Ο κύβος ερρίφθη για ΠτΔ: Ο Μητσοτάκης έριξε το μπαλάκι στην πλευρά της αντιπολίτευσης

23:17 15/1/2020 - Πηγή: In.gr

Ο πρωθυπουργός μπορεί να είχε αποφασίσει να κινηθεί θεσμικά για το θέμα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αυτό όμως δεν απέκλειε τον αιφνιδιασμό.

Κι ενώ οι διαρροές ανέφεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκόπευε να ανακοινώσει το πρόσωπο της επιλογής του κατά την τοποθέτησή του την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Η Τετάρτη 15 Ιανουαρίου ήταν τελικά η ημέρα των ανακοινώσεων.

Ο αιφνιδιασμός

Η ημέρα ξεκίνησε με την «νεκρανάσταση» του υπουργείου Μετανάστευσης και την τοποθέτηση του Νότη Μηταράκη

ως επικεφαλής. Ακολούθησε η ανακοίνωση ότι η ορκωμοσία του υπουργού θα γίνει εντός της ημέρας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Και κάπου εκεί άρχισαν να κυκλοφορούν οι πληροφορίες ότι δεν μπορεί παρά ο πρωθυπουργός να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις προθέσεις του κατά το τετ -α- τετ που θα είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο. Ακόμη κι έτσι όμως κανείς δεν φανταζόταν ότι λίγες ώρες αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρούσε στις επίσημες ανακοινώσεις για την πρόταση της πλειοψηφίας σχετικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Όπως έγινε γνωστό αργότερα ο πρωθυπουργός επικοινώνησε το μεσημέρι με την πρόεδρο του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και της γνωστοποίησε την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εν συνεχεία, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Προκόπη Παυλόπουλο τον οποίο ενημέρωσε για την απόφασή του και τον ευχαρίστησε για την προσφορά του.

Λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε διάγγελμα στις 19:00. Η διαρροή προς τους δημοσιογράφους δεν περιελάμβανε καν το αντικείμενο του διαγγέλματος, παρά τα όσα συνηθίζονται στο πολιτικό ρεπορτάζ. Και φυσικά, πολύ περισσότερο, δεν υπήρξε καμία νύξη για το πολυαναμενόμενο όνομα.

Έτσι, αν και τα τηλέφωνα πήραν φωτιά, όλοι, πολίτες αλλά και βουλευτές της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ανέμεναν υπομονετικά την μετάδοση του διαγγέλματος από τη δημόσια τηλεόραση. Κι έτσι ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης και απόλυτος.

Δεν ήταν όμως μόνο το timing που επέλεξε ο πρωθυπουργός για να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση, αλλά και το πρόσωπο.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Η νυν πρόεδρος του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, όχι μόνο συγκεντρώνει πολλά από τα κριτήρια που είχε θέσει ο πρωθυπουργός εξ αρχής, αλλά παράλληλα αποτελεί ένα πρόσωπο στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί εύκολα να πει όχι. Κι αυτό διότι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου επιλέχθηκε για την ηγεσία του ΣτΕ επί κυβερνήσεως Τσίπρα.

Την ίδια ώρα, αποτελεί πρόσωπο εκτός πολιτικής, που έχει διαγράψει μια λαμπρή πορεία στον δικαστικό κλάδο και κατά γενική ομολογία είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Επιπλέον, η πρόταση του πρωθυπουργού πρόκειται για μια προοδευτική και ενωτική επιλογή, που δύσκολα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θα μπορέσουν να απορρίψουν χωρίς πραγματικά σοβαρή αιτιολόγηση.

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου επισημάνθηκε επιπλέον ότι είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κάτι που σηματοδοτεί την προσπάθεια αντιμετώπισης των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών που ακόμη υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία. «Στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η Ελληνίδα παίρνει τη θέση που της αξίζει» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας περήφανος για την επιλογή αυτή.

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έχει σημαντικό επιστημονικό έργο και κοινωνική παρουσία, καθώς και ότι είναι μια αυτοδημιούργητη γυναίκα με καταγωγή από την Ξάνθη, που ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της από τη Θεσσαλονίκη για να κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση.

Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα προοδευτικό άτομο, το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζει ότι ως δικαστής με μακρά θητεία στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ είχε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση νομολογίας η οποία είναι ταυτόχρονα φιλοπεριβαλλοντική και φιλαοαναπτυξιακή, καθώς επίσης ότι είναι από τους συνεπείς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και το μπαλάκι στην πλευρά της αντιπολίτευσης

Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το όνομα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας έγιναν σαφή δύο πράγματα: πρώτον, ότι με την υποψηφιότητα αυτή γλιτώνει πολλές γκρίνιες στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς δεν ευνόησε άλλες προσωπικότητες που δίχαζαν το κόμμα -μεταξύ αυτών ακόμη και ο Προκόπης Παυλόπουλος- και δεύτερον, ότι πετάει το μπαλάκι στην πλευρά της αντιπολίτευσης.

Μια επιλογή βασισμένη σε αξιοκρατικά και όχι κομματικά κριτήρια -αφού η νυν πρόεδρος του ΣτΕ δεν προέρχεται από τη ΝΔ-, με ενωτικό και προοδευτικό πρόσημο πώς μπορεί να απορριφθεί από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ; Ειδικά που επί κυβερνήσεως Τσίπρα επιλέχθηκε για την ηγεσία του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας. Και μάλιστα ήταν πρόταση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, εκ των εμπίστων του Αλέξη Τσίπρα.

Δεν είναι τυχαίο που οι πρώτες αντιδράσεις δεν ήταν αρνητικές. Ενδεικτικό είναι ότι ο Γ.Κατρούγκαλος σχολίασε θετικά την πρόταση, λέγοντας ότι χαίρει εκτίμησης η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, αν και δεν θέλησε να προκαταλάβει την απόφαση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ και τις επίσημες ανακοινώσεις.

Οι πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσουν άμεσα και εν συνεχεία ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει τις αποφάσεις για το ζήτημα.

Ο αιφνιδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ διαφάνηκε από το πρώτο σχόλιο πηγών του κόμματος που έκαναν λόγο για κίνηση αντιπερισπασμού στο φιάσκο με το Λιβυκό και το προσφυγικό. Επί της ουσίας όμως, η πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρνητική, καθώς στην άτυπη ενημέρωση αναφέρεται ότι το κόμμα θα κινηθεί «με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας» ως προς τη στάση του για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, και στο ΚΙΝΑΛ δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται αρνητικά η υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Πηγές από το περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά εμφανίζονται να αντιμετωπίζουν θετικά το συγκεκριμένο πρόσωπο, επισημαίνοντας ότι αν και δεν πληροί τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν αποτελεί και μια κομματική επιλογή εκ μέρους του πρωθυπουργού.

Στελέχη του ΚΙΝΑΛ σχολίαζαν ότι η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.

Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα θα λάβει τις αποφάσεις του το μεσημέρι της Πέμπτης (15:00) σε κοινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Στις 17:30 θα συνεδριάσουν και τα όργανα του ΜέΡΑ25 για να καθορίσουν τη στάση τους.

Η Ελληνική Λύση στο πρώτο σχόλιό της έκανε λόγο για «αριστεροφοβία» της κυβέρνησης, αλλά επιφυλάχθηκε έως ότου συνεδριάσουν τα όργανα για την τελική απόφαση του κόμματος.

Στόχος της κυβέρνησης οι 200 ψήφοι

Τούτων δοθέντων, δεν είναι παράλογο που η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη για εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου από την πρώτη ψηφοφορία με 200 και πλέον ψήφους.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα.

Και όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στόχος της πλειοψηφίας είναι «η παρούσα Βουλή να γράψει ιστορία» σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στο διάγγελμά του: «Για Πρόεδρο της Βουλής πρότεινα τον κ. Τασούλα ο οποίος εξελέγη με 283 ψήφους, τις περισσότερες που έλαβε ποτέ κανείς σ’ αυτήν τη θέση. Και πρόσφατα, η Βουλή έδωσε τη δυνατότητα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους, με 288 ψήφους.

» Σήμερα, αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη της πρότασής μου. Στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, όλοι θα αναλάβουμε την ευθύνη του τελικού αποτελέσματος. Εύχομαι από καρδιάς, να αποτυπώσει τη συναίνεση, που τόσο επιθυμούν οι Έλληνες. Σε μία κρίσιμη συγκυρία, η παρούσα Βουλή έχει τη δυνατότητα να γράψει ιστορία. Και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει!»

Keywords
Τυχαία Θέματα