Καινούργιοι ορίζοντες στο μπάσκετ

06:41 23/9/2019 - Πηγή: In.gr

Από τον δρόμο του μεταξιού, γραμμή για τη σκιά του ανατέλλοντος ηλίου και οι ασιατικές περιπλανήσεις του μπάσκετ καλά κρατούν…

Μετά την Κίνα το Παγκόσμιο Κύπελλο μένει στην Απω Ανατολή και τραβάει κατά… τριεθνές μεριά, καθώς η διοργάνωση του 2023 θα φιλοξενηθεί στην Ινδονησία, στις Φιλιππίνες και στην Ιαπωνία, με την προσδοκία ότι η FIBA θα έχει διορθώσει μέχρι τότε τις ανορθογραφίες που προκάλεσαν κιόλας αδικίες εις βάρος κάποιων ομάδων, ελέω του προγράμματος και

των μετακινήσεων…

Φαίνεται πάντως ότι το παρόν και το μέλλον του μπάσκετ σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου εκτείνονται πέραν του Ατλαντικού!

Ο λόγος; Οι Ασιάτες έχουν λεφτά να σκορπίσουν και συν τοις άλλοις πρόκειται για μια τεράστια παρθένα περιοχή που διψάει να εξελιχθεί σε ένα σημείο αναφοράς στο μπασκετικό, αλλά και γενικότερα στο αθλητικό γίγνεσθαι.

Η Ιαπωνία που θα φιλοξενήσει την τελική φάση του επόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου υπήρξε αμφιτρύων του και το 2006, ενώ του χρόνου θα αποτελέσει τον ομφαλό της Γης, ελέω των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο.

Αλλά και οι Φιλιππίνες δεν πάνε πίσω, καθότι αξιώθηκαν να διοργανώσουν ένα Μουντομπάσκετ πριν από 41 χρόνια: τον Οκτώβριο του 1978 στη Μανίλα, όπου θριάμβευσε η τότε χρυσή γενιά της Γιουγκοσλαβίας, προεξάρχοντος του Ντράζεν Νταλιπάγκιτς.

Στο επόμενο κλικ φαντάζομαι ότι θα σκάσουν μύτη ως ανάδοχοι μεγάλων μπασκετικών διοργανώσεων η Mέση Ανατολή και η Αφρική.

Ως γνωστόν, το Κατάρ θα διοργανώσει το Μουντιάλ του ποδοσφαίρου το 2022 και δεν αποκλείεται οι εμίρηδες να υποκύψουν και στον… πορτοκαλί πειρασμό. Την ίδια στιγμή το ΝΒΑ και η FIBA συνεργάζονται στη διοργάνωση της Βasketball Africa League της οποίας η αυλαία ανοίγει τον ερχόμενο Ιανουάριο και ίσως αποτελέσει το πρελούδιο για τα μελλούμενα.

Το expansion καλά κρατεί, το ίδιο και η διασπορά των μεγάλων διοργανώσεων. Τι εννοώ; Κατά τα ποδοσφαιρικά ειωθότα, από το 2015 και εντεύθεν τα Ευρωμπάσκετ διαμοιράζονται σε τέσσερις χώρες, το 2023 παίρνει σειρά το τριεθνές Μουντομπάσκετ και οψόμεθα…

Keywords
Τυχαία Θέματα