ΗΠΑ- προεδρικές εκλογές: Οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με τον πόλεμο στη Γάζα

Οι Δημοκρατικοί είναι βαθιά διχασμένοι αναφορικά με τον τρόπο που ο πρόεδρος Μπάιντεν διαχειρίζεται τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και τις διαμαρτυρίες που πραγματοποιούνται σε αμερικανικά πανεπιστήμια υπέρ των Παλαιστινίων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos.

Το 44% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων των Δημοκρατικών δήλωσε ότι δεν εγκρίνει τον τρόπο

με τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος διαχειρίζεται την κρίση. Οι Δημοκρατικοί που αποδοκιμάζουν την απάντησή του στο ζήτημα είναι λιγότερο πιθανό να δηλώσουν ότι θα ψηφίσουν τον Μπάιντεν στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Μια διόλου αδιάφορη εξέλιξη, με δεδομένο ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπάιντεν έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από μέλη του κόμματός του επειδή η κυβέρνησή του εξακολουθεί να παρέχει όπλα στο Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από 35.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου.

Η ροή των όπλων συνεχίζεται ακόμη και αφού ο Μπάιντεν καθυστέρησε την προηγούμενη εβδομάδα την αποστολή βομβών στο Ισραήλ λόγω των ανησυχιών της Ουάσινγκτον ότι ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Εξάλλου οι κινητοποιήσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν εξαπλωθεί τις τελευταίες ημέρες και κάποιες έληξαν με βία, αφού οι πανεπιστημιακές αρχές ζήτησαν την επέμβαση της αστυνομίας. Οι κινητοποιήσεις αυτές υπονόμευσαν τη δέσμευση που είχε κάνει ο Δημοκρατικός το 2020 να επαναφέρει τη σταθερότητα στις ΗΠΑ, έπειτα από τέσσερα χαοτικά χρόνια που ήταν στην εξουσία ο Τραμπ.

Στο μεταξύ ο Τραμπ προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την αναταραχή, καλώντας τους εβραίους ψηφοφόρους, τους νέους και άλλους που είναι δυσαρεστημένοι με την απόδοση του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο να προτιμήσουν εκείνον.

Συνολικά, το 34% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο Μπάιντεν διαχειρίζεται τον πόλεμο στη Γάζα – το 53% των Δημοκρατικών, το 31% των ανεξάρτητων και το 22% των Ρεπουμπλικανών.

Οι κινητοποιήσεις κατά του πολέμου δεν έχουν περιοριστεί στα πανεπιστήμια, με διαδηλωτές εδώ και μήνες να φωνάζουν συνθήματα και να παρεμβαίνουν σε εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχει είτε ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ είτε κυβερνητικά στελέχη.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 7 ως τις 14 Μαΐου μεταξύ 3.934 ενηλίκων στις ΗΠΑ, εκ των οποίων οι 3.208 είναι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι.

«Αυτό το ζήτημα πλήττει τον Μπάιντεν», σχολίασε ο Ντάγκλας Σον, δημοσκόπος που εξέτασε τη δημοσκόπηση του Reutes/ Ipsos. «Χάνει ψήφους από τα αριστερά, τα δεξιά και το κέντρο».

Ο παράγοντας Κένεντι

Μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων των Δημοκρατικών που αποδοκιμάζουν την αντίδραση του Μπάιντεν στον πόλεμο στη Γάζα, περίπου το 77% δήλωσε ότι θα τον ψηφίσει τον Νοέμβριο, έναντι του 93% που εγκρίνει τη διαχείρισή του στο θέμα.

Αν και αυτοί οι ψηφοφόροι ενδέχεται να μην στραφούν στον Τραμπ, ίσως επιλέξουν να μην ψηφίσουν καθόλου ή να προτιμήσουν τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, που συμμετέχει ως ανεξάρτητος και συγκεντρώνει το 13% των ψήφων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Ο Σον εκτίμησε ότι η διαχείριση του πολέμου στη Γάζα ενδέχεται να πλήξει ιδιαίτερα τον Μπάιντεν στο Μίσιγκαν, μια αμφιλεγόμενη πολιτεία όπου ζουν πολλοί Άραβες Αμερικανοί στα ψηφοδέλτια της οποίας περιλαμβάνεται ο Κένεντι.

Εξάλλου οι Αμερικανοί δεν είναι σίγουροι για το ποια θα πρέπει να είναι η αμερικανική πολιτική έναντι του Ισραήλ. Όταν ρωτήθηκαν ποιο κόμμα έχει την καλύτερη πολιτική, το 39% των Δημοκρατικών και το 43% των ανεξάρτητων απάντησε πως δεν γνωρίζει.

Το 38% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων των Δημοκρατικών δήλωσε ότι στηρίζει τις φιλοπαλαιστινιακές κινητοποιήσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια, ενώ ίδιο ποσοστό έχει διαφορετική άποψη. Το 58% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων επίσης βλέπει θετικά τις κινητοποιήσεις, ενώ αντίθετα η μεγάλη πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων (81%) τάσσεται κατά.

Το 33% των Δημοκρατικών συμφώνησε με τη δήλωση ότι οι διαδηλώσεις προωθούν αντισημιτικές απόψεις, ενώ το 37% διαφώνησε. Με τη δήλωση αυτή συμφώνησε και το 45% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων, όπως και το 67% των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Τραμπ επιδιώκει να προσελκύσει τους εβραίους ψηφοφόρους εδώ και χρόνια με διάφορες κινήσεις, όπως η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Ο Σαμ Μαρκσταϊν, πολιτικός διευθυντής του Republican Jewish Coalition, αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το ποσοστό των εβραίων ψηφοφόρων που επιλέγουν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα αυξάνει από το 2016 και εκτίμησε ότι η τάση θα συνεχιστεί φέτος.

«Δεν είναι κάτι ξαφνικό. Πρόκειται για μια τάση που δημιουργείται εδώ και καιρό», τόνισε.

Ο Κένεθ Γουόλντ, που ερευνά την ψήφο των Αμερικανών εβραίων στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα, επεσήμανε ότι δεν θεωρεί ο πόλεμος ή οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια θα ωθήσουν μεγάλο μέρος των εβραίων ψηφοφόρων να προτιμήσουν τους Ρεπουμπλικάνους.

Κυρίως οι όχι ιδιαίτερα θρησκευόμενοι εβραίοι είναι πιθανότερο να ψηφίσουν τους Δημοκρατικούς, ιδίως αν η εναλλακτική είναι ο Τραμπ.

Σε ό,τι αφορά τους νεότερους σε ηλικία ψηφοφόρους, ο Γουόλντ σχολίασε «όταν η επιλογή είναι μεταξύ του Τραμπ και του Μπάιντεν, θα ψηφίσουν τον Μπάιντεν ακόμη κι αν δεν είναι ικανοποιημένοι με τα όσα κάνει».

Διαβάστε επίσης:
Χυμός μάνγκο: Τα οφέλη, οι πιθανές επιπτώσεις και η καλύτερη ώρα για να τον απολαμβάνετε

Βραυρώνα: Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι γονείς

Η Kaizen Gaming ανάμεσα στις 5 εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα