Η έννοια του «λόγου» στη Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

08:06 8/5/2019 - Πηγή: In.gr

«Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη Λογοτεχνία και την Ιστορία» είναι το κύριο θέμα της 16ης Διεθνούς Έκθεσης βιβλίου που «ζουμάρει» φέτος οργανωτικά στην έννοια του «λόγου» (με την έντυπη μορφή του στο βιβλίο αλλά και ως «έννοια» που συγκεντρώνει και εμπεριέχει όλες τις μορφές τέχνης και τους διαλόγους πολιτισμών).

Με 500 εκδηλώσεις, 290 εκδότες, 300 Έλληνες και ξένους συγγραφείς, 900 ομιλητές και τιμώμενες τις ισπανόφωνες χώρες, η 16η διοργάνωση της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου εγκαινιάζεται μεθαύριο, Πέμπτη 9 Μαΐου, από τον πρόεδρο

της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκο Βούτση, παρουσία και της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μυρσίνης Ζορμπά.

Η έκθεση που θα αναπτυχθεί στα περίπτερα 13, 14 και 15 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου, αλλά και στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της πόλης (η κεντρική της αίθουσα θα λάβει σε ειδική εκδήλωση στις 15 Μαίου το όνομα του Θεσσαλονικιού ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου), διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) σε συνεργασία με τη ΔΕΘHelexpo, τον δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες.

Η φετινή διοργάνωση επικεντρώνει τον προβληματισμό της σε μια σειρά από καίρια κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, όπως το προσφυγικό και τα κοινωνικά κινήματα. Επίσης η 16η ΔΕΒΘ εστιάζει στους εξής θεματικούς άξονες: «Λογοτεχνία και Μνήμη», «Η άνθρωπος»: Φύλο και Λογοτεχνική Performance, «Imagine all the people: Αφιέρωμα στη προσφυγική εμπειρία», Παιδική και Εφηβική Γωνιά, Φεστιβάλ Μετάφρασης, Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, Επαγγελματική Ημέρα, Εκθέσεις – Αφιέρωμα στον φωτογράφο Γιάννη Μπεχράκη.

Τιμώμενες στη φετινή διοργάνωση είναι οι ισπανόφωνες χώρες, που έχουν να επιδείξουν τεράστιο λογοτεχνικό πλούτο και κοινά σημεία αναφοράς με την Ελλάδα.

Πέραν των ισπανόφωνων λογοτεχνών στην 16η ΔΕΒΘ θα συμμετάσχει πλειάδα ξένων συγγραφέων από τουλάχιστον 20 χώρες, όπως Γαλλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ιρλανδία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ, Ρουμανία, Κροατία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ιράκ, Τουρκία και Σουηδία.

Στη 16η ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Μαΐου η επίσημη Τελετή Έναρξης του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ρωσίας – Ελλάδος, όπου θα γίνει και υπογραφή της σχετικής συμφωνίας.

Διεθνής Εκθεση Βιβλίου – Θεσσαλονίκης

«H διεθνής Εκθεση Βιβλίου πρέπει να μεταφερθεί ουσιαστικά στη Θεσσαλονίκη. Να μην τη θυμάται το κεντρικό κράτος για τέσσερις μέρες το χρόνο. Υπάρχει διάθεση από την πόλη να στηρίξει τη διοργάνωση. Η έκθεση πρέπει να αυτονομηθεί και να εξαρτάται από την πόλη και τους φορείς της (επιμελητήρια, συλλόγους κ.α.)» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, στη σημερινή παρουσίαση της επικείμενης έκθεσης, προτείνοντας την θεσμοθέτηση ενός πολιτιστικού συμβουλίου Πόλης «ώστε να κατανέμει τις εκδηλώσεις στο χρόνο και το χώρο».

Την άμεση ανάγκη ο θεσμός της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου να έχει την έδρα του στη Θεσσαλονίκη και όχι στην Αθήνα, όπου προετοιμάζεται και μεταφέρεται μαζί με τους ανθρώπους του για τέσσερις μέρες κάθε χρόνο, επεσήμανε στην παρέμβασή της και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Έλλη Χρυσίδου – μέλος της οργανωτικής επιτροπής τη Εκθεσης, τονίζοντας πως «δεν πρόκειται απλώς για μια εμπορική έκθεση αλλά, λόγω του αντικειμένου της που είναι όχι αυτό καθ΄ αυτό το βιβλίο αλλά ο ο Λόγος (όχι μόνο σε έντυπη μορφή) ως συστατικό του βιβλίου και ως έννοια στην οποία εμπεριέχονται όλες οι άλλες τέχνες».

Στην αναγκαιότητα να μετατραπεί ο οργανισμός της ΔΕΒ-Θ σε οιονεί αυτόνομο – μετατροπή που – όπως τόνισε χαρακτηριστικά – «προυποθέτει διαφορετική χρηματοδότηση» (φέτος η έκθεση χρηματοδοτείται με 237.000 ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται με τη διοργάνωση του 2020 και 25.000 ευρώ από τη Βουλή των Ελλήνων) αναφέρθηκε ο διευθυντής της ΔΕΒ-Θ κ. Πιμπλής, καθώς και στην επαναφορά της ενιαίας τιμής του βιβλίου που εφαρμόζεται πλέον («τα μισά βιβλιοπωλεία και χώροι διάθεσης του βιβλίου έχουν χαθεί στα χρόνια της κρίσης» έλεγε χαρακτηριστικά ο κ.Πιμπλής) στην κατάργηση – «με απαράδεκτη ευκολία», όπως είπε, εν μέσω μνημονίων του ΕΚΕΒΙ, κ.α.

Τη δυνατότητα της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης να παίξει έναν διεθνή ρόλο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΕΘHelexpo, κ. Τάσος Τζήκας, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΒΘ, τονίζοντας πως η έκθεση έχει καθιερωθεί ως ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός.

Η ΔΕΒΘ πραγματοποιείται με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα