Ένας αιώνας Ερασιτεχνική ΑΕΚ: Η Μάνα της Ένωσης προστατεύει τον σκοπό της ιδρύσεώς της

Το ημερολόγιο έδειχνε 13 Απριλίου 1924, όταν στον αριθμό 24 της στοάς Λουξ στην οδό Βερανζέρου στην Ομόνοια και στο πατάρι του μαγαζιού αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κώστα Δημόπουλο φυτεύτηκε ο σπόρος της ίδρυσης ενός κλουμπ.

Του συλλόγου συγκεκριμένα, που σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία ο εκ των ιδρυτών της ΑΕΚ και πρώτος πρόεδρος του νεοϊδρυθέντος αθλητικού σωματείου, Κωνσταντίνος

Σπανούδης, είχε δηλώσει ότι στόχος του (σ.σ συλλόγου) είναι σε κάθε αγώνα να λέει την ιστορία των χαμένων πατρίδων και της ξεριζωμένης προσφυγιάς.

Των κατατρεγμένων ανθρώπων που μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τις στρωμένες ζωές τους. Να περάσουν από την ανείπωτη και βαθιά πίκρα του να σε διώχνουν από τον τόπο σου, στη χαρά του να στέκεσαι στα πόδια σου και να χτίζεις το αύριο, ακόμα και εάν αρχικώς είχαν αντιμετωπιστεί από μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας ως παρίες και υπαίτιοι της πολιτικής αστάθειας της χώρας.

Μετά από 100 χρόνια, λοιπόν, ο αθηναϊκός σύλλογος με μικρασιάτικες καταβολές συνεχίζει να επιτελεί τον σκοπό ίδρυσής του, ο οποίος περιγράφεται ανάγλυφα στο Β' Κεφάλαιο του πρώτου καταστατικού, το οποίο υπέγραψαν πάνω από σαράντα μέλη της κωνσταντινουπολίτικης κοινωνίας.

"Σκοπός του Συλλόγου είναι η περισυλλογή και συγκέντρωση των εκ Κωνσταντινουπόλεως στην Αθήνα και στον Πειραιά Αθλητών προς συνέχιση του έργου των διάφορων αθλητικών σωματείων της Κωνσταντινούπολης, των οποίων ενεργά μέλη ήταν οι αθλητές αυτοί. Καθώς και η διάδοση της γυμναστικής και του φίλαθλου αισθήματος στη νεολαία, προς διάπλαση αλκίμων σωμάτων, ψυχών θαρραλέων και χαρακτήρων ευγενικών. Ικανών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στην Πατρίδα, στην Κοινωνία και στην οικογένεια, ενισχυόμενων από πνεύμα άμιλλας και αδιάσπαστης εθνικής αλληλεγγύης για την πρόοδο του Έθνους".

Στο Κεφάλαιο Ε' του εν λόγω καταστατικού ως πρώτα τμήματα αναφέρονται το ποδόσφαιρο, η κολύμβηση, το βόλεϊ, το μπάσκετ, το μπέις μπολ και ο στίβος με την ονομασία αγωνιστικόν, συνθέτοντας από την ίδρυσή του το προφίλ ενός συλλόγου με επίκεντρο τον αθλητισμό.

Το SPORT24 μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας της Μάνας ΑΕΚ και σας μεταφέρει στις ενδοξότερες στιγμές της Ένωσης, καθώς επίσης και στα επιτεύγματα των 24 τμημάτων που συντηρεί ο Δικέφαλος, βάσει των όσων αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ.

Μια ιστορία που δεν έχει τέλος, παρά μόνο αρχή και η αρχή αυτή έχει να επιδείξει στον έναν αιώνα ζωής 107 τίτλους σε ομαδικό επίπεδο, πληθώρα τροπαίων σε όλες τις μικρές ηλικιακές κατηγορίες, αλλά και εκατοντάδες πρωτιές σε ατομικά αθλήματα.

Τα αγωνιστικά τμήματα (ενεργά και μη) της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ Χάντμπολ Ανδρών

Λένε πώς οι μανάδες αγαπάνε όλα τα παιδιά τους το ίδιο, αλλά αυτό δεν ισχύει, καθώς σε κάθε οικογένεια υπάρχει το αγαπημένο τέκνο. Αν πάρουμε αυτό ως δεδομένο τότε στην περίπτωση της Μάνας ΑΕΚ, το εν λόγω τμήμα είναι το χάντμπολ ανδρών ή αλλιώς οι "Μάγκες" της Ένωσης, προσωνύμιο που τους έχει δοθεί από τους φιλάθλους της ομάδας.

"ΑΕΚ χάντμπολ για πάντα μια ζωή, στα δύσκολα τα χρόνια μας κράτησες εσύ". Αυτό είναι το σύνθημα που δονεί την ατμόσφαιρα κάθε φορά που αγωνίζεται η ομάδα του χάντμπολ ανδρών, δείγμα της σύνδεσης του κόσμου του Δικέφαλου με το λατρεμένο τους τμήμα.

Ένα τμήμα που κράτησε ψηλά τη σημαία της ΑΕΚ και μοίρασε χαρά στους Ενωσίτες σε χαλεπούς καιρούς, όταν το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ περνούσαν δύσκολες σεζόν σε αγωνιστικό και οικονομικό επίπεδο, συμμετέχοντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και σε χαμηλότερες κατηγορίες σε σχέση με το διαμέτρημα του ονόματος και της ιστορίας τους.

Το καμάρι της Μάνας ΑΕΚ ιδρύθηκε το 2005 μετά από απορρόφηση του Γυμναστικού Συλλόγου Ηλιούπολης, με συνέπεια να αγωνιστεί από την πρώτη του σεζόν στην Α1, νυν Handball Premier.

Πρώτος προπονητής και συνάμα μακροβιότερος ήταν ο Γιάννης Αρβανίτης, ενώ στα 19 έτη που έχουν μεσολαβήσει τη φανέλα της Ένωσης έχουν φορέσει μερικοί από τους σπουδαιότερους αθλητές που έβγαλε η εγχώρια χειροσφαίριση, μεταξύ των οποίων οι: Χριστόφορος Μπακαούκας (περισσότερες συμμετοχές και γκολ στην ιστορία του τμήματος), Δημήτρης Καφφάτος, Αλέξης Αλβανός, Σπύρος Μπαλωμένος, Φάνης Τσαούσης, Διονύσης Γεωργιάδης, Σάββας Καρυππίδης, Γιώργος Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Νικολαΐδης, Χρήστος Κεδέρης, Βαγγέλης Αραμπατζής και Χριστόδουλος Μυλωνάς.

Μεγαλύτερη στιγμή στο τμήμα που έχει φέρει συνολικά τους 10 (πέντε πρωταθλήματα, τέσσερα Κύπελλα Ελλάδας και ένα European Cup) από τους 107 τίτλους στην Ερασιτεχνική είναι η κατάκτηση του μοναδικού ευρωπαϊκού τροπαίου της Μάνας ΑΕΚ και συνάμα του μόνου τρεμπλ ολόκληρου του συλλόγου στα 100 χρόνια ιστορίας του.

Το σωτήριον έτος 2021 υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Δημητρούλια η Ένωση πανηγύρισε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο υποτάσσοντας τον ΠΑΟΚ, ενώ όσον αφορά τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις κατέκτησε το European Cup νικώντας τη σουηδική Ίσταντς σε διπλά ματς με συνολικό σκορ 54-46.

Ωστόσο, ιστορικότερη στιγμή του χάντμπολ ανδρών της ΑΕΚ ήταν η κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος του τμήματος το 2011. Η "κιτρινόμαυρη" αποστολή ταξίδεψε στην κατάμεστη από φιλάθλους του ΠΑΟΚ Μίκρα για να αντιμετωπίσει τον Δικέφαλο του Βορρά σε έναν τελικό που έψαχνε μόνο τη νίκη.

Οι "ασπρόμαυροι" προηγούνταν με 22-20 ένα λεπτό πριν το τέλος, το θαύμα που έψαχνε η ΑΕΚ ήρθε με μπροστάρη τον Μπακαούκα που πέτυχε τα δύο από τα οκτώ τέρματά του στο ματς στα τελευταία 30'' και η Ένωση με 23-22 "έκλεψε" το τρόπαιο από τον ΠΑΟΚ στον πιο μυθικό τελικό στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος.

Δημήτρης Καφφάτος στο SPORT24 (Παλαίμαχος αθλητής της ΑΕΚ, αγωνίστηκε με τη φανέλα της Ένωσης για 5,5 χρόνια, ενώ αποτέλεσε και προπονητής τερματοφυλάκων στην πρώτη ομάδα και στις ακαδημίες του τμήματος. Κατέκτησε τέσσερα τρόπαια ως παίκτης του Δικέφαλου και άλλα τόσα ως μέλος του τεχνικού επιτελείου):

"Όταν βγαίναμε στο γήπεδο, αισθανόμασταν ότι εκπροσωπούμε μια ομάδα με τεράστια ιστορία και πάνω από όλα μια κοινότητα που αγαπά τον σύλλογό της με πάθος και αφοσίωση. Η ιστορία που λέγαμε ήταν αυτή της αντοχής και της μάχης για την επίτευξη των στόχων μας. Ο ρόλος της ΑΕΚ είναι να προάγει τις αξίες του αθλητισμού, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.

Το γεγονός ότι το όνομά μου είναι χαραγμένο στα βιβλία της ιστορίας του συλλόγου αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή και προνόμιο. Μια στιγμή που θα μου μείνει χαραγμένη και την οποία διηγούμαι στα παιδιά μου, είναι ότι το 2000 ονειρευόμουν μια φωτογραφία στην οποία θα έπαιζα με τα χρώματα της ΑΕΚ και μάλιστα θα πραγματοποιούσα ένα εκπληκτικό αγώνα στο γήπεδο του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας, όπου στο τέλος θα με σήκωναν οι οπαδοί της ομάδας στα χέρια τους.

Το 2000 ήμουν παίχτης του Ιωνικού και δεν υπήρχε ακόμα τμήμα χάντμπολ στην ΑΕΚ, καθώς δημιουργήθηκε μετά από πέντε χρόνια. Το όνειρο όμως έμεινε χαραγμένο στην καρδιά μου. Το 2009, λοιπόν, σε έναν αγώνα με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας μέσα στο γήπεδο του Ιωνικού και μετά από το τελευταίο πέναλτι που έπιασα, ο κόσμος μπήκε μέσα στο γήπεδο και είχαμε ένα ντελίριο πανηγυρισμών. Την επόμενη ημέρα είδα την φωτογραφία που ονειρευόμουν το 2000. Οπαδοί της ΑΕΚ να με σηκώνουν στα χέρια τους. Είναι μια ιστορία που λέω στα παιδιά μου για να ονειρεύονται με τα μάτια ανοιχτά, γιατί κάποια στιγμή τα όνειρα τους μπορεί να γίνουν πραγματικότητα.

Στους φίλους της ΑΕΚ που γιορτάζουν φέτος τον έναν αιώνα ζωής του αγαπημένου τους συλλόγου, θα ήθελα να ευχηθώ να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ομάδα με πάθος και αφοσίωση. Τέλος, ελπίζω να ζήσουν ακόμη περισσότερες στιγμές μεγαλείου και επιτυχίας μαζί της".

Χάντμπολ Γυναικών

Στις αρχές του 2021 με απόφαση της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ την οποία στήριξε ο διοικητικός ηγέτης του χάντμπολ, Σταμάτης Παπασταμάτης, ιδρύθηκε τμήμα χειροσφαίρισης γυναικών. Τα κορίτσια της Ένωσης ξεκίνησαν την πορεία τους από την Α2, κερδίζοντας την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία με το απόλυτο των νικών μόλις στην πρώτη χρονιά παρουσίας τους στα τάραφλεξ.

Η ιστορία για το εν λόγω τμήμα ξεκίνησε να γράφεται στις 20 Νοεμβρίου του 2021, με την Ένωση να κερδίζει άνετα τον Ολυμπιακό Κερατσινίου με 36-25. Πρώτη σκόρερ και πολυτιμότερη παίκτρια της αναμέτρησης αναδείχθηκε η Ειρήνη Ψαριώτη με οκτώ τέρματα.

Στην πρώτη του παρουσία (σεζόν 2022/23) στην Α1 χάντμπολ γυναικών το τμήμα της Ένωσης κατέλαβε την 6η θέση, ενώ στο διάστημα των δύο αυτών ετών έχει καταφέρει να πρωταγωνιστήσει στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες, αποδεικνύοντας ότι το μέλλον της ανήκει.

Όραμα των ανθρώπων του Δικέφαλου είναι να μπουν σταθερές βάσεις μέσω της ανάπτυξης αθλητριών από τις ακαδημίες του συλλόγου και της στελέχωσης σταδιακά της ομάδας, με απώτερο στόχο να αμφισβητήσουν την εγχώρια κυριαρχία του ΠΑΟΚ.

Βόλεϊ Γυναικών

Καταξίωση, αξέχαστες στιγμές και σπουδαίες αθλήτριες. Το τμήμα βόλεϊ γυναικών της ΑΕΚ αποτελεί ένα εκ των ιστορικότερων του συλλόγου, διατηρώντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε πρωτάθλημα και Κύπελλο στο πέρασμα των χρόνων. Συστάθηκε το 1995 και συμμετείχε για πρώτη φορά στη Volley League γυναικών το 2003.

Ωστόσο, έμελλε να περάσουν 17 ολόκληρα χρόνια από την επαναλειτουργία του τμήματος για να βαφτεί "κιτρινόμαυρος" ο θρόνος του ελληνικού βόλεϊ. Η Ένωση με προπονητή τον Απόστολο Οικονόμου κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα της σεζόν 2011/12, πανηγυρίζοντας τη στέψη της και μαθηματικά στο κλειστό του Μετς στο ματς απέναντι στον Παναθηναϊκό (0-3), δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε της αγωνιστικής περιόδου

Οι Σόνια Μποροβίντσεκ, Κάταλιν Κις, Φένια Παπαγεωργίου, Χαρά Σάκκουλα και Φαίη Κουνάδη ήταν οι αθλήτριες που ξεχώρισαν στην εκπληκτική πορεία της ΑΕΚ προς το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της, που μνημονεύεται ακόμα από τον "κιτρινόμαυρο" οργανισμό.

Μερικούς μήνες νωρίτερα, οι παίκτριες της Ένωσης είχαν κατακτήσει το μοναδικό Super Cup που έχει διεξαχθεί στη χώρα, ενώ κατάφεραν να φτάσουν και μέχρι τα προημιτελικά του CEV Cup, που αποκλείστηκαν από τη Γαλατασαράι.

Τα επόμενα χρόνια, ο Δικέφαλος δεν συνέχισε να πετά τόσο ψηλά, αφού τα οικονομικά προβλήματα τον οδήγησαν στον υποβιβασό το 2017. Η ΑΕΚ άνοιξε τα φτερά της ξανά το 2020 όταν επέστρεψε στη Volley League, κλείνοντας οριστικά τον άσχημο κύκλο τον Μάρτιο του 2023.

Οι "κιτρινόμαυρες" λύγισαν τον Παναθηναϊκό (3-1) στον τελικό του Κυπέλλου βόλεϊ γυναικών και γιόρτασαν την κατάκτηση του πρώτου τίτλου τους στον θεσμό στο κλειστό της Άρτας με αρχηγό την Λαμπρινή Κωνσταντινίδου.

Φαίη Κουνάδη (Παλαίμαχη αθλήτριας της ΑΕΚ, έχει αγωνιστεί για συνολικά πέντε χρόνια με τον Δικέφαλο στο στήθος σε δύο διαφορετικές περιόδους και έχει πανηγυρίσει με την Ένωση τους δύο πρώτους τίτλους του τμήματος):

"Αν δεν φορέσεις την φανέλα και μπεις μέσα στο γήπεδο να νιώσεις αυτόν τον παλμό και αυτήν την αίσθηση είναι δύσκολο να περιγράψεις τι σημαίνει το "είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ". Αν δεθείς πνευματικά και ψυχικά με όλο αυτό που συμβαίνει στην Ένωση, τότε καταλαβαίνεις ότι δεν είναι η ιστορία μιας ομάδας που δημιουργήθηκε στην πλατεία μιας παλιάς γειτονιάς, αλλά η ιστορία της κουλτούρας της ίδιας της γειτονιάς. Γι’ αυτό είναι διαφορετικό να αγωνίζεσαι γι’ αυτήν.

Η ΑΕΚ κουβαλάει μαζί της την ιστορία της. Όλα τα βιώματα και οι δυσκολίες που έχει περάσει την έχουν ωριμάσει, ώστε να δώσει με την σειρά της την βοήθεια και την υποστήριξη στην κοινωνία μέσα από την θέση που κατέχει και την δυναμική που την διακρίνει. Ηθικές και αθλητικές αξίες ανήκουν ήδη στο έργο της και αυτό θα πρέπει να το διατηρήσει.

Το μεγαλείο της Ένωσης είναι εκεί και το απολαμβάνει όποιος έχει την τύχει να αγαπηθεί από αυτήν. Θα αναφέρω χαρακτηριστικά δύο γνωστές ιστορίες. Η μια είναι τότε που μάζεψε η Original χρήματα (σε μια δύσκολη περίοδο για την Ερασιτεχνική) και μας πλήρωσε μαζί με κάποια άλλα τμήματα. Μας κάλεσαν στο Δωματιάκι και μας άφησαν άφωνους. Φυσικά έβαλα τα κλάματα.

Μια ακόμη σπουδαία στιγμή την έζησα αυτή τη φορά ως αντίπαλος. Μια ιστορία χιλιοειπωμένη, αλλά συνάμα και μια από τις σημαντικότερες της καριέρας μου. Με καλωσόρισαν μέσα στη Φιλαδέλφεια με μια πανέμορφη ανθοδέσμη. Μου έδειξαν την αγάπη τους, την εκτίμησή τους και 1000 άτομα φώναζαν το όνομά μου. Και τα δυο γεγονότα συνέβησαν έτσι, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Αυτό το χωρίς λόγο, εγώ το λέω μεγαλείο.

Εύχομαι στους φίλους της ΑΕΚ να διατηρήσουν αυτό το μεγαλείο και να συνεχίσουν να το διασπείρουν απλόχερα σε όποιον έχουν απέναντί τους χωρίς περιορισμούς και με αυτό το ανεξάντλητο πάθος που τους διακατέχει"

Βόλεϊ Ανδρών

Τα τμήματα βόλεϊ της ΑΕΚ βρίσκονται σε περίοπτη θέση στην προτίμηση αγάπης των φιλάθλων της ομάδας, οδηγώντας τους στο να δώσουν το προσωνύμιο "ΑΕΚ της Καρδιάς" τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες της Ένωσης.

Το τμήμα βόλεϊ ανδρών της Μάνας ΑΕΚ έχει περάσει από σαράντα κύματα σε μία πορεία στη διάρκεια των ετών που είναι σύμφυτη με την ταυτότητα του συλλόγου. Ιδρύθηκε το μακρινό 1929, επανασυστάθηκε το 1967 αποκτώντας για τέσσερα χρόνια και πάλι ζωή.

Το νήμα της λειτουργίας του κόπηκε απότομα το 1971 για να δραστηριοποιηθεί ξανά ενεργά το 1982, ενώ πλέον συμμετέχει σε τουρνουά και θεσμούς μόνο μέσω των ακαδημιών του. Παρά το γεγονός ότι τη σεζόν 2022/23 ο Δικέφαλος κατάφερε να πανηγυρίσει την άνοδό του στη Volley League ανδρών, δεν του χορηγήθηκε άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου (2023/24), με συνέπεια να μην αγωνιστεί σε καμία κατηγορία.

Δύο είναι οι στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στο βιβλίο της Μάνας ΑΕΚ. Η πρώτη είναι η κατάκτηση του League Cup "Νίκος Σαμαράς" το 2014, μέσα στο κατάμεστο από εκατοντάδες φίλους της Ένωσης κλειστό της Αλεξανδρούπολης.

Μετά από τη λήξη του νικηφόρου αγώνα απέναντι στον Φοίνικα Σύρου (3-2), κόσμος και αθλητές πανηγύρισαν ξέφρενα την κατάκτηση του τίτλου, με τις στιγμές να είναι έντονα συγκινησιακά φορτισμένες, αφού μερικούς μήνες πριν από τη διεξαγωγή του Final Four η ομάδα απειλούνταν μέχρι και με διάλυση.

Οι παίκτες του Άκη Φλαούνα υπέβαλλαν υπερπροσπάθεια και έγραψαν το όνομά τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου. Απόλυτος πρωταγωνιστής του τελικού ήταν ο Νίκος Κρέτσης, που αναδείχθηκε και MVP της διοργάνωσης, ενώ ο Γιάννης Μαντέκας είναι ο μοναδικός αρχηγός του τμήματος που έχει σηκώσει τρόπαιο.

Η δεύτερη ιστορικότερη στιγμή για το βόλεϊ ανδρών της ΑΕΚ είναι η πορεία στο CEV Cup της σεζόν 1999/2000, με τον Δικέφαλο στο Final Four της Αθήνας να κατακτά την 3η θέση. Έφτασε μέχρι εκεί με ρεκόρ οκτώ νικών και μόλις μίας ήττας, με τη δεύτερη να είναι από την ιταλική Πιεμόντε Κούνεο με 3-1 στον ημιτελικό. Στον μικρό τελικό η Ένωση κέρδισε με 3-0 τη Γαλατασαράι και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Ο μεγαλύτερος πετοσφαιριστής που έχει φορέσει τη φανέλα με τον Δικέφαλο Αετό στο στήθος είναι ο Γιούρι Φιλίποφ. Αγωνίστηκε στην ΑΕΚ από το 1999 έως το 2002, όντας από τα σημαντικότερα γρανάζια στην ξέφρενη ευρωπαϊκή πορεία της Ένωσης την αγωνιστική περίοδο 1999/200, ενώ παράλληλα αποτελεί και τον μακροβιότερο ξένο που έπαιξε στην ομάδα.

Γιάννης Αχιλλεόπουλος στο SPORT24 (Πρώην αθλητής της ΑΕΚ στη θέση του λίμπερο, αγωνίστηκε για συνολικά έξι σεζόν με τη φανέλα του Δικέφαλου σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους, ενώ ήταν και μέλος της ομάδας στον μοναδικό τίτλο που έχει κατακτήσει το τμήμα):

"Η υποστήριξη και η αγάπη για την ομάδα περνά από γενιά σε γενιά, από παππού σε γιο και εγγονό σαν οικογενειακή παράδοση ανεξαρτήτως επιτυχιών. Η πολιτιστική κληρονομιά που κουβαλά ο σύλλογος έχει εισχωρήσει στα συναισθήματα των φιλάθλων της, καθώς αυτοί δεν αγαπούν μόνο το αθλητικό σωματείο, αλλά την ιστορία της και την προσφυγιά, συμμεριζόμενοι τον πόνο όλων των ανθρώπων, το σμίξιμο τους και πάλι στην Ελλάδα λησμονώντας την χαμένη πατρίδα.

Η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως, λοιπόν, είναι ένα κοινό σημείο αναφοράς, ένας κοινός τόπος για ανθρώπους και γενιές που συνδέονται βαθύτερα μέσα σε αθλητικά πλαίσια.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ μου ηλικιωμένους παππούδες να κλαίνε συγκινημένοι μέσα στο γήπεδο στα εγκαίνια της "OPAP Arena". Εύχομαι οι φίλοι της ΑΕΚ να συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ομάδα τους με ανιδιοτέλεια και αγνή αγάπη, μεταλαμπαδεύοντας όλη αυτή τη φλόγα με μεράκι στις επόμενες γενιές".

Vintage Volley

Το τμήμα βόλεϊ μη ενεργών αθλητριών ή αλλιώς Vintage Volley δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά έχει τη δική του πολύ ξεχωριστή ιστορία. Με αυτόν τον τρόπο και μέσα από ένα αγωνιστικό πλαίσιο η ΑΕΚ δίνει τη δυνατότητα σε πρώην αθλητές να διατηρήσουν τη φόρμα τους, αφού συμμετέχουν σε διοργανώσεις με αντίστοιχες ομάδες της Αττικής.

Ένα τμήμα ιδιαίτερα αγαπητό κυρίως στα ενδότερα του "κιτρινόμαυρου" οργανισμού, λόγω των ευκαιριών που προσφέρει στις πετοσφαιρίστριες που είτε έχουν, είτε δεν έχουν αγωνιστεί με τον Δικέφαλο στο στήθος να μην "σκουριάσουν" και να συνεχίσουν να ασχολούνται με το αγαπημένο τους άθλημα.

Το Vintage Volley ιδρύθηκε το 2018, με την αρχηγό και Team Manager, Δέσποινα Ξανθάκου, να είναι ο ιθύνων νους πίσω από αυτό το εγχείρημα και ο άνθρωπος που κάνει τα πράγματα να συμβαίνουν. Η Ένωση είναι μια από τις κυρίαρχες ομάδες του χώρου έχοντας πολλές διακρίσεις κυρίως στα πρωταθλήματα της ΕΣΠΕΔΑ. Ωστόσο, αυτοί οι τίτλοι δεν υπολογίζονται στους επίσημους της Μάνας ΑΕΚ.

Πόλο ανδρών

Το τμήμα ιδρύθηκε το μακρινό 1962 και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 60' είχε αγωνιστική παρουσία για συναπτά έτη στο εγχώριο γίγνεσθαι, κυρίως στις μικρότερες κατηγορίες. Έκτοτε, πέρασαν σχεδόν 50 χρόνια μέχρι την επανασύσταση του τμήματος υγρού στίβο (2017) της ΑΕΚ με πρωτοβουλία των Πάνου Μιχαλόπουλου και Γιώργου Κιρμίζογλου.

Τα χρόνια που ακολούθησαν βρήκαν την Ένωση να πανηγυρίζει τρεις διαδοχικές ανόδους σε Β' Εθνική, Α2 και Α1 πόλο ανδρών καθοδηγούμενη εκτός πισίνας από τον Κωνσταντίνο Δάνδολο. Στην παρθενική της παρουσία στα σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας (2019/20) κατάφερε να συμμετάσχει για πρώτη φορά σε τελική φάση του Κυπέλλου φτάνοντας μέχρι και τον τελικό, που ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό.

Η πορεία αυτή της έδωσε τη δυνατότητα να κάνει την παρθενική της εμφάνιση σε ευρωπαϊκή διοργάνωση την αμέσως επόμενη αγωνιστική περίοδο (2020/21), με τη Ζούγκλο Βαζούτας από την Ουγγαρία να είναι η πρώτη ομάδα που βρήκε στον δρόμο της χάνοντας με 13-6.

Το σκουφάκι της ΑΕΚ έχουν φορέσει παίκτες που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στις εγχώριες και παγκόσμιες πισίνες, μεταξύ άλλων οι: Πέτρος-Στέφανος Σάντα, Φίλιππος Καραμπέτσος, Κώστας Φλέγκας, Νίκος Στελλάτος, Κώστας Κοκκινάκης, Νίκολα Ράτζεν και Νίκολα Βούκσεβιτς.

Το "Άγιο Δισκοπότηρο" των ανθρώπων που έχουν επωμιστεί τη διοίκηση και τη χρηματοδότηση των τμημάτων του υγρό στίβο της ΑΕΚ είναι ένα ιδιόκτητο κολυμβητήριο.

Μία "κιτρινόμαυρη" πολιτεία που θα φιλοξενεί όλα τα αγωνιστικά τμήματα του συλλόγου, καθώς επίσης και τις ακαδημίες, προκειμένου να βάλει σε νέες βάσεις τη λειτουργία της ομάδας. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι να "γεννηθούν" αθλητές και αθλήτριες που θα πρωταγωνιστήσουν κόντρα στις παραδοσιακές δυνάμεις της ελληνικής υδατοσφαίρισης.

Νίκος Βενετόπουλος στο SPORT24 (Παλαίμαχος πολίστας στη θέση του φουνταριστού, θρύλος του αθλήματος έχοντας αγωνιστεί με το σκουφάκι της Εθνική Ελλάδας σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ έχει υπηρετήσει τη Μάνα ΑΕΚ ως προπονητής τόσο στο τμήμα πόλο ανδρών, όσο και σε αυτό των γυναικών):

"Έχω εργαστεί σε πολλές ομάδες, αλλά η λατρεία των φιλάθλων της Ένωσης για αυτό που εκπροσωπεί είναι κάτι που δεν το έχω ξανασυναντήσει. Ο σεβασμός στην ιστορία του συλλόγου, το δέσιμο με την ομάδα, οι δυσκολίες όλων των προηγούμενων ετών που αντί να αποδυναμώσει την αγάπη τους τη γιγάντωσε, είναι στοιχεία που δικαιολογούν θα έλεγα το μότο "είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ".

Βλέπω τον σύλλογο σαν έναν οργανισμό που είναι περισσότερο πολιτιστικός. Ο σκοπός και ο ρόλος της ΑΕΚ είναι να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη και την αγάπη για τις αλησμόνητες πατρίδες και τις διαφορετικές αξίες. Μια ιστορία που μπορεί για κάποιους να μη σημαίνει κάτι, αλλά για μένα ήταν πολύ σημαντική και μου έδειξε το μεγαλείο αυτού του σωματείου, ήταν όταν κάποιος γνωστός μου, ο οποίος είναι καθηγητής πανεπιστημίου, μου ζήτησε να του πάω κάτι από την ομάδα.

Του έδωσα, λοιπόν, ένα "κιτρινόμαυρο" σκουφάκι με τον Δικέφαλο και τον είδα να κλαίει μπροστά μου σαν μικρό παιδί. Ήταν κάτι που πραγματικά με συγκλόνισε. Γνωρίζω πολύ καλά ότι ο κόσμος θέλει νίκες, πρωταθλήματα και Κύπελλα. Μπορεί αυτή τη στιγμή το πόλο ανδρών και γυναικών να μην μπορούν να δώσουν στον κόσμο τις χαρές που θέλουν, αλλά εύχομαι να αγκαλιάσουν τα τμήματα, γιατί όπως είπαμε “είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ".

Πόλο γυναικών

Δύο χρόνια μετά την επαναλειτουργία του τμήματος ανδρών (2019), ήταν σειρά των γυναικών να φορέσουν το σκουφάκι τους και να εκπροσωπήσουν τον Δικέφαλο στις πισίνες.

Η ομάδα που συστάθηκε συνδύαζε την εμπειρία, έχοντας ως μπροστάρες τις Αμαλία Πάτερου (πρώτη παίκτρια που υπέγραψε συμβόλαιο στην Ένωση), Μαρία Τσουρή και τη συνονόματή της Μπαλωμενάκη, με τα νιάτα, καθώς αποτελούντας από φερέλπιδες παίκτριες διψασμένες για διακρίσεις και καθιέρωση στην ελίτ της ελληνικής υδατοσφαίρισης.

Η ΑΕΚ κατάφερε να κερδίσει από τον πρώτο χρόνο ίδρυσής της την άνοδό στην Α1, αφού τερμάτισε στην κορυφή του ομίλου της τελικής φάσης της Β' Εθνικής κατηγορίας με το απόλυτο των νικών κόντρα σε Άρη και Ιωνικό.

Η πρεμιέρα του νεοσύστατου τμήματος πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου του 2020 με αντίπαλο τον ΓΣ Ηλιούπολης, τον οποίο νίκησε εύκολα με 18-4, ενώ το πρώτο γκολ που πέρασε στην ιστορία πέτυχε η Αμαλία Πάτερου. Για τα πρακτικά κορυφαία σκόρερ της αναμέτρησης με τέσσερα τέρματα ήταν η Κική Στρατιδάκη.

Η σεζόν που διανύουμε είναι η τέταρτη χρόνια που η ΑΕΚ συμμετέχει στην Α1 πόλο γυναικών, με καλύτερες την πρώτη (2020/21) και τη δεύτερη (2021/22) που κατέκτησε την 5η θέση, ενώ συμμετείχε και σε ένα Final Four Κυπέλλου.

Η αγωνιστική στόχευση του τμήματος συμπλέει με αυτή των ανδρών, δηλαδή μέσα από σταθερά βήματα και ρίχνοντας μεγάλο βάρος στις ακαδημίες του, ο Δικέφαλος θα προσπαθήσει στο μέλλον να μπει σφήνα σε ιστορικούς συλλόγους.

Κολύμβηση

Το κολυμβητικό τμήμα της Μάνας ΑΕΚ ακολούθησε περίπου την ίδια πορεία με το πόλο ανδρών του συλλόγου, με περισσότερες ωστόσο διακρίσεις σε ατομικό κυρίως επίπεδο. Ιδρύθηκε το 1960 και παρέμεινε ενεργό μέχρι και τη δεκαετία του 70'.

Το μεράκι και η αγάπη των κυρίων Μιχαλόπουλου και Κιρμίζογλου έφεραν την επαναδραστηριοποίηση του τμήματος. Τα τελευταία χρόνια υπό την επίβλεψη του προπονητή της ομάδας κολύμβησης, Δημήτρη Χασιώτη, η Ένωση κοιτάει ψηλά και πρωταγωνιστεί σε αγωνιστικό και προαγωνιστικό επίπεδο, στοχεύοντας στη δημιουργία της επόμενης γενιάς κολυμβητών.

Παράλληλα, με το μαγιό του Δικέφαλου αγωνίζονται και βετεράνοι κολυμβητές. Η ΑΕΚ προτάσσει, όπως και με το vintage volley, το κοινωνικό της προφίλ και αποδεικνύει ότι το παν στον αθλητισμό δεν είναι οι καταγεγραμμένοι τίτλοι και τα μετάλια.

Καλλιτεχνική Κολύμβηση

Το 2021 η ΑΕΚ απέκτησε οντότητα και σε ένα ακόμα ολυμπιακό άθλημα, αυτό της ρυθμικής-συγχρονισμένης κολύμβησης. Επικεφαλής ανέλαβαν οι καταξιωμένες αθλήτριες και προπονήτριες, Ελένη Γεωργίου και Δέσποινα Θεοδωρίδου.

Σε ομαδικό επίπεδο η Ένωση έχει πανηγυρίσει έναν τίτλο στην πρώτη παρουσία της σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΟΠΕΝ, καθώς το 2022 ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο τεχνικό ομαδικό.

Τη χρυσή ομάδα της ΑΕΚ, που βαθμολογήθηκε με 74,5782 β. αποτελούσαν οι Μαρίνα Βασιλοπούλου, Ελευθερία Γκουζούνα, Σοφία-Ευαγγελία Μαλκογεώργου, Κατερίνα Μανασάκη, Κατερίνα Μπέκου, Πολυξένη Σαραντίδη, Σοφία Σαραντίδη, Αθανασία Τσόλα (αναπληρωματικές ήταν οι Βενετία Λιμάνη και Ελένη Τάτση).

Παράλληλα, στα τρία χρόνια λειτουργίας του τμήματος, οι αθλήτριες του συλλόγου έχουν καταφέρει να κατακτήσουν μετάλλια σε τεχνικό ντουέτο, ελεύθερο ομαδικό και ελεύθερο ντουέτο.

Futsal Ανδρών

Από τη στιγμή της ίδρυσής της το 2008, η ομάδα ποδοσφαίρου σάλας, ευρύτερα γνωστό το άθλημα ως futsal, αποτελεί από μια από τις πιο επιτυχημένες της εγχώριας σκηνής.

Το αξιοσημείωτο του εν λόγω τμήματος και αυτό που κάνει την περίπτωσή του να μην μοιάζει με κανένα άλλο είναι ότι δημιουργήθηκε από οπαδούς της ομάδας, ενώ τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του χρηματοδοτήθηκε από τους ίδιους πριν περάσει στα χέρια της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ.

Το futsal ανδρών της Ένωσης άρχισε να πρωταγωνιστεί τη σεζόν 2016/17, όταν αποφάσισε να αναλάβει διοικητικά το τμήμα ο Κωνσταντίνος Μαρινάκης, ο οποίος προηγουμένως είχε διατελέσει και χρέη προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ποδοσφαίρου Σάλας. Μάλιστα, τότε το τμήμα αποτελούσε κομμάτι της ΠΑΕ και όχι της Μάνας ΑΕΚ.

Στα έτη που ακολούθησαν έχει να επιδείξει επτά τίτλους και μια αξιοθαύμαστη ευρωπαϊκή πορεία στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδας το 2019 στους δραματικούς τελικούς εναντίον του Παναθηναϊκού, οι οποίοι δεν κρίθηκαν μόνο στο πέμπτο ματς, αλλά και στη διαδικασία των πέναλτι (5-4, 2-2 κ.δ.).

Ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ, Δημήτρης Θοεφίλου, έπιασε το τρίτο και τελευταίο πέναλτι των "πρασίνων", ο Άκης Ηλιάδης ευστόχησε για την Ένωση και το κατάμεστο από φίλους του Δικέφαλου κλειστό του Καματερού ξέσπασε σε πανηγυρισμούς.

Το 2020 η ΑΕΚ συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Futsal Champions League, με τους "κιτρινόμαυρους' να προκρίνονται στους 32 της διοργάνωσης και να την αποχαιρετούν με ψηλά το κεφάλι στα νοκ-άουτ από την Ακτόμπε του Αζερμπαϊτζάν.

Η Ένωση στέφθηκε για δεύτερη φορά πρωταθλήτρια την ίδια χρονιά, ενώ έχει αναδειχθεί Κυπελλούχος Ελλάδας δύο φορές, το 2018 και το 2023. Ο Δικέφαλος μετράει επίσης και τρία Super Cup (2018, 2019, 2023).

Δημήτρης Θεοφίλου στο SPORT24 (Εν ενεργεία ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ -ένας από τους μακροβιότερους- στη θέση του τερματοφύλακα, αποτελεί μύθο για τον χώρο του futsal, στον οποίο βρίσκεται πάνω από 20 χρόνια, ενώ με αυτόν βασικό μέλος η Ένωση έχει πανηγυρίσει και τους επτά τίτλους στην ιστορία του τμήματος):

"Ακόμα και σε ένα άθλημα το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα, σε όποια έδρα κι αν παίζουμε, ο κόσμος της ΑΕΚ είναι πάντα δίπλα μας από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Αυτό σημαίνει ότι οι φίλαθλοι της Ένωσης ακολουθούν παντού την ομάδα, όχι μόνο στο κλασικό ποδόσφαιρο, αλλά σε όλα τα σπορ.

Μία στιγμή που μου έκανε μεγάλη εντύπωση, ήταν μερικές μέρες αφού είχαμε κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα το 2019. Μας είχε καλέσει η ΚΑΕ ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, σε ένα ματς για τους μικρούς τελικούς του πρωταθλήματος, να κάνουμε τον γύρο του θριάμβου. Ξαφνικά όλος ο κόσμος της ομάδας που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο γήπεδο φώναζε ρυθμικά το όνομά μου και ξαφνιάστηκα, διότι δεν περίμενα ότι όσοι παρακολουθούσαν μπάσκετ ήξεραν πρόσωπα και καταστάσεις στο ποδόσφαιρο σάλας του συλλόγου.

Αυτό δείχνει τη μεγάλη αγάπη του κόσμου προς τον Δικέφαλο ανεξαρτήτου αθλήματος. Εκεί για ακόμα μία φορά διαπίστωσα έντονα πως όλα τα τμήματα της ΑΕΚ είναι μία πραγματικά μεγάλη οικογένεια. Νιώθω μεγάλη τιμή και περηφάνια που είμαι μέλος αυτού του τεράστιου συλλόγου και εύχομαι στον κόσμο της ΑΕΚ να γιορτάσουμε ακόμα περισσότερες επιτυχίες και κούπες τα χρόνια που θα ακολουθήσουν σε όλα τα σπορ".

Futsal Γυναικών

Βαδίζοντας στα χνάρια του futsal ανδρών, το γυναικείο τμήμα ήρθε και αυτό να πρωταγωνιστήσει στην εγχώρια σκηνή του ποδοσφαίρου σάλας εν τη γενέσει του το 2019, καθώς στην πρώτη χρόνια λειτουργίας του κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδας. Επιτυχία που επανέλαβε το 2023, ενώ τις δύο προηγούμενες χρονιές (2021, 2022) κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι futsal και ποδόσφαιρο γυναικών είναι ένα αδιαίρετο κομμάτι, αφού η μία ομάδα τροφοδοτεί την άλλη με παίκτριες, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο και τα δύο τμήματα να πρωταγωνιστούν στις διοργανώσεις που αγωνίζονται κατά καιρούς.

Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του, το τμήμα του ποδοσφαίρου σάλας γυναικών έχει καταφέρει να αποτελέσει την κορυφαία δύναμη του χώρου. Εκτός από τα δύο πρωταθλήματα, μετράει ισάριθμα Κύπελλα Ελλάδας (2022, 2023) και ένα Super Cup τη σεζόν 2022/2023.

Ποδόσφαιρο Γυναικών

Η διοίκηση της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ θέλει να κινείται σε ευρωπαϊκά πρότυπα σε όλους τους τομείς και ο γυναικείος αθλητισμός δεν θα μπορούσε να μην έχει περίοπτη θέση στο πλάνο της. Έτσι το 2021 ανακοινώθηκε η ίδρυση του τμήματος ποδοσφαίρου γυναικών, το οποίο ξεκίνησε τις προσπάθειές του από τη Γ' Εθνική και μέσα σε δύο χρόνια με ισάριθμες ανόδους κατάφερε να βρεθεί στην κορυφαία κατηγορία της Ελλάδας.

Μάλιστα η δεύτερη σεζόν της λειτουργίας του τμήματος επιφύλασσε ιστορικές στιγμές στους φίλους της Ένωσης. Οι "κιτρινόμαυρες" επικράτησαν σε διπλά ματς των Νέων Ατρομήτου με συνολικό σκορ 6-0 και πανηγύρισαν ξέφρενα την πρώτη συμμετοχή του συλλόγου στην Α1 Γυναικών, με την φιέστα να πραγματοποιείται στο Δημοτικό Γήπεδο Τραχώνων.

Με σχεδιασμό και λελογισμένες κινήσεις η Ένωση θα επιδιώξει να σταματήσει την πρωτοκαθεδρία του ΠΑΟΚ στο ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα. Παράλληλα, στόχος του Δικέφαλου είναι να δημιουργήσει τα δικά του φυτώρια ανάπτυξης και εξέλιξης ταλέντων και προς αυτήν την κατεύθυνση μεγάλο μέρος του πλάνου της διοίκησης της Μάνας ΑΕΚ σε συνεργασία με τον τεχνικό διευθυντή Χρήστο Χριστόπουλο είναι το βάρος να πέσει στις ακαδημίες.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει δημιουργηθεί ΑΕΚ Β' με ποδοσφαιρίστριες κάτω των 17 ετών που αγωνίζεται στην Γ' Εθνική Κατηγόρια, έτσι ώστε να οι παίκτριες που θα στελεχώσουν μελλοντικά την πρώτη ομάδα να έχουν τις απαιτούμενες εμπειρίες και η μετάβαση να είναι πιο ομαλή.

Χρήστος Χριστόπουλος στο SPORT24 (Τεχνικός διευθυντής στην ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών της ΑΕΚ, έχοντας διατελέσει στα πρώτα βήματα του τμήματος προπονητής, ενώ παράλληλα κάθεται και στον πάγκο της ομάδας futsal γυναικών με την οποία έχει πανηγυρίσει πέντε τίτλους):

"Κλείνοντας πέντε χρόνια στον σύλλογο μπορώ πλέον να δηλώσω με ειλικρίνεια ότι είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ, καθώς η ομάδα φέρει πολιτισμό, ιστορική μνήμη και αξίες. Η διαφορετικότητα του ΑΕΚτζή είναι αντιληπτή μόνο όταν κάποιος ζήσει αυτό που πρεσβεύει ο σύλλογος.

Το πρόσημο των πρώτων χρόνων λειτουργίας των τμημάτων futsal και ποδοσφαίρου γυναικών μόνο θετικό μπορεί να είναι. Τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Στο ποδόσφαιρο γυναικών μέσα σε μια διετία βρεθήκαμε στην Α' Εθνική, ενώ στο ποδόσφαιρο σάλας μετράμε ήδη ένα Super Cup, δύο πρωταθλήματα και ισάριθμα Κύπελλα.

Η φανέλα της ΑΕΚ είναι βαριά, δεν σου αφήνει περιθώρια να σκεφτείς ότι μπορείς να αποτύχεις. Η ΑΕΚ είναι μια ενιαία και αδιαίρετη. Σύντομα θεωρώ ότι το τμήμα γυναικών θα έχει την ίδια πορεία με αυτή των ανδρών"

Επιτραπέζια Αντισφαίριση Ανδρών

Η επιτραπέζια αντισφαίριση, ευρέως γνωστή ως πινγκ πονγκ, είναι ένα από τα αθλήματα το οποίο ρέει στο αίμα της Μάνας ΑΕΚ, καθώς ο προπομπός της Ένωσης, Αθλητικός Σύλλογος Πέραν, για πολλές δεκαετίες τον περασμένο αιώνα ήταν μία εκ των ισχυρότερων ομάδων της Τουρκίας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το ελληνικό σωματείο της Πόλης έχει πετύχει τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του σε αγωνιστικό επίπεδο με το εν λόγω τμήμα. Τις δεκαετίες του 60' και του 70' κατέκτησε πρωταθλήματα στη γειτονική χώρα όντας η μόνη αήττητη ομάδα, ενώ παίκτες της, όπως τα αδέρφια Αλεξανδρίδη και ο Παντζίδης στελέχωσαν τις εθνικές ομάδες της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Όσον αφορά το τμήμα του Δικέφαλου, ιδρύθηκε το 1957 με συνεχή παρουσία στο εγχώριο αθλητικό στερέωμα μέχρι και το 1986, έχοντας ως σημαντικότερες στιγμές τις τρίτες θέσεις στο Κύπελλο δύο συναπτές σεζόν (1984, 1985).

Έκτοτε η σπίθα έσβησε, για να ξανανάψει 23 χρόνια αργότερα, όταν η διοίκηση της Ερασιτεχνικής αποφάσισε να επαναδραστηριοποιήσει το τμήμα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης ανδρών το 2009, ξεκινώντας από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

Δέκα χρόνια αργότερα και με σερί ανόδους, η ΑΕΚ κατάφερε στην πρώτη συμμετοχή της στην Α1 ανδρών (2018/2019) να κατακτήσει το πρωτάθλημα, ενώ ένα χρόνο αργότερα (2019/20) έκανε το back to back ούσα αήττητη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ένωση σε αυτά τα δύο χρόνια κυριαρχίας της είχε να φύγει με σκυμμένο το κεφάλι από το γήπεδο σε 29 συνεχόμενους αγώνες. Μεγαλύτεροι παίκτες που κράτησαν τη ρακέτα του Δικέφαλου είναι οι Κωνσταντίνος Λαγογιάννης, Ντάνιελ Κοσίμπα και Μίχαλ Όμπεσλο.

Επιτραπέζια Αντισφαίριση Γυναικών

Το 2011, μόλις δύο χρόνια μετά την επανασύσταση του τμήματος πινγκ πονγκ ανδρών, δημιουργήθηκε και η γυναικεία ομάδα, η οποία ξεκίνησε και αυτή την προσπάθεια καθιέρωσής της στην εγχώρια σκηνή από τα χαμηλά. Εννιά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2020 ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α1 και έκτοτε παραμένει εκεί.

Σε ομαδικό επίπεδο σημαντικότερη επιτυχία μέχρι σήμερα είναι η κατάκτηση της τέταρτης θέσης την περσινή αγωνιστική περίοδο (2022/23), ενώ στο φετινό (2023/24) Κύπελλο Ελλάδας κατέλαβε την τρίτη θέση νικώντας τον Παναθηναϊκό σε έναν συναρπαστικό μικρό τελικό με 4-3.

Σε ατομικό επίπεδο δύο αθλήτριες της ΑΕΚ έχουν διακριθεί στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, με την Γεωργία Ζαβιτσάνου να κάνει την αρχή το 2020 και να στέφεται πρωταθλήτρια Ελλάδας στο μονό, κερδίζοντας παράλληλα το ασημένιο μετάλλιο στο διπλό.

Τρία χρόνια μετά (2023) η Ιωάννα Γερασιμάτου έκανε το νταμπλ σε μονό και διπλό, υψώνοντας ψηλά τη σημαία με τον Δικέφαλο Αετό και αποδεικνύοντας με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι η Ένωση έρχεται για να πρωταγωνιστήσει σε ένα ακόμα αγώνισμα.

Ποδηλασία

Το ποδηλατικό τμήμα της ΑΕΚ αποτελεί έναν εκ των σκαπανέων του αθλήματος στην Ελλάδα, καθώς στο πέρασμα των τελευταίων 95 χρόνων έχει την τιμή να βρίσκεται ανάμεσα στους ιστορικότερους, αν όχι να είναι ο ιστορικότερος, συλλόγους της χώρας.

Ιδρύθηκε το 1929 και μετά το τμήμα στίβου (1924) είναι το μακροβιότερο της Μάνας ΑΕΚ. Αν και η ποδηλασία είναι ένα από τα λιγότερο εμπορικά αθλήματα που διατηρεί κάτω από τις φτερούγες του ο Δικέφαλος, έχει φέρει τους 38 από τα συνολικά 107 ομαδικούς τίτλους στην Ερασιτεχνική.

Εκ των πρωτεργατών και ιδρυτών του τμήματος υπήρξε ο ποδηλάτης Ματθαίος (Μάνθος) Καλούδης, με τους Ευάγγελο Κουβέλη, Πετούν, Ταρσινιάν, Κρίσαλλη, Τσαλίκη, Δαβούτη, Κουγιουμτζή, Αράπη, Φώτη Μουστάκη και Γιώργο Τζώλη να κάνουν γνωστό το όνομα της ΑΕΚ τόσο εντός Ελλάδας, όσο και διεθνώς, με τους δύο πρώτους να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1948.

Ωστόσο, οι "χρυσές" δεκαετίες των "κιτρινόμαυρων" κρανών ήταν το 60' και το 70', που με έφορο τον χρηματιστή από την Κωνσταντινούπολη, Γιώργο Τρανόπουλο, η ΑΕΚ κυριάρχησε στην ελληνική σκηνή κατακτώντας το σύνολο των τίτλων της σε ομαδικό επίπεδο.

Σε αγωνιστικό επίπεδο μπροστάρηδες ήταν θρύλοι της εγχώριας ποδηλασίας, όπως οι Στέλιος Βάσκος (ατομικά πολυνίκης Έλληνας ποδηλάτης με διακρίσεις παράλληλα σε Βαλκανικούς και Μεσογειακούς αγώνες), Νίκος Καψοκέφαλος (εμπνευστής και δημιουργός του Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας το 1968 με τη βοήθεια ανθρώπων της ΑΕΚ), Νίκος Λουλούκος και Σταμάτης Ρηγούτσος.

Στη διάρκεια των χρόνων που ακολούθησαν, αρχής γενομένης από τη δεκαετία του 80', το τμήμα ξεκίνησε να μαραζώνει και παρότι συνέχισε να βγάζει μεγάλους αθλητές (Παναγιώτης Σκυλοδήμος, Βαγγέλης Σακέλλης, Βάλυ Χαραλαμποπούλου) περιορίστηκε σε ατομικές κυρίως διακρίσεις.

Ανέκαθεν, όμως, η ποδηλασία της ΑΕΚ μέχρι και τις ημέρες μας αποτελεί τον "αιματοδότη" των εθνικών ομάδων, έχοντας αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στη διάδοση του αθλήματος στην Ελλάδα.

Βαγγέλης Σακέλλης στο SPORT24 (Εν ενεργεία ποδηλάτης της Ένωσης, από το 2016 που αποτελεί μέλος του τμήματος έχει φέρει στη Μάνα ΑΕΚ πάμπολλες ατομικές διακρίσεις):

"Για ένα παιδί μεγαλωμένο στη Σκεπαστή είναι τιμή και όνειρο να αγωνίζομαι με τον Δικέφαλο στο στήθος. Κάθε αγώνας, κάθε Κύπελλο είναι πρώτα για την ομάδα και μετά για τον εαυτό μου. Η ΑΕΚ για εμένα σημαίνει "να είσαι διαφορετικός". ΑΕΚ γεννιέσαι, δεν γίνεσαι. Είναι τρόπος ζωής, ιδέα, αγάπη και πάνω από όλα οικογένεια.

Το μέγεθος της βοήθειας που μου δίνει σε κάθε μου αγώνα είναι τεράστιο, καθώς προσπαθώ να κερδίσω ώστε το όνομα της αγαπημένης μου ομάδας να ακουστεί στην πρώτη θέση. Αυτό που κάνει την ΑΕΚ να ξεχωρίζει είναι η ιστορία της, μια ιστορία από την Πόλη".

Στίβος

Μετά το τμήμα ποδηλασίας, αυτό του στίβου είναι το πιο επιτυχημένο της Μάνας ΑΕΚ όσον αφορά τις εγχώριες διακρίσεις σε ομαδικό επίπεδο. Από πλευράς ιστορικότητας συγκαταλέγεται μαζί με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ στα παλαιότερα του Δικέφαλου.

Φέτος, κλείνει και αυτό τα 100 χρόνια ζωής του, ενώ οι εκ των ιδρυτών του συλλόγου, Αιμίλιος και Μενέλαος Ιωνάς αποτέλεσαν μέλη του ξεχωρίζοντας μάλιστα ως δρομείς.

Την τροπαιοθήκη της Ερασιτεχνικής κοσμούν συνολικά 20 πανελλήνιοι τίτλοι και συγκεκριμένα: τέσσερα

Keywords
ΑΕΚ, αιωνας, εν λόγω, final four, ιθύνων νους, ολυμπιακοί αγώνες, champions league, καε αεκ, ημερολόγιο, λουξ, αθηνα, πειραιας, μπολ, sport24, καμάρι, handball, γκολ, ελλαδα, european, cup, ΠΑΟΚ, αφοσίωση, ολυμπιακος, βασεις, volley, league, super, cev, σημαίνει, original, σαμαρας, mvp, opap, arena, vintage, team, ιθύνων, νους, γίγνεσθαι, εμφάνιση, ουγγαρια, μνήμη, futsal, μαρινακης, παναθηναικος, ηλιαδης, καε, οακα, συμμετοχή, ειλικρίνεια, σπιθα, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, βιβλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Γόνδολες της Βενετίας, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, βασεις 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, βαθμολογιες πανελληνιων 2011, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, βασεις 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, τελος του κοσμου, final four 2013, εσπα 2021, ημερολογιο 2021, ξανα, κοινωνια, αποτελεσματα, ελενη, τι σημαινει, μνήμη, ημερολόγιο, αδεια, αθλητικα, βενετια, εδρα, εθνικη, ηγετης, θρυλος, κοντρα, κωνσταντινουπολη, μαγιο, μπασκετ, οακα, ονειρα, ονειρο, πλαισιο, φλογα, φυτωρια, φωτογραφια, χρωματα, mvp, αγαπη, αγωνες, αθανασια, αθλητισμος, αιμα, ακης, αμαλια, ανθρωπος, αρβανιτης, ατμοσφαιρα, αφοσίωση, βιβλιο, βοηθεια, βρισκεται, γκολ, γεγονοτα, γεγονος, γεωργια, γεωργιου, γηπεδο, γίγνεσθαι, γινεσαι, δεδομενο, δεσποινα, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, διοικηση, δικη, δειχνει, δοθει, δωσει, δειγμα, διπλο, εγχειρημα, ευκολα, ειλικρίνεια, υπαρχει, ειρηνη, εκτιμηση, ελευθερια, ενεργεια, ενεργα, εν λόγω, εμφάνιση, εξι, επτα, επιτυχια, ερχεται, ετη, ετων, ετος, ευαγγελια, ζωη, ζωης, ιδεα, ιδια, ιδιο, ιδρυση, ισχυει, θαυμα, θεοδωριδου, θετικο, θρυλοι, ιθύνων νους, ιθύνων, ιωαννα, ιωνας, καε, καε αεκ, κεφαλαιο, κυματα, κυπελλο, κικη, λειτουργια, ληξη, λογο, μαθηματικα, μαρια τσουρη, ματια, μηνες, μικρασιατικη καταστροφη, μικρο, μοτο, μπολ, μπορεις, μαρια, μυλωνας, μονα, νιατα, νεολαια, νικη, νημα, νοκ, καμάρι, ομαδα, παντα, οικογενεια, οκτω, ομονοια, ονομα, οντας, παιδι, παιδια, παθος, ποδοσφαιρο, πισινες, πολιτεια, προβληματα, ρεκορ, ρολο, σαββας, σαλονια, σεβασμος, σεζον, σερι, συγκεκριμενα, συντομα, σειρα, συγκεντρωση, συμμετοχή, σοφια, στιβος, σφηνα, σωματειο, σονια, ταυτοτητα, τιμη, τμημα, τρια, τριτη, φυσικα, φιεστα, φορμα, φτερα, φορα, χαντμπολ, χρηστος, χρυση, χριστοδουλος, χαρα, κωνσταντινος, αγωνας, αλβανος, ανηκει, super, βηματα, cev, cup, δημητρης, δωματιακι, ειπαμε, ενωση, φιλοι, final four, futsal, γιωργος παπαδοπουλος, handball, χωρα, ιδιαιτερα, υγρο, κλειστο, κομματι, καρδια, κωστας, league, μεινει, μια φορα, μοιαζει, μπροστα, νους, original, ομαδες, ποδια, σημαια, σημαίνει, σκηνη, σπυρος, team, θεσεις, vintage, βιωματα, volley, ξεκινησε, χερια, european
Τυχαία Θέματα