2011: Ο τελευταίος άθλος του Παναθηναϊκού

Οι πρωταθλητές Ευρώπης Καταλανοί και ο Παναθηναϊκός ήταν οι δύο καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης αλλά το φάιναλ φορ που θα γινόταν στην Ισπανική πόλη είχε χώρο μόνο για ένα. O Παναθηναϊκός έχασε οριακά τον πρώτο αγώνα, κέρδισε τον δεύτερο με ένα μεγάλο σουτ του Δημήτρη Διαμαντίδη και  τα δύο επόμενα στο κατάμεστο ΟΑΚΑ

χάρη στην έμπνευση του Ομπράντοβιτς να παίξει 1 μαν του μαν και 4 ζώνη βάζοντας φρένο στη δράση του Ναβάρο.

Ο Παναθηναϊκός πήγε στη Βαρκελώνη με τη συνηθισμένη για φάιναλ φορ στρατιά οπαδών στο πλευρό του και με τον αέρα του μεγάλου φαβορί. Ελάχιστοι πίστευαν ότι μπορούσε να χάσει τον τίτλο και ο Παναθηναϊκός φρόντισε να μην διαψεύσει τα αισιόδοξα προγνωστικά. Στον ημιτελικό είχε απέναντι του τη Σιένα που έφτασε στο φάιναλ φορ κάνοντας μια ασύλληπτη ανατροπή.

Οι Ιταλοί διαλύθηκαν στον πρώτο αγώνα πλέι οφ στο ΣΕΦ από τον Ολυμπιακό αλλά κέρδισαν τους τρεις επόμενους. Ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε τις δυσκολίες και έφτασε στη νίκη με 77-69 με τον Νικ Καλάθη να σκοράρει 17 πόντους. Στον τελικό συνάντησε για μια ακόμη φορά τη Μακάμπι που είχε μπροστάρη τον παίκτη-ορχήστρα Τσακ Εϊντσον. Παρά τους 17 πόντους και τα 7 ριμπάουντς του Αμερικανού φόργουορντ ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη με 78-70 και μαζί το 6ο τρόπαιο πρωταθλητή Ευρώπης με πρώτο σκόρερ του τελικού τον Μπατίστ που είχε 18 πόντους.

Η αγκαλιά του Διαμαντίδη με τον Ομπράντοβιτς μερικά δευτερόλεπτα πριν το τέλος του αγώνα είναι η ανεξίτηλη εικόνα όχι μόνο εκείνου του φάιναλ φορ αλλά και μιας ολόκληρης εποχής για την ομάδα. Ο έλληνας γκαρντ ήταν και αυτή τηυφορά ο εμ βι πι του φάιναλ φορ όπως ακριβώς είχε συμβεί και το 2007.

Keywords
Τυχαία Θέματα