Αλ. Ζαβός στο One Channel: Η κυβέρνηση πρέπει να οργανώσει καλύτερα τη διεθνοποίηση του προσφυγικού

19:01 21/11/2019 - Πηγή: In.gr

Στο νέο σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Αλέξανδρος Ζαβός.

Μιλώντας στην εκπομπή One Line, τόνισε πως από τη στιγμή που οι ροές αυξάνονται και δεν φαίνεται σύντομα λύση, όποια πολιτική και να ασκήσεις είναι δύσκολο να περιορίσεις το πρόβλημα.

«Πρέπει να το δούμε να εφαρμόζεται στην πράξη το σχέδιο της κυβέρνησης» συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για συγκεκριμένες ενστάσεις.

«Σε

ένα νησί όπως είναι η Σάμος, είναι πολύ μεγάλο το νούμερο αυτών που θα εγκατασταθούν εκεί, καθώς υπολογίζονται πάνω από 5.000 άτομα» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επεσήμανε πως τα κλειστά κέντρα είναι νόμιμα αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. «Η θέση της ΕΕ είναι ότι πρέπει να είναι όσο το δυνατόν λιγότερος ο χρόνος που κρατούνται οι πρόσφυγες αλλά να μην ξεπερνά τους 6 μήνες, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις».

Η διεθνοποίηση του ζητήματος

Σε ό,τι αφορά τη διεθνοποίηση του ζητήματος, ο κ. Ζαβός υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό αυτό που είπε ο πρωθυπουργός σε ευρωπαίους ομολόγους του «ότι φτάνουμε στα όριά μας», ωστόσο -όπως τόνισε- διεθνοποίηση σημαίνει ότι θα προσπαθήσεις να προσεγγίσεις τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης σε παγκόσμιο επίπεδο, για παράδειγμα πανεπιστήμια, ΜΚΟ, μέσα ενημέρωσης.

«Η Ελλάδα δεν έχει κάνει κάτι ως προς αυτή την κατεύθυνση. Την πίεση μπορούν να την ασκήσουν μόνο οι πολίτες και η κοινωνία των πολιτών. Η κυβέρνηση πρέπει να οργανώσει λίγο καλύτερα τη διεθνοποίηση του θέματος αν θέλει να έχει την παρέμβαση από άλλα κράτη. Μόνη της δεν μπορεί να το πετύχει» κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα