Ηχούν ξανά τα τύμπανα του πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν

04:59 16/9/2019 - Πηγή: In.gr

Αναζωπυρώθηκε η πολεμική φωτιά ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας. Οι δύο πλευρές εκτοξεύουν και πάλι απειλές, προειδοποιώντας για αντίποινα και… ολοκληρωτικό πόλεμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι ξέρουν ποιος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών υποδομών της Σαουδικής Αραβίας και είναι έτοιμες να προβούν σε αντίποινα, αλλά περιμένουν εξακρίβωση και την εκτίμηση των Σαουδαράβων

για το ποιοι ευθύνονται για την επίθεση, πριν αποφασίσουν πως θα δράσουν, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Αφθονο πετρέλαιο»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε το Ιράν για τις επιθέσεις στις σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

«Ο πετρελαϊκός εφοδιασμός της Σαουδικής Αραβίας δέχθηκε επίθεση.

Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τον ένοχο, είμαστε έτοιμοι και οπλισμένοι με βάση τις επαληθεύσεις, αλλά περιμένουμε από το Βασίλειο να μας πει ποιος πιστεύει ότι είναι ο ένοχος αυτής της επίθεσης και υπό ποιους όρους θα δράσουμε!», έγραψε ο Τραμπ στο twitter.

Saudi Arabia oil supply was attacked. There is reason to believe that we know the culprit, are locked and loaded depending on verification, but are waiting to hear from the Kingdom as to who they believe was the cause of this attack, and under what terms we would proceed!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 15 Σεπτεμβρίου 2019

«ΑΦΘΟΝΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ!» πρόσθεσε σε επόμενο tweet του.

Νωρίτερα, ανώτατος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ο Αμίρ Aλί Χαϊντζατέχ, είχε δηλώσει πως η Τεχεράνη είναι προετοιμασμένη για ολοκληρωτικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, απαντώντας, όπως εκτιμάται, στις δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Πύραυλοι κατά των ΗΠΑ»

Σύμφωνα με αραβικά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Αμίρ Aλί Χαϊντζατέχ, διοικητής της Αεροπορικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, απείλησε παράλληλα τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η χώρα του μπορεί να εκτοξεύσει εξελιγμένους πυραύλους κατά των αμερικανικών αεροσκαφών και βάσεων που βρίσκονται σε ακτίνα 2.000 χιλιομέτρων (1.242 μιλίων) από το Ιράν.

Τόνισε ότι είναι γνωστό πως ο ιρανικός στρατός διαθέτει τέτοιους πυραύλους και έχει συνεπώς τη δυνατότητα να πλήξει καίρια τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις σε ενδεχόμενο γενικευμένης στρατιωτικής σύρραξης.

«Η Τεχεράνη πίσω από τις επιθέσεις»

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε κατηγορήσει το Ιράν για τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco, στη Σαουδική Αραβία.

«Η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από σχεδόν 100 επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, ενώ ο (πρόεδρος του Ιράν, Χασάν) Ροχανί και ο (υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ) Ζαρίφ υποκρίνονται ότι διεξάγουν διπλωματία (…)

Εν μέσω των εκκλήσεων για αποκλιμάκωση, το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό», είπε ο Πομπέο, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις πως οι επιθέσεις προήλθαν από την Υεμένη».

Η επίθεση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, για την οποία ανέλαβαν την ευθύνη οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, προκάλεσε πυρκαγιές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία. Επρόκειτο για την τρίτη επίθεση εναντίον υποδομών της χώρας μέσα σε διάστημα πέντε μηνών.

«Επαρκώς εφοδιασμένες»

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ενέκρινε τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ, αν κριθεί αναγκαίο και σε ποσότητα που θα καθοριστεί, μετά τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία.

«Μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, που ενδεχομένως να έχουν επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου, ενέκρινα τη χρήση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, αν κριθεί αναγκαίο, και σε ποσότητα που πρόκειται να καθοριστεί ώστε να παραμείνουν οι αγορές επαρκώς εφοδιασμένες», σημείωσε ο Τραμπ στο Twitter.

Based on the attack on Saudi Arabia, which may have an impact on oil prices, I have authorized the release of oil from the Strategic Petroleum Reserve, if needed, in a to-be-determined amount….

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 15 Σεπτεμβρίου 2019

«Επίσης ενημέρωσα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να επισπεύσουν τις εγκρίσεις από πετρελαιαγωγούς, επί του παρόντος σε διαδικασία αδειοδοτήσεων στο Τέξας, και σε πολυάριθμες άλλες Πολιτείες» πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Σοβαρότατο πλήγμα

Οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον των δύο πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας προκάλεσαν σοβαρότατο πλήγμα στην παγκόσμια αγορά του μαύρου χρυσού.

Keywords
Τυχαία Θέματα