Ευρωλίγκα: Έβγαλε λάδι τους διαιτητές στο Βελιγράδι, βρήκε κομβικό λάθος στο Φάληρο (videos)

Για τα όσα διαμαρτύρεται ο Παναθηναϊκός η διοργανώτρια αρχή δεν βρήκε, βάση της ανακοίνωσής της λάθη της διαιτητικής τριάδας, ενώ για τους διαιτητές στο ΣΕΦ, παραδέχθηκε ένα λάθος που έκρινε το ματς, όχι όμως και το φάουλ που έκρινε το παιχνίδι σε σχεδόν νεκρό χρόνο.

Αναλυτικά η πλήρης μετάφραση της ανακοίνωσης:

“Μετά από εικασίες γύρω από

παιχνίδια που έγιναν κατά τη διάρκεια των τρίτων αγώνων των Playoff για το παιχνίδι:

Μακάμπι – Παναθηναϊκός

Με 57 δευτερόλεπτα να απομένουν για το τελευταίο δελκάλεπτο, ο παίκτης της Μακάμπι Τελ Αβίβ, Τζος Νίμπο, παίρνει ένα επιθετικό ριμπάουντ, αφού ο Αντόνιους Κλίβελαντ αστόχησε σε ένα σουτ. Ο Τζος Νίμπο, με την κατοχή της μπάλας, τρέχει σε μια από τις γωνίες του γηπέδου και πετάει την μπάλα προς τον παίκτη του Παναθηναϊκού , Ματίας Λέσορ. Η μπάλα χτυπάει στο σώμα του Lessort, με αποτέλεσμα να δωθεί σφύριγμα, για εκτός ορίων γραμμών υπέρ της Maccabi Playtika Tel Aviv. Μετά την εξέταση όλων των διαθέσιμων πλάνων, δεν υπήρχαν πειστικά στοιχεία που να δείχνουν ότι ο Josh Nebo πατά στην τελική γραμμή, καθώς η φτέρνα του μπορεί να σηκωθεί από το πάτωμα και η γωνία της κάμερας δεν δείχνει αντίθετη εικόνα, το πίσω πλάνο.

Με 14,9 δευτερόλεπτα να απομένουν για το τελευταίο δεκάλεπτο, ο παίκτης της Μακάμπι Τελ Αβίβ, Λορέντζο Μπράουν, διεισδύει στο καλάθι και επιχειρεί ένα λέι απ, όταν ο παίκτης του Παναθηναϊκού, Ματίας Λέσορ, προσπαθεί να κόψει το σουτ. Ο κεντρικός διαιτητής δίνει αντικανονικό κόψιμο και πως το καλάθι μετράει, όταν το ρολόι του αγώνα δείχνει 0:14,9 του τέταρτου δεκαλέπτου. Καθώς αυτή η κατάσταση συμβαίνει στα δύο τελευταία λεπτά του τέταρτου δεκαλέπτου, μπορεί να επανεξεταστεί από τους διαιτητές. Οι διαιτητές εξέτασαν τη φάση στο σύστημα άμεσης επανάληψης και μετά από έλεγχο διαπίστωσαν πως το μπλοκαρισμένο σουτ ήταν νόμιμο. Πήραν σωστή απόφαση.

Σύμφωνα με τους κανόνες EB Adapted και το EB Case Book, όταν καλείται παραβίαση goaldenting ή αντικανονικής παρεμβολής καλαθιού, η οποία εξετάζεται με τη χρήση του instant replay και η απόφαση του διαιτητή που το καταλόγισε, ακυρώνεται, κι εφόσον καμία ομάδα δεν είχε αποκτήσει άμεση και σαφή κατοχή της μπάλας όταν δώθηκε η παράβαση. Τότε, το παιχνίδι πρέπει να συνεχιστεί με τζάμπολ στον κύκλο που βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο όπου σημειώθηκε η παράβαση.

Για να συνεχιστεί ο αγώνας, οι διαιτητές εξετάζουν το παιχνίδι αν και πριν από το πιθανό ριμπάουντ μετά το νόμιμο μπλοκ, η μπάλα αγγίζει τη στεφάνη. Πήραν σωστή απόφαση.

Σύμφωνα με το άρθρο 50.4 των Επίσημων Κανονισμών Μπάσκετ της FIBA ​​(OBR), ο χειριστής του ρολογιού πρέπει να σταματήσει και να επαναφέρει τα 14 δευτερόλεπτα, όταν:

· η μπάλα αγγίξει το στεφάνι σε ένα ανεπιτυχές σουτ […], εάν η ομάδα που ανακτά τον έλεγχο της μπάλας είναι η ίδια ομάδα που είχε τον έλεγχο της μπάλας και πριν η μπάλα αγγίξει το στεφάνι.

Σύμφωνα με το άρθρο 49.2 του FIBA ​​OBR, ο χρονοδιακόπτης ξεκινά το ρολόι του παιχνιδιού όταν:

o Κατά τη διάρκεια ενός jump ball, η μπάλα χτυπιέται νόμιμα από έναν από τους παίκτες που πηδάει.

Σύμφωνα με το άρθρο 50.1 του FIBA ​​OBR, ο χειριστής του ρολογιού επίθεσης θα εκκινήσει τη συσκευή όταν στο γήπεδο μια ομάδα αποκτήσει την κατοχή μιας “ζωντανής” μπάλας.

Μετά από αυτό, ο παίκτης της Maccabi, Josh Nebo και ο παίκτης του Παναθηναϊκού, Mathias Lessort, πηδούν για την μπάλα και ο Nebo τη χτυπά προς την κατεύθυνση του Bonzie Colson, που αποκτά τον έλεγχο της μπάλας όταν τα ρολόγια του αγώνα πλέον δείχνουν 0:14 δευτερόλεπτα. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα κατοχής, υπάρχει σφύριγμα για φάουλ στον Τζέριαν Γκραντ, ο οποίος έρχεται σε επαφή με τον Λορέντζο Μπράουν όταν το ρολόι του αγώνα δείχνει 5,9 δευτερόλεπτα.

Η επαναφορά του ρολογιού επίθεσης είναι σωστή, καθώς και η επανεκκίνηση του ρολογιού του αγώνα όταν χτυπήθηκε η μπάλα, και καθώς είχαν απομείνει 14 δευτερόλεπτα ή λιγότερο στο ρολόι του παιχνιδιού, ο χειριστής του ρολογιού επίθεσης προχώρησε σωστά στην απενεργοποίηση της συσκευής ρολογιού βολής (Άρθρο 50.5 του FIBA ​​OBR).

Για το παιχνίδι Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα:

ΤΕΤΑΡΤΟ ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ(00:16.3)

Με 16,3 δευτερόλεπτα να απομένουν μέχρι το τέλος του τέταρτου δεκαλέπτου, ο χρόνος που ο παίκτης της Μπαρτσελόνα, Τόμας Σατοράνσκι, έχει την μπάλα στα χέρια του πριν την επαναφέρει από την τελική γραμμή, υπερβαίνει το όριο των 5 δευτερολέπτων (FIBA OBR – Άρθ. 17.3.1) Ο παίκτης που εκτελεί την επαναφορά δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει περισσότερα από 5 δευτερόλεπτα για να απελευθερωθεί η μπάλα από τα χέρια του Οι διαιτητές έπρεπε να έχουν υποδείξει παράβαση 5 δευτερολέπτων με αποτέλεσμα να περάσει η κατοχή στον Ολυμπιακού Πειραιώς.

Λανθασμένα δεν δώθηκε η παράβαση.

Παράταση (00:01:00)

Με 1,0 δευτερόλεπτο να απομένει στην παράταση, ο αμυντικός παίκτης Filip Petrusev έρχεται σε επαφή με το αριστερό του χέρι με το χέρι του Jabari Parker όταν εκείνος ξεκινά ανοδική κίνηση που προηγείται του σουτ. Οι διαιτητές έδωσαν φάουλ.

Ήταν σωστή υπόδειξη.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της IRS, αυτή η κατάσταση μπορεί να μην δωθεί τελικά, σύμφωνα με το άρθρο 00:00 Game Clock, 2.2 Faul πριν από τη λήξη του χρόνου:

Ένα φάουλ που έγινε χωρίς να απομένει χρόνος στο ρολόι του αγώνα (00:00) στο τέλος οποιουδήποτε δεκαλέπτου ή οποιασδήποτε παράτασης. Οι διαιτητές εξέτασαν το υλικό για να προσδιορίσουν μόνο το εξής ζήτημα: εάν το φάουλ που κρίθηκε συνέβη πριν από το άναμμα των κόκκινων φώτων LED (που σηματοδοτούν το τέλος του χρόνου παιχνιδιού).

Οι διαιτητές έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τη στιγμιαία επανάληψη για να καθορίσουν εάν (και πόση) ώρα θα πρέπει να απομείνει στο ρολόι του αγώνα, αλλά μόνο όταν επιβεβαιωθεί μέσω της επανάληψης ότι έγινε φάουλ πριν από το άναμμα των κόκκινων λυχνιών LED (που σηματοδοτεί το τέλος του χρόνου παιχνιδιού).

Πριν από την επανέναρξη του αγώνα, οι διαιτητές ρύθμισαν το ρολόι στο 0,05 καθώς αυτή είναι η στιγμή που σημειώθηκε η φάουλ επαφή.

Keywords
Τυχαία Θέματα