ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος: Προηγείται ο Γιούρι Λεϊτάο!

Πρωταγωνιστεί ο περσινός νικητής και ποδηλάτης της Caja Rural, Γιούρι Λεϊτάο.

Ο 26χρονος Πορτογάλος ήταν ο θριαμβευτής στο πρώτο κομμάτι του εναρκτήριου ετάπ (1a) εντός της πόλης της Θεσσαλονίκης και τερματίζοντας στη δεύτερη θέση στο δεύτερο μέρος (1b) στην Παραλία Κατερίνης, απέκτησε το δικαίωμα να εκκινήσει αύριο Πέμπτη (16/5) στο δρόμο για την Καρδίτσα, φορώντας τη γαλάζια φανέλα. Παράλληλα, κράτησε την πρωτοπορία στη βαθμολογία των πόντων.

Το ετάπ 1b κέρδισε με εντυπωσιακό

σπριντ στη μεγάλη ευθεία της Παραλίας Κατερίνης ο Ιταλός Γιάκουμπ Μαρέτσκο της Team Corratec – Vini Fantini, ενώ τρίτος ήταν ο Αυστραλός Μπλέικ Αγκνολέτο της ARA Skip Capital.

Καλύτερος Έλληνας μετά το πρώτο ετάπ, ο Νίκος Δράκος, ο οποίος βρίσκεται στη  16η θέση, 26 δευτερόλεπτα πίσω από τον Λεϊτάο.

Ο Λεϊτάο, παγκόσμιος πρωταθλητής του 2023 στο Omnium, ήταν ο τελευταίος που πήρε εκκίνηση στο πρώτο κομμάτι του εναρκτήριου ετάπ, που περιλάμβανε ατομική χρονομέτρηση εντός της πόλης της Θεσσαλονίκης, σε μια πανέμορφη διαδρομή στον παραλιακό δρόμο με εκκίνηση τον Λευκό Πύργο και τερματισμό δίπλα από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο χρόνος που έπρεπε να κυνηγήσει ο Λεϊτάο ήταν το 6.47.49 του Άαρον Γκέιτ, νικητή του Γύρου Ελλάδας το 2022, ο οποίος πλέον αγωνίζεται με τη φανέλα της ισπανικής Burgos-Bh. O Νεοζηλανδός σπεσιαλίστας στο χρονόμετρο «κρατούσε» τη γαλάζια φανέλα στα χέρια του μέχρι την εμφάνιση του Λεϊτάο, που κατέβασε την καλύτερη επίδοση στο 6.43.36.

«Ήταν  μια πολύ σύντομη ατομική χρονομέτρηση, ωστόσο απαιτούσε σκληρή προσπάθεια, γιατί πρέπει να βάλεις πλήρη δύναμη και ήταν πραγματικά επώδυνο για το σώμα. Ο αγώνας μού ταίριαζε. Ήξερα πως, αν άντεχαν τα πόδια μου, θα ήμουν στην πρώτη τριάδα ή θα κέρδιζα, οπότε χάρηκα πολύ με το αποτέλεσμα» είπε αρχικά ο Λεϊτάο και συμπλήρωσε για τις προσδοκίες του για τη συνέχεια του αγώνα:

«Είναι τιμή μου να φοράω τη γαλάζια φανέλα εδώ, όπως και πέρυσι. Θα κάνω το καλύτερο για εμένα και την ομάδα μου. Το τοπίο στην παραλία της Θεσσαλονίκης ήταν εκπληκτικό, διαφορετικό από οπουδήποτε αλλού έχω αγωνιστεί. Ήταν μια καινούργια, πολύ όμορφη εμπειρία».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης συνεχάρη το σημερινό πρωταγωνιστή.

Στα οχτώ δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή, με τον τρίτο καλύτερο χρόνο, βρέθηκε ο πρωταθλητής Τσεχίας στο χρονόμετρο, Γιάκουμπ Ότρουμπα της ATT Investments, ενώ τη φανέλα για τον καλύτερο νέο ποδηλάτη (κάτω των 23 ετών) φόρεσε ύστερα από αυτό το πρώτο σκέλος (1a) του πρώτου ετάπ ο Μπόγκνταν Ζαμπελίνσκι, εκπρόσωπος της κυπριακής εθνικής ομάδας. Πανευτυχής μετά την γλυκιά πρώτη γεύση από το Γύρο Ελλάδας, ο 19χρονος ποδηλάτης δήλωσε:

«Ήρθα χωρίς προσδοκίες, οπότε ήταν μεγάλη έκπληξη για μένα η 5η θέση. Ελπίζω να κρατήσω τη φανέλα μέχρι το 3ο ετάπ.  Ήταν μια σύντομη ατομική χρονομέτρηση, αλλά νομίζω ότι είναι η ειδικότητά μου, μου ταιριάζει πολύ και είμαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις, εκτός από το 3ο ετάπ φυσικά (σ.σ.: δεν ενδείκνυται για σπρίντερ), που θα είναι πραγματικά πολύ δύσκολο. Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και ελπίζω η ομάδα μου να με βοηθήσει».

Στο δρόμο από τη Θεσσαλονίκη για την Κατερίνη, για το δεύτερο σκέλος του ετάπ, δεν άργησε να σχηματιστεί από τρεις ποδηλάτες, τον Φιλιππινέζο Μαρσέλο Φελίπε της Victoria Sports Pro Cycling Team, τον Φέλιξ Ρίτσινγκερ της Team Felt Felbermayr και τον Κριστόφ Γιάνσεν της XSpeed United Continental το γκρουπ που «ξεκόλλησε» από το πελοτόν. Ο Ρίτσινγκερ κέρδισε το μοναδικό σπριντ ευθείας στην Αλεξάνδρεια, ενώ ο Φελίπε νικητής του μοναδικού σπριντ ανάβασης στο Παλαιό Ελευθεροχώρι, πήρε τη φανέλα των βουνών.

Πέμπτη 16 Μαΐου, 2ο ΕΤΑΠ: Κατερίνη – Καρδίτσα, 169.78 χλμ

11:45 – 12:45 Υπογραφές αθλητών

13:00 Εκκίνηση

17:15 – 17:40 Πιθανή ώρα τερματισμού

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος: Εκκινεί στη Θεσσαλονίκη!

ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος: Η σύνθεση της Ελλάδας!

Keywords
Αναζητήσεις
dei-diethnis-podilatikos-gyros-proigeitai-o-giouri-leitao.htm
Τυχαία Θέματα
ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος, Προηγείται, Γιούρι Λεϊτάο,dei diethnis podilatikos gyros, proigeitai, giouri leitao