Άγριες πιέσεις των Αμερικανών για τον αποκλεισμό των Ρώσων από τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ

Τρείς ημέρες τώρα γράφουμε, και επιτέλους άρχισε το θέμα να κάνει τον γύρο του διαδικτύου, σχετικά με τη σοβαρή εμπλοκή που υπάρχει στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, εξαιτίας του αποκλεισμού της κυριώτερης υποψήφιας ρωσικής εταιρείας που ενδιαφέρεται για την ΔΕΠΑ Διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας–Ρωσίας για την ΔΕΠΑ,  και “Χοντραίνει” το παιχνίδι Ρωσίας-Αμερικής με φόντο την ΑΟΖ, . Ως γνωστόν η ρωσική εταιρεία

Energy καταγγέλλει ευθέως το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων για τον αποκλεισμό της, καθώς και για παράνομες και αδιαφανείς διαδικασίες, ενώ έστειλε εξώδικο, προειδοποιώντας παράλληλα με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Μπροστά στον θόρυβο που προκλήθηκε, τα «παπαγαλάκια» της κυβέρνησης το μόνο που προσπαθούν να κάνουν είναι να υποβαθμίσουν το θέμα. Τα πράγματα όμως, είναι πολύ σοβαρά και η Ελλάδα κινδυνεύει για μια ακόμη φορά με διεθνή δυσφήμηση. Και το σημαντικότερο: Υπάρχει ο κίνδυνος εταιρείες που πράγματι ενδιαφέρονται σφόδρα για την επένδυση, και άρα για να βάλουν χρήματα που θα εισπράξει ο κρατικός κορβανάς, να φύγουν από τη μέση. Άλλωστε, είναι πασιφανές πως όταν εταιρείες, όπως η Energy, που δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ, αλλά και το «πράσινο φώς» από το Κρεμλίνο γι’αυτό, βγούν από το παιχνίδι, αντικειμενικά περιορίζεται ο κύκλος του ανταγωνισμού μεταξύ των ενδιαφερομένων, και κατά συνέπεια και το τίμημα που τελικώς θα διεκδικήσει το ελληνικό Δημόσιο.

Η αμερικανική πρεσβεία παρεμβαίνει

Ποιοί αποφασίζουν όμως, ποιός θα μείνει και ποιός θα φύγει από τη μέση; Ιδού τα γεγονότα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες:

1.Τη Δευτέρα το πρωί λαμβάνεται η απόφαση να περάσουν και οι 17 ενδιαφερόμενες εταιρείες, αφού έτσι και αλλιώς δεν έμπαιναν κάποιοι ιδιαίτεροι όροι για εκπλήρωση. Επρόκειτο απλώς για εκδήλωση ενδιαφέροντος.

2.Με την απόφαση ανά χείρας, ο πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, κ.Μητρόπουλος, λίγο αργότερα την ίδια ημέρα φέρεται να πραγματοποιεί συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Ντάνιελ Σμίθ. Ο τελευταίος φέρεται να επιμένει με έμφαση να μην δοθεί  τίποτα στους Ρώσους.

3.Ο κ.Μητρόπουλος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, καλεί τις εταιρείες-συμβούλους του Ταμείου και τους βάζει να “ξανασκαλίσουν” τα χαρτιά της Energy, προκειμένου να βρούν κάτι, οτιδήποτε, για να κοπεί.

4.Την Τρίτη που ο επικεφαλής της Energy, Ιγκορ Γιουσούποφ, συναντήθηκε με εκπροσώπους του Ταμείου, οι οποίοι φέρονται να του πρότειναν: “Ασε τη ΔΕΠΑ, και πάρε κάτι άλλο στην Ελλάδα”. ‘Η επίσης, “μπές με μια άλλη ξένη εταιρεία σε Κοινοπραξία”.

5.Την Τετάρτη το μεσημέρι γίνεται σύσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με τον υπουργό, κ.Παπακωνσταντίνου, τον αρμόδια για ενεργειακά θέματα υφυπουργό, κ.Μανιάτη, τον κ.Μαθιουδάκη (ΓΓ υπουργείου Ενέργειας), με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα και τον Κρίστοφερ Σμάρτ, υπεύθυνο για θέματα Ευρώπης-Ευρασίας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Η “γραμμή” των Αμερικανών ήταν σαφής: “Κόψτε το λαιμό σας, αλλά δεν θα δώσετε αγωγούς στους Ρώσους”. Μετά από αυτό,

Keywords
Τυχαία Θέματα