Μυτιλήνη: Αποκαλυπτήρια της προτομής του ταγματάρχη Παπαγιάννη

Εκδήλωση τιμής για τα 106 χρόνια από τη Μάχη του Σκρα, με τις εκατόμβες των νεκρών σε αυτήν παιδιών της Λέσβου, διοργανώνει σήμερα Παρασκευή 17 Μαΐου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας στο Κιόσκι Μυτιλήνης η Περιφέρεια βορείου Αιγαίου και ο Σύλλογος κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το

κιρκινέτσι».

Κατά την εκδήλωση θα πραγματοποιηθούν και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του νεκρού στη μάχη, διοικητή του 5ου Τάγματος των Λέσβιων στρατιωτών της Μεραρχίας Αρχιπελάγους, ταγματάρχη Βασίλειου Παπαγιάννη.

Ας σημειωθεί ότι η προτομή του ήρωα Βασίλη Παπαγιάννη, του ταγματάρχη του Τάγματος των Λέσβιων στο 5ο Σύνταγμα του Αρχιπελάγους που έπεσε μαζί με εκατοντάδες άνδρες από τη Λέσβο, στη Μάχη του Σκρα στις 17 Μαΐου του 1918 «επιστρέφει» στην πλατεία Ελευθερίας στο Κιόσκι με πρωτοβουλία του Συλλόγου των κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι». Εκεί όπου η προτομή του είχε αρχικά στηθεί, μετά από έρανο ανάμεσα σε επιζήσαντες αλλά και οικογένειες των εκατοντάδων νεκρών Λέσβιων συμπολεμιστών του. Ακολούθησε η μεταφορά του στα μεταπολεμικά χρόνια στο πάρκο του Αγίου Ευδοκίμου, όπου και βανδαλίστηκε και καταστράφηκε. Με απόφαση του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και της τότε αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Αναστασίας Αντωνέλλη ανατέθηκε σε δυο νέους γλύπτες από τη Λέσβο, στο Γιάννη Καλάργαλη και στον Κώστα Παυλιδέλλη να φιλοτεχνήσουν τη νέα προτομή σε Πεντελικό μάρμαρο, η οποία και αποκαλύπτεται σήμερα.

Πηγή: Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων

Το άρθρο Μυτιλήνη: Αποκαλυπτήρια της προτομής του ταγματάρχη Παπαγιάννη εμφανίστηκε πρώτα στο newsvoice.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα