τα οποία η κ. Μπακογιάννη έκανε τα στραβά μάτια υπέρ του Κοσόβου, έχει ως εξής:

Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη, 15 Μαΐου 2024

Εξοχότατεο Albin Kurti

Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,

Σας ευχαριστούμε για την επιστολή σας σχετικά με την αίτηση του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ένωση Δήμων Σερβικής Πλειοψηφίας (A/CSMM). Δυστυχώς, τα βήματα που προτείνετε δεν αντιμετωπίζουν την επείγουσα ανάγκη για αποφασιστικά βήματα προς την ίδρυση του A/CSMM και διακινδυνεύουν να υπονομεύσουν περαιτέρω τον Διάλογο τον οποίο διευκολύνει η ΕΕ. Κατά πρώτον, το σχέδιο καταστατικού που παρουσίασε ο Ειδικός Εντεταλμένος της ΕΕ για τον Διάλογο, Μίροσλαβ Λάιτσακ, δεν είναι απλώς μια «πρόταση κυρίων». Είναι μοντέλο…

Κατά δεύτερον, η υποβολή αυτού του σχεδίου στους εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν θα αποτελούσε απαραίτητο αποφασιστικό βήμα, καθώς η γνώμη τους δεν θα είναι νομικά δεσμευτική. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποστολή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου, ώστε να είναι παραδεκτό στο Δικαστήριο. Όπως διευκρινίστηκε με τις Βρυξέλλες, δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια στον διάλογο που διευκολύνει η ΕΕ για να γίνει αυτό το βήμα. Κατά τρίτον, η πρότασή σας για σύνταξη νέου σχεδίου σε συνεννόηση με τους νυν δημάρχους ή βουλευτές των δήμων δεν είναι ούτε κατάλληλη ούτε εφαρμόσιμη υπό τις τρέχουσες συνθήκες σε αυτούς τους δήμους.

Κύριε Πρωθυπουργέ, να ξεκαθαρίσουμε: Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος χωρίς αποφασιστική πρόοδο του A/CSMM, της εφαρμογής του Κοσσυφοπεδίου, το Συμβούλιο της Ευρώπης να μην λάβει επαρκή υποστήριξη από τα κράτη μέλη. Το να προχωρήσετε τώρα μπροστά στις γραμμές που πρότεινε ο Quinti θα καταδείξει τη δέσμευσή σας στα δικαιώματα των μειονοτήτων, ενισχύοντας έτσι τη θέση του Κοσσυφοπεδίου και αναζωογονώντας τον διάλογο που διευκολύνει η ΕΕ. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσετε την επιτυχία της αίτησής σας.

Οι ενέργειες και οι αποφάσεις σας αυτή την κρίσιμη στιγμή θα είναι καθοριστικές για τις φιλοδοξίες του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η μπάλα είναι στο γήπεδό σας. Πιστεύουμε ειλικρινά στην ηγεσία σας.

Με τις προσωπικές μας ευχές,

[ Υπογραφές: Μακρόν   -   Σολτζ   -   Μελόνι ]

The post Ο απροσδόκητος και ανελέητος διασυρμός της Ντόρας Μπακογιάννη στο Κοσσυφοπέδιο-Παναγιώτης Παύλος appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ντόρας Μπακογιάννη, Κοσσυφοπέδιο-Παναγιώτης Παύλος,ntoras bakogianni, kossyfopedio-panagiotis pavlos