Έτοιμοι να τα «βρουν» ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί

Η «Welt Am Sonntag» αποκάλυψε έγγραφο που καταρρίπτει το δυτικό αφήγημα για την αρχή του πολέμου – ΗΠΑ, Βρετανία και ΝΑΤΟ με την ανοχή των Ευρωπαίων «εταίρων» υπονόμευσαν την ειρήνη

Της Μαρίας Δεναξά

Ένα 17σέλιδο μυστικό έγγραφο, που θα μπορούσε να είχε τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία πριν καλά καλά ξεκινήσει, δημοσιεύεται το τελευταίο διάστημα στον ευρωπαϊκό Τύπο. Παρόλο που φαίνεται πως υπήρχε έδαφος συμβιβασμού, οι Αγγλοσάξονες (ΗΠΑ – Βρετανία) και το ΝΑΤΟ,

με την ανοχή των Ευρωπαίων «εταίρων», υπονόμευσαν όποια ειρηνευτική προσπάθεια.

Όσοι ήταν ελάχιστα ενημερωμένοι γνώριζαν αυτή την εξέλιξη, καθώς είναι ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν που κατά καιρούς έχει αναφερθεί στο έγγραφο αυτό, όπως κατά τη διάρκεια συνάντησης με ομάδα ηγετών αφρικανικών χωρών ή πιο πρόσφατα στη συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον. Όμως, η επιβαλλόμενη λογοκρισία από την παγκοσμιοποιημένη κλίκα που φαίνεται να προτιμά τους χιλιάδες νεκρούς εμπόδισε τη μετάδοσή της.

Η συμφωνία λοιπόν μπορεί να ήταν καλή για την ειρήνη, αλλά καθόλου κακή για όλους εκείνους τους δυτικούς ολιγάρχες που ευνοούνται από την υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων, την αισχροκέρδεια και την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού. Αφήστε δε που οι αγωγοί NordStream θα ήταν ακόμη σε λειτουργία!

Συμφωνία μόνιμης ουδετερότητας

Το απόρρητο έγγραφο, που αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα «Welt Am Sonntag», αναφέρει πως Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές είχαν συντάξει ένα σχέδιο συμφωνίας το οποίο συζητούσαν μέχρι τις 15 Απριλίου 2022. Όπως προκύπτει, οι δυο εμπόλεμες πλευρές είχαν συμφωνήσει σε μεγάλο βαθμό στους όρους για τον τερματισμό της αιματοχυσίας. Συγκεκριμένα, η Ουκρανία είχε αποδεχθεί μια μόνιμη ουδετερότητα, είχε παραιτηθεί από τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, είχε απαρνηθεί την παραγωγή και παραλαβή πυρηνικών όπλων και είχε υποσχεθεί να μην παρέχει υποδομές σε άλλες χώρες. Επιπλέον, το Κίεβο φαίνεται ότι είχε υποσχεθεί να καταβάλει προσπάθειες για την απαγόρευση του φασισμού, του ναζισμού και του επιθετικού εθνικισμού.

Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία είχε δεσμευτεί να μην επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία και να αποσύρει τα στρατεύματά της, αλλά όχι από την Κριμαία και από μέρος του Ντονμπάς. Η Μόσχα είχε συμφωνήσει ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα και η ίδια η Ρωσία- θα μπορούσαν να δώσουν στην Ουκρανία πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας.

Οι «εγγυήτριες χώρες» θα έπρεπε να υποστηρίξουν το Κίεβο στο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα το πολύ για τρεις ημέρες εάν ξεσπούσε ένοπλη σύγκρουση. Σύμφωνα με την «Die Welt», oι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία υποσχέθηκαν στήριξη, αλλά δεν ήθελαν να δώσουν εγγυήσεις. Λίγες μόνο λεπτομέρειες απέμεναν να διευθετηθούν, όπως το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση της Ρωσίας από τα κατεχόμενα εδάφη και ένα δημοψήφισμα σχετικά με το καθεστώς των αμφισβητούμενων περιοχών.

Η ειρήνη δεν είναι το ζητούμενο

Τότε ήταν όμως που παρενέβη ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, για να τορπιλίσει τη συμφωνία επιδιώκοντας την πολιτική του επιβίωση. Όταν, στις 9 Απριλίου 2022, επισκέφθηκε το Κίεβο δήλωσε ότι το Λονδίνο και η Δύση δεν ήταν έτοιμα να συνάψουν συμφωνία και πως ο ίδιος δεν θα υπέγραφε «τίποτα» με τον Πούτιν. Φέρεται δε ότι έπεισε τους Ουκρανούς να μη συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, αλλά να συνεχίσουν να πολεμούν. Λίγο αργότερα, η ουκρανική αντιπροσωπία απέρριψε όλες τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί μέχρι τότε. Συμφωνίες που ακόμη και σήμερα είναι συμφέρουσες και για τις δυο πλευρές, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, παρά την επικράτηση των Ρώσων στο πολεμικό μέτωπο.

Ωστόσο, ούτε στις μέρες μας η ειρήνη είναι το ζητούμενο για Αγγλοσάξονες και Ευρωπαίους «εταίρους», που έχουν καταστήσει την Ουκρανία το 28ο ανεπίσημο μέλος της Ε.Ε. Πρόσφατα συμφώνησαν να καταβάλουν επιπλέον 50 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στο νέο προστατευόμενο μέλος τους. Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο λογαριασμός για την ένταξη της χώρας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μπορεί να ξεπεράσει τα 186 δισεκατομμύρια ευρώ, συν την ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια, που έχει ήδη ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ μόνο για το 2023.

Φαραωνικά ποσά, που θα ήταν πολύ πιο χρήσιμα αλλού, σε μια εποχή που, μεταξύ άλλων, ο πληθωρισμός εκτοξεύεται και η αγοραστική δύναμη υποχωρεί. Αλλά φαίνεται πως για τις ηγεσίες μας αυτά είναι λεπτομέρειες! Τις ευχαριστεί περισσότερο να παριστάνουν τους ψευτοήρωες απέναντι στη Ρωσία και να καμαρώνουν τον ηθοποιό Ζελένσκι!

The post Έτοιμοι να τα «βρουν» ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα