Μαρμελάδα χρυσόμηλο (βερίκοκο)
Χρόνος: 1 ώρα + 1 βράδυ αναμονή
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά (για 5 φλ. περίπου):
1 κιλό χρυσόμηλα (βερίκοκα), ώριμα, αλλά όχι υπερώριμα
1 κιλό ζάχαρη
1 λεμόνι, ο χυμός
Εκτέλεση:
Ανοίγετε στη μέση τα χρυσόμηλα, αφαιρείτε τα κουκούτσια και κόβετε κάθε μισό χρυσόμηλο στα δυο. Βάζετε σε μια ανοξείδωτη ή εμαγιέ κατσαρόλα μια στρώση χρυσόμηλα (το 1/4 περίπου), τα πασπαλίζετε με 1 φλ. ζάχαρη και συνεχίζετε φτιάχνοντας στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα χρυσόμηλα. Όση ζάχαρη περισσέψει την απλώνετε πάνω από την τελευταία
Την επόμενη μέρα, βάζετε 3 πιατάκια του καφέ στην κατάψυξη. Βάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή/μέτρια φωτιά και αφήνετε την ζάχαρη να λιώσει σιγά-σιγά. Όταν λιώσει η ζάχαρη, δυναμώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη μαρμελάδα να κοχλάσει. Την βράζετε για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντάς την κάθε τόσο, μέχρι να δέσει. Αρχίζετε όμως να ελέγχετε αν έδεσε μετά τα 5 πρώτα λεπτά.
Μετά τα πρώτα 5 λεπτά λοιπόν, βγάζετε ένα πιατάκι από την κατάψυξη, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, παίρνετε 1 κουταλάκι μαρμελάδα και την βάζετε στο παγωμένο πιατάκι. Την αφήνετε για μερικά δευτερόλεπτα και ύστερα την σπρώχνετε με το δάχτυλό σας: Αν σχηματιστεί ένα ρυτιδωμένο «δέρμα» στη μαρμελάδα, τότε έχει δέσει. Αν δεν έχει δέσει, την ξαναβράζουμε για άλλα 5 λεπτά και κάνουμε άλλη μια δοκιμή και αν χρειαστεί, μετά από άλλα 5 λεπτά, μια τρίτη δοκιμή.
Όταν δέσει η μαρμελάδα, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνετε να καταλαγιάσει για 5 λεπτά. Την ανακατεύετε και με ένα κουτάλι αφαιρείτε τον αφρό από την επιφάνειά της. Την βάζετε όταν είναι ακόμα χλιαρή σε αποστειρωμένα βαζάκια και όταν κρυώσει τα κλείνετε στεγανά.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Συνταγές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Χρυσές Συνταγές
- Τελευταία Νέα Χρυσές Συνταγές
- Μαρμελάδα χρυσόμηλο (βερίκοκο)
- Σπαγγέτι με τόνο
- Εύκολη αναρόπιτα με σταφιδάκια
- Τορτελλίνι με κιμά και πικάντικη σος κόκκινης πιπεριάς
- Ραβιόλι με ρικότα και κόκκινο πέστο
- Μαγική πίτα/σουφλέ με ροδάκινα γλασέ
- Ρατατούι με φουσίλι ολικής αλέσεως
- Τορτελλόνι μανιταριών με σπανάκι και μπιζέλια
- Χοιρινά σουβλάκια μαριναρισμένα
- Σαλάτα με ρύζι και οφτά λαχανικά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Συνταγές
- Τα καλύτερα τρόφιμα για την καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης
- Παραδοσιακά ροδίτικα μελομακάρονα
- Χαλούμι σουβλάκι με λαχανικά
- Φτερούγες κοτόπουλου με λεμονάδα
- Κοτόπουλο σουβλάκι με πάστα κόκκινης πιπεριάς
- Καλαμαράκια σουβλάκι και ρύζι πιλάφι
- Mπιφτέκια με παστουρμά
- Εύκολη σάλτσα ελιάς
- Χταπόδι σουβλάκι με μυρωδάτη σάλτσα
- Σιεφταλιές