Χρυσή Αυγή : Στο Ευρωκοινοβούλιο το αίτημα για την άρση ασυλίας του Γιάννη Λαγού

18:44 19/10/2020 - Πηγή: In.gr

Τη λήψη του αιτήματος των ελληνικών αρχών για άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή καταδικασθέντα για συμμετοχή και διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντέιβιντ Σασσόλι στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας.

Το αίτημα διαβιβάστηκε στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου και αναμένεται να εγκριθεί σύντομα και με

συντριπτική πλειοψηφία, εκτιμά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε σχετική ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Πρόεδρος Σασσόλι μόλις ανακοίνωσε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τη λήψη του αιτήματος των ελληνικών αρχών για άρση της ασυλίας του ΕΒ Λαγού. Το αίτημα διαβιβάστηκε στην αρμόδια επιτροπή του ΕΚ κ αναμένεται να εγκριθεί σύντομα κ με συντριπτική πλειοψηφία. #δεν_ειναι_αθωοι

— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) October 19, 2020

Η άρση της ασυλίας

Τα ισχύοντα για την άρση ασυλίας είναι σαφή ως προς την προστασία του ευρωβουλευτή για την άσκηση των καθηκόντων του καθώς το προνόμιο της ασυλίας δεν θεωρείται προσωπικό αλλά αποτελεί εγγύηση ανεξαρτησίας του Κοινοβουλίου, ως ασυλία στην ελευθερία λόγου και βουλευτικής ψήφου, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για τη σύλληψη του βουλευτή απαιτείται άρση ασυλίας του αποκαλούμενου απαραβίαστου, αίτημα που θα κριθεί μέσω των διαδικασιών του Κοινοβουλίου.

Με την αποστολή του φακέλου με το διατακτικό του δικαστηρίου στον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου κινούνται οι διαδικασίες της νομικής επιτροπής που θα εξετάσει το αίτημα των ελληνικών αρχών για τον Γιάννη Λαγό και ακολουθεί η συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια του Σώματος.

Η διαδικασία αναμένεται μακρά και με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ο Κανονισμός προβλέπει άρση ασυλίας σε περιπτώσεις τελεσίδικης (δηλαδή δευτεροβάθμιου δικαστηρίου) καταδίκης.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, πολλοί προεξοφλούν πως μετά τη δήλωση του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού ότι δεν επιθυμεί να αιτηθεί την μη έκτιση της ποινής του και ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο, ο ευρωβουλευτής έθεσε εαυτόν ένα βήμα πιο κοντά στην φράση «διατάσσει έκτιση» του δικαστηρίου.

Προκλητικός και αλαζονικός μέχρι τέλους

Νωρίτερα ο χρυσαυγίτης Γιάννης Λαγός συνεχίζοντας τις αθλιότητες, μετά το κακοστημένο σόου στο Εφετείο και την φυγή του στις Βρυξέλλες, στέλνει εξώδικο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, εξαπολύοντας νέες απειλές.

Ο νεοναζί βουλευτής που είχε φύγει άρον άρον για Βρυξέλλες αμέσως μετά την πρόταση της εισαγγελέως για τις ποινές στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής την περασμένη εβδομάδα, τώρα καταθέτει αγωγές αποζημίωσης για 100.000 ευρώ σε  τηλεοπτικούς σταθμούς, εφημερίδες και ειδησεογραφικά sites της χώρας, ενώ  μάλιστα προσφεύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «θα αποκαλύψει στον Ελληνικό λαό και στα διεθνή μέσα, τον βρώμικο ρόλο παραγόντων της δημόσιας ζωής, που οδήγησε στην δικαστική καταδίκη αθώων ανθρώπων, ως «εγκληματικής οργάνωσης».

Στην εξώδικη επιστολή του προς την κ. πρόεδρο της Δημοκρατίας που έστειλε δια του συνηγόρου του Κώστα Πλεύρη, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Μετά από όσα συνοπτικώς ανέφερα και τα οποία επί μήνας ηνεχόμην υπομονετικώς ευελπιστών, στην ρήσιν του Γερμανού Μυλωνά ότι «υπάρχουν δικασταί στο Βερολίνο» και με την πεποίθησιν ότι θα υπάρξουν δικασταί στας Αθήνας σας απευθύνω την παρούσαν διαμαρτυρίαν μου κι’ επειδή σέβομαι τον θεσμόν τον οποίον εκπροσωπείτε σας παρακαλώ να έχω μίαν απάντησιν στα όσα σας εξέθεσα και ιδίως στο εάν με θεωρήτε ή όχι ένοχον, δηλαδή στο εάν δια σας ισχύει το τεκμήριον αθωότητός μου ή δεν ισχύει.

(…) Εννοείται, ότι αν δεν καταδεχθήτε να απαντήσετε εις εμέ τον εκπρόσωπον 131.000 Ελλήνων που με εψήφισαν θα με αναγκάσετε να προσφύγω στην δικαιοσύνην, διότι έχω ευθύνην έναντι της αληθείας και των ιδεών μου. (…) Εν αναμονή απαντήσεώς σας να είσθε βεβαία, ότι δεν πρόκειται να απογοητεύσω τους 131.000 πατριώτας που με επιστεύσαν, με εψήφισαν και αναμένουν νέους αγώνας υπέρ της Πατρίδος ώστε κάποτε να ακουσθή η φωνή των: Η Ελλάς ενίκησε».

Keywords
Τυχαία Θέματα