Ο ασταμάτητος φαρμακοποιός Παναγιώτης Πολύζος είναι ένα από τα φαβορί του IRONMAN® 70.3® Vouliagmeni, Greece

Ο ανθεκτικός τριαθλητής πρωταγωνιστεί στις πρώτες θέσεις τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι, κατέκτησε την πρωτιά στον αγώνα της Βουλιαγμένης και φέτος στέφθηκε νικητής σε δύο πανελλήνια πρωταθλήματα, σε αυτό της Ολυμπιακής απόστασης και στο Half IRONMAN®.

Το IRONMAN® 70.3® Vouliagmeni, Greece επιμερίζεται σε τρία αθλήματα (κολύμβηση στη θαλάσσα, ποδηλασία δρόμου και τρέξιμο) στις μισές αποστάσεις του Full IROMAN.

Γι' αυτό ονομάζεται και Half IRONMAN®. Οι αθλητές κολυμπούν 1900 μέτρα, κάνουν ποδήλατο 90 χιλιόμετρα και τρέχουν

μια απόσταση 21 χιλιομέτρων, τη μισή δηλαδή από αυτή ενός μαραθωνίου. Αυτόν τον αγώνα αντοχής και μεγάλων ψυχικών αποθεμάτων θα απολαύσουμε στη Βουλιαγμένη και ο Παναγιώτης Πολύζος θεωρείται από τους σπεσιαλίστες των αποστάσεων στην Ελλάδα. Ξέρει ότι μία από τις λέξεις “κλειδιά” της διοργάνωσης είναι η “πρόκληση”, την οποία και ο ίδιος ασπάστηκε, όταν αποφάσισε να επιστρέψει στον αθλητισμό μετά τις σπουδές του στη Φαρμακευτική. Η πρόκληση ενός κατορθώματος, ενός δύσκολου αγώνα είναι το μεγάλο κίνητρο όσων συμμετέχουν. Μια δυσκολία που συνδυάζεται με το λυτρωμό του έμπλεου συναισθημάτων τερματισμού και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης που σφραγίζεται με την ολοκλήρωση του αγώνα.

“Φέτος, νίκησα σε δύο πανελλήνια πρωταθλήματα, στην Ολυμπιακή απόσταση και στο Half IRONMAN®. Είμαι κατεξοχήν τριαθλητής, ωστόσο δεν θα δοκίμαζα να διεκδικήσω την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για να πάρεις μια πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι πολύ δύσκολο. Έχει ranking, το οποίο απαιτεί να τρέξεις σε μια σειρά αγώνων στο εξωτερικό. Αυτό προϋποθέτει ελεύθερο χρόνο που δεν υπάρχει λόγω της εργασίας μου, αλλά και οικονομική στήριξη. Άλλωστε μου αρέσει πολύ αυτό που κάνω τώρα. Οι μεγάλες αποστάσεις είναι αυτές που προσελκύουν τον κόσμο, στην προκειμένη περίπτωση έχουμε το Half IRONMAN®. Η ακόμα μεγαλύτερη απόσταση αυτή του Full IRONMAN®είναι δύσκολη και δεν έχει καλλιεργηθεί τόσο η κουλτούρα της στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση το Half IRONMAN®είναι έτσι κι αλλιώς ένας αγώνας μεγάλων αποστάσεων, τον οποίο ο πιο γρήγορος αθλητής θα τον ολοκληρώσει οριακά κάτω από τέσσερις ώρες”, τόνισε ο Παναγιώτης Πολύζος, του οποίου το όνομα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις τα τελευταία χρόνια. “Επίσης, φέτος, αγωνίστηκα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα age group που έγινε στη Φινλανδία. Πέρυσι, πήρα την πρόκριση από τον αγώνα της Βουλιαγμένης. Ήμουν πρώτος στο IRONMAN® 70.3® Vouliagmeni, Greece και μετά πήγα στη Φινλανδία. Συμμετείχαν περίπου 3.500 αθλητές από 150 χώρες στην κατηγορία των ανδρών. Τερμάτισα δεύτερος στην ηλικιακή κατηγορία 30-34 και έκτος στους 3.500. Είναι μια καλή επίδοση”.

Ο Παναγιώτης Πολύζος ζει στη Θεσσαλονίκη, και εργάζεται σε φαρμακείο. Το σπαστό ωράριο όρισε σε ένα βαθμό και την προπόνησή του, το πλάνο της οποίας βγάζει ο Χρήστος Γαρέφης, ο οποίος υπήρξε πρωταθλητής σε πολλά σπορ, μεταξύ άλλων στην ιστιοπλοΐα, στο πόλο και στην κολύμβηση.

“Ζω στη Θεσσαλονίκη και μένω λίγο έξω από την πόλη. Αυτό με διευκολύνει σημαντικά στην προπόνησή μου, διότι μόλις ανέβω στο ποδήλατο αυτομάτως αρχίζει η προπόνηση. Είναι σημαντικό και με εξυπηρετεί πολύ, επειδή όταν δουλεύεις είναι δύσκολο να τα συνδυάσεις. Ξυπνάω κατά τις 6 το πρωί για την πρώτη προπόνηση, πριν πάω στη δουλειά. Επειδή, εργάζομαι σπαστό ωράριο, το μεσημέρι είμαι ελεύθερος και μπορώ να προπονηθώ ως τις 5 το απόγευμα. Μετά τη δουλειά μπορώ να προγραμματίσει το κολύμπι μου. Στην ουσία η προπόνηση γίνεται ανάμεσα στα κενά της δουλειάς. Υπάρχει προπονητικό πλάνο με βάσει αυτό και το φτιάχνει ο Χρήστος Γαρέφης. Κάποιες μέρες μπορεί να χρειαστεί να κάνεις παραπάνω προπόνηση. Συμβαίνει και αυτό. Συνήθως, κάνω έξι με επτά ώρες προπόνηση, από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή και τον περισσότερο όγκο τον βγάζω το Σαββατοκύριακο”.

Από την κολύμβηση και το ποδόσφαιρο στο τρίαθλο

Είθισται, στους αγώνες τριάθλου να ξεχωρίζουν οι αθλητές που προέρχονται από την κολύμβηση ή που είναι αρκετά καλοί σε αυτό το άθλημα, διότι απαιτεί περισσότερη τεχνική από το τρέξιμο και την ποδηλασία. “Πρέπει να είσαι καλός κολυμβητής και πρόκειται για κάτι που μαθαίνεται δύσκολα όταν είσαι μεγάλος. Εγώ ήμουν κολυμβητής και αυτό με βοηθάει πολύ. Έκανα και κλασική και τεχνική κολύμβηση με το μονοπέδιλο. Κολυμπούσα κυρίως μεγάλες αποστάσεις, δηλαδή 1500 μέτρα και 800 μέτρα. Είναι τελείως διαφορετική η κολύμβηση με το μονοπέδιλο από αυτή του τριάθλου, δεν το συζητάμε. Η κολύμβηση του τριάθλου είναι πολύ δύσκολη. Ωστόσο, το καλό σκέλος μου είναι το τρέξιμο και όχι η κολύμβηση. Ίσως, επειδή έπαιζα ποδόσφαιρο για αρκετά χρόνια, στη Θεσσαλονίκη. Έπαιζα σε τοπικά πρωταθλήματα”. Παρακολουθώντας τόσο τον Παναγιώτη Πολύζο, όσο και τον Σπύρο Θεοδωρού (αθλητής με τα περισσότερα IRONMAN®) που επίσης θα συμμετάσχει στον αγώνα της Βουλιαγμένης και είναι ένας από τους Έλληνες που ξεχωρίζουν, διαπιστώνουμε ότι το τρίαθλο “αγκαλιάζει” αθλητές που προέρχονται από διάφορα αθλήματα, πέρα από τους ανθρώπους που το επιλέγουν ως μια μορφή ολοκληρωμένης άθλησης.

“Είναι κάτι που μου αρέσει πολύ. Επίσης, ο αθλητισμός είναι ο τρόπος ζωής μου. Έτσι έχω μάθει να ζω. Στα 17 μου σταμάτησα τον πρωταθλητισμό, επειδή πέρασα στο πανεπιστήμιο. Σπούδασα φαρμακευτική, όμως αυτό το διάστημα ένιωθα ότι κάτι μου έλειπε και αποφάσισα να αρχίσω και πάλι τον αθλητισμό. Κατά τη διάρκεια των σπουδών έπαιζα λίγο ποδόσφαιρο, έκανα κάποιο χαλαρό τρεξιματάκι, αλλά όχι με την έννοια του πρωταθλητισμού, όπως τώρα."

Επιπλέον, η Ελλάδα προσφέρεται για αγώνες τριάθλου. Παντού, έχουμε θάλασσα, δεν χρειαζόμαστε εγκαταστάσεις, ενώ βοηθούν και οι καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, στο Λονδίνο δεν είναι εύκολη η διεξαγωγή του τριάθλου λόγω της βροχής. Βέβαια, δεν σταματάει ο αγώνας με τη βροχή. Για παράδειγμα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φινλανδίας, άρχισε να βρέχει μετά τα πρώτα 20 λεπτά και μέχρι το τέλος δεν σταμάτησε.

"Αυτός ο καιρός είναι ο αγαπημένος μου. Πάντα, ήθελα να τρέξω έναν αγώνα σε αντίξοες συνθήκες και συνέβη”, τόνισε ο Παναγιώτης.

Συναισθηματικά δεμένος με το IRONMAN® 70.3® Vouliagmeni, Greece

Το “εισιτήριο” για τη Φινλανδία το πήρε από το IRONMAN® 70.3® Vouliagmeni, Greece πέρυσι. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που αγαπά πολύ τη διοργάνωση, πέρα από το αγωνιστικό σκέλος. “Με τον αγώνα της Βουλιαγμένης είμαι έντονα συνδεδεμένος και συναισθηματικά, επειδή από εκεί πήρα και την πρόκριση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτή η διοργάνωση έγινε από τους πρώτους αγώνες που μπαίνουν στο καλεντάρι μου. Πέρυσι, νίκησα στη Βουλιαγμένη και νομίζω ότι δεν το έχει καταφέρει άλλος Έλληνας. Τα προηγούμενα χρόνια που είχε γίνει το IRONMAN® 70.3® Vouliagmeni, Greece στην Ελλάδα, είχαν νικήσει ξένοι αθλητές.

Όταν διοργανώθηκε το πρώτο IRONMAN® 70.3® Vouliagmeni, Greece, στην Ελλάδα ήταν από τους πρώτους αγώνες με τόσο μεγάλη συμμετοχή αθλητών. Ειδικά, πέρυσι -στη Βουλιαγμένη- οι συμμετοχές έφτασαν τις 1600 και περίπου οι 800 ήταν Έλληνες. Δύσκολα, βρίσκεις 800 Έλληνες να αγωνίζονται μαζί. Αυτό σημαίνει ότι το IRONMAN® 70.3® Vouliagmeni, Greece οδήγησε πολύ κόσμο στην ενασχόληση με το τρίαθλο. Πολλοί έτρεξαν για πρώτη φορά έναν αγώνα τριάθλου -και μάλιστα σε μεγαλύτερες αποστάσεις από το κλασικό τρίαθλο-, στη Βουλιαγμένη. Άρχισαν από τα δύσκολα. Όμως, αυτόν τον κόσμο τον προσελκύει το δύσκολο. Σε παρακινεί κάτι που είναι μεγάλο, δύσκολο και απαιτεί σημαντικές σωματικές, αλλά και ψυχικές δυνατότητες. Και μόνο ο τερματισμός σε έναν τέτοιο αγώνα είναι από μόνος του πολύ μεγάλη υπόθεση. Πάντως, δεν είναι αυτό που με κρατάει στο άθλημα. Πολλοί με έχουν ρωτήσει αν θα έτρεχα και την full απόσταση και απάντησα ότι δεν θα το έκανα ακόμα”.

Στην επισήμανση ότι θεωρείται ένα από τα φαβορί του φετινού IRONMAN® 70.3® Vouliagmeni, Greece, χαμογέλασε. Το ξέρει αλλά επεσήμανε: “Ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει σε κάποιο αγώνα και ειδικά σε έναν τέτοιο αγώνα”.

Ο Παναγιώτης αποφεύγει τα ρεπό, μάλλον επειδή δεν θέλει ρεπό, δεν θέλει να μην υπάρχει στην καθημερινότητά του η ενασχόληση που αγαπά. “Επειδή δεν προλαβαίνω να κάνω πολλή προπόνηση το ρεπό μου θα είναι κάποια Δευτέρα με λίγο χαλαρό κολύμπι, μετά τη δουλειά. Στην πραγματικότητα δεν θέλω να βάλω ρεπό. Είναι ο τρόπος ζωής μου”.

Keywords
Τυχαία Θέματα