Final-4: Το ριπίτ της Μακάμπι και η μεγάλη αποτυχία

Με τους αγώνες να φιλοξενούνται στην έδρα της ελάχιστοι πίστευαν ότι η ναυαρχίδα του Ντούντα μπορούσε να χάσει τον τίτλο. Κατ΄αρκίβεια λίγοι πίστευαν ότι εκείνη η ομάδα μπορούσε απλά να χάσει. Το ρεκόρ σε όλες τις διοργανώσεις που αγωνιζόταν μέχρι την ημέρα που άρχιζε το φάιναλ φορ ήταν 52 νίκες και 5 ήττες. Στην Ελλάδα βέβαια το θέμα συζήτησης ήταν η επιστροφή του Παναθηναϊκού

σε ένα φάιναλ φορ με τους πράσινους μετά από μια διετία ξηρασίας να ξαναμπαίνουν δυναμικά στον χάρτη και σε αυτό που έμελλε να είναι η καλύτερη εξαετία στην ιστορία του συλλόγου. Για την ώρα πάντως ο Παναθηναϊκός πήγαινε στη Μόσχα κρατώντας μικρό καλάθι.

Ο ημιτελικός του 2005 θα συζητιέται για πολλά χρόνια ακόμη. Με τον Αρβιντας Ματσιγιάουσκας ασταμάτητο και τον Λουίς Σκόλα να δεσπόζει στις ρακέτες η Ταουγκρές θα κάνει μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του θεσμού νικώντας την ΤΣΣΚΑ και την εχθρική διαιτησία με 85-78. Στον άλλο ημιτελικό παρά την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλλε ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να τα βγάλει πέρα με τη Μακάμπι. Η σύνθετη άμυνα 1 μαν του μαν και 4 ζώνη του Γκέρσον μπλοκαρε τους πράσινους.

Στον τελικό η Μακάμπι δεν είχε πολλά προβλήματα απέναντι στους Βάσκους. Εχοντας κρατήσει τον ίδιο πυρήνα παικτών στον οποίο προστέθηκε και ένας Ελληνας ο Νέστορας Κόμματος θα κερδίσει 90-78 κάνοντας το ριπίτ αλλά είναι ίσως η μοναδικά φορά που ο νικητής ενός φάιναλ φορ συζητιέται λιγότερο από ένα ηττημένο.

Η ΤΣΣΚΑ χωρίς ηθικό θα γνωρίσει την ήττα στον μικρό τελικό από τον Παναθηναϊκό παρότι κάποια στιγμή είχε βρεθεί μπροστά και με 20 πόντους διαφορά και θα τερματίσει 4η και καταιδρωμένη. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσους χάρη στην ολ αράουντ εμφάνιση του τελικού με 22 πόντους, 6 ριμπάουντς και 5 ασίστ θα πάρει τον τίτλο του εμ βι πι. Το φάιναλ φορ της Μόσχας όμως έκρυβε και μια παράπλευρη εξωαγωνιστική συμφωνία. Δύο μήνες νωρίτερα στη διάρκεια του ΤΟΠ-16 η Ευρωλίγκα θα κλείσει συμφωνία με τα κανάλια Novaposrtts ύστερα από μια πρόταση του Φίλιππου Συρίγου και θα βρει τηλεοπτική στέγη στην Ελλάδα.

Μια συμφωνία που θα ανανεωθεί αρκετές φορές, από το 2019 είναι πλέον αποκλειστική  και συνεχίζει μια άρρηκτη σχέση συνεργασίας που αντέχει σχεδόν  δύο δεκαετίες δημιουργώντας ρεκόρ μακροβιότητας στην ελληνική τηλεόραση. Το φάιναλ φορ της Μόσχας ήταν το πρώτο από τα 18 που έχουν μεταδοθεί ζωντανά από τότε από τα κανάλια Novasports.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Final-4, Μακάμπι,Final-4, makabi