Στην Αγγλία υπάρχει ένα τούνελ που μπορείς να πας με 240 km/h (video)

Η διέλευση από μία σήραγγα απαιτεί να μειώσεις ταχύτητα – όμως η Catesby δεν είναι μία συνηθισμένη σήραγγα.

Βρίσκεται στην Αγγλία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Νορθάμπτονσιρ, (μεταξύ Μπέρμιγχαμ, Οξφόρδης και Κέιμπριτζ). Κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα, με στόχο να επεκτείνει το σιδηροδρομικό δίκτυο από το Λονδίνο σε άλλες πόλεις, μία επιτακτική ανάγκη εκείνη την εποχή. Και ταυτόχρονα, μία συμβιβαστική λύση αφού ο μεγαλογαιοκτήμονας της εποχής, Henry Attenborough,

είχε αρνηθεί να επιτρέψει τη χάραξη σιδηροδρομικών γραμμών και το πέρασμα των ατμομηχανών από τα εδάφη του.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε αυτή η σήραγγα μήκους 2.7 χιλιομέτρων, που μάλιστα, ήταν σε πλήρη χρήση από το 1898 έως το 1966. Έκτοτε, ήταν σε πλήρη αχρηστία και εγκαταλείφθηκε μέχρι που, το 2010, μια ιδέα εκατομμυρίων δολαρίων έδωσε στη σήραγγα έναν νέο σκοπό.

Η εταιρεία Aero Research Partners είδε τη δυνατότητα δημιουργίας αεροδυναμικής σήραγγας στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις του Catesby, τις οποίες θεώρησε ιδανικό πεδίο δοκιμών της αεροδυναμικής αγωνιστικών αυτοκινήτων. Την ανάπτυξη του έργου ανέλαβε η θυγατρική της, TotalSlim.

Γιατί είναι ιδανικό πεδίο δοκιμών; Διότι εκεί τα οχήματα μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες που πιάνουν τα 240 km/h, υπό ελεγχόμενες συνθήκες οδήγησης. Για παράδειγμα, η θερμοκρασία μέσα στο τούνελ διατηρείται συνεχώς στους δέκα βαθμούς και όλες οι εργασίες ανακαίνισης έγιναν λαμβάνοντας υπόψη και τις πιο μικρές λεπτομέρειες. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται εννέα μέτρα κάτω από το έδαφος, οπότε ο ήχος των κινητήρων δεν αποτελεί πρόβλημα για την ευρύτερη περιοχή.

Το Catesby έχει γίνει ένα από τα πιο αξιόπιστα κέντρα δοκιμών αγωνιστικών οχημάτων στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, κατέχει τον τίτλο της μεγαλύτερης εγκατάστασης δοκιμών οχημάτων εσωτερικού χώρου στον κόσμο. Όντας υπόγεια διαδρομή, οι καιρικές συνθήκες είναι πάντα τέλειες (δεν υπάρχει βροχή, χιόνι ή άλλα φαινόμενα). Αυτό το χαρακτηριστικό δίνει επίσης στις δοκιμές υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας.

Δεν είναι τυχαίο πως εκεί έχουμε δει δημιουργήματα της αυτοκίνησης που προκαλούν αίσθηση, όπως η Valkyrie AMR PRO της Aston Martin!

Το έργο κόστισε περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευρώ και αυτό που θα σας ενθουσιάσει, είναι πως ο καθένας μπορεί να τις κάνει κράτηση για να δοκιμάσει οποιοδήποτε χαρακτηριστικό οποιουδήποτε οχήματος, χωρίς περιορισμούς!

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα