Σχέδιο νέου ΕΛΓΑ: Στο τραπέζι αλλαγές σε αποζημιώσεις, εισφορές και καλύψεις

15:12 15/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Το σχέδιο για το νέο θεσμικό πλαίσιο ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Το θεσμικό πλαίσιο για τις ασφαλίσεις του ΕΛΓΑ τίθεται σε διαβούλευση έως το τέλος Μαΐου και στη συνέχεια, αφού ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις των παραγωγών, θα τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ακολούθως,

με τη μορφή που θα έχει λάβει θα τεθεί και πάλι σε διαβούλευση και κατόπιν θα ανέβει στο gov.gr για να κατατεθεί στη Βουλή

Όπως είπε σε δηλώσεις του ο ΥπΑΑΤ «δεν αποφασίζουμε ερήμην των αγροτών» και τόνισε ότι στόχος είναι να περάσει από τη Βουλή το συντομότερο δυνατόν.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές

Για πρώτη φορά καλύπτονται οι ιχθυοκαλλιέργειες αλλά και οι εγκαταστάσεις των θερμοκηπίων, συναρτούμε τον καύσωνα με τη μέση θερμοκρασία της εκάστοτε περιοχής, εντάσσεται η πυρκαγιά στα ζημιογόνα αίτια για την αποζημίωση της ηρτημένης παραγωγής και καταργείται η εξαίρεση του προανθικού σταδίου των καλλιεργειών από τα αίτια που αποζημιώνονται.

Συσχετίζεται ο κύκλος εργασιών με την αποζημίωση, ενώ μειώνεται η αποζημίωση στην περίπτωση συνεχόμενων ζημιών από το ίδιο αίτιο στο ίδιο αγροτεμάχιο, αλλά και η ασφαλιστική εισφορά σε αγροτεμάχια με επενδύσεις ενεργητικής προστασίας.

Διευρύνεται η περίοδος ασφαλιστικής κάλυψης λόγω της κλιματικής αλλαγής κλπ, ενώ εισάγονται νέα ζημιογόνα αίτια προαιρετικής ασφάλισης μεταξύ των οποίων η ακαρπία λόγω ήπιου χειμώνα και οι έμμεσες μυκητολογικές ζημίες λόγω εκτεταμένων βροχοπτώσεων και υψηλής υγρασίας.

Οι επιλογές της προαιρετικής ασφάλισης θα συγχρηματοδοτούνται από τους ευρωπαϊκούς πόρους. Η ασφάλιση θα ενισχύεται με 45 εκ ετησίως από το ΠΑΑ.

Καλύπτεται το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας,  ενώ εξασφαλίζεται η διαφάνεια, ταχύτητα, αξιοπιστία  και αντικειμενικότητα στις αποζημιώσεις μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό δημιουργώντας Πληροφοριακό Σύστημα Αποζημιώσεων (ΠΣΑ) και εξοπλίζοντας τους εκτιμητές με φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (tablets, laptops)  για άμεση επικοινωνία με το ΠΣΑ και ηλεκτρονική καταγραφή της εκτίμησης.

Βασικοί στόχοι της μεταρρύθμισης είναι οι εξής:

Οικονομική και λειτουργική εξυγίανση και βιωσιμότηταΨηφιοποίηση και πιστοποίηση των εκτιμητικών διαδικασιώνΠροσαρμογή στην κλιματική κρίση και σε νέα ζημιογόνα αίτια με νέα προγράμματα  καλύψεων Επιτάχυνση της εκτιμητικής διαδικασίας και της καταβολής των αποζημιώσεωνΑσφαλιστικός εκσυγχρονισμός με κάλυψη ιχθυοκαλλιεργειών, των θερμοκηπίων (σε επίπεδο εγκαταστάσεων) και ζωικής παραγωγής (αναφορικά με την πτηνοτροφία και την χοιροτροφία)Κατάργηση του ανώτατου ποσοστού αποζημίωσης καλύπτοντας το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας  και κατάργηση της αφαίρεσης κατά 12% του ποσοστού εκτίμησης της ζημιάςΤροποποίηση του ανώτατου ποσού αποζημίωσης και κατάργηση του στην περίπτωση «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»Κατάργηση της δυνατότητας επιλογής από τους ασφαλισμένους, αύξησης ή μείωσης των ασφαλίστρων κατά 20%Μείωση της αποζημίωσης στην περίπτωση συνεχόμενων ζημιών και στις περιπτώσεις όταν δεν εφαρμόζονται οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές.Μείωση συντελεστών ασφάλισης για μια 5ετία (80-60-40-20-0) στους νέους γεωργούςΜείωση του ασφαλίστρου στην περίπτωση ύπαρξης ενεργητικών μέσων προστασίαςΨηφιακός εκσυγχρονισμός

Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ εξασφαλίζει την διάφανη, δίκαιη, αποτελεσματικότερη και ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων, μέσα από την ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής για την εκτιμητική διαδικασία, αξιοποιώντας την υπάρχουσα βάση δεδομένων του ΕΛΓΑ σε συνδυασμό με πρόσθετη γεωχωρική πληροφορία, και δια λειτουργώντας με άλλους φορείς του Δημοσίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δηλώσεις του ΥΠΑΑΤ  Λευτέρη Αυγενάκη: «Με μεγάλη χαρά, εγκαινιάζουμε σήμερα τον πρώτο κύκλο διαβούλευσης για το νέο Θεσμικό Πλαίσιο Ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ. Μετά από 25 χρόνια κάνουμε ένα γενναίο βήμα ώστε να γίνει ο νέος ΕΛΓΑ ταυτόχρονα,  “δίχτυ ασφαλείας” απέναντι σε έναν νέο πλαίσιο απειλών και κρίσεων αλλά και πολλαπλασιαστής του δυναμικού και των σημαντικών προοπτικών της αγροτικής οικονομίας του τόπου μας».

To άρθρο Σχέδιο νέου ΕΛΓΑ: Στο τραπέζι αλλαγές σε αποζημιώσεις, εισφορές και καλύψεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σχέδιο, ΕΛΓΑ,schedio, elga