Ο αθλητικός Νόμος και το σκεπτικό για τη φυλάκιση των οκτώ για τα επεισόδια στο Πανθεσσαλικό στο ΠΑΟΚ - ΑΕΚ το 2017

Ολοκληρώθηκε προ ημερών, έπειτα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, η δίκη στον Βόλο για τα σοβαρά επεισόδια που είχαν σημειωθεί το 2017 στον τελικό Κυπέλλου ποδοσφαίρου, μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.

Τα συγκεκριμένα επεισόδια είναι γνωστά ως «μάχη της πεζογέφυρας», καθώς, εξαιτίας μιας σειράς λαθών της Αστυνομίας και της διοργανώτριας ΕΠΟ, οπαδοί των δύο ομάδων συγκρούονταν για ώρες στην αφύλακτη πεζογέφυρα

που ενώνει τα δύο πέταλα του γηπέδου.

Κατηγορούμενοι στη δίκη του Βόλου ήταν συνολικά 36 άτομα, ορισμένοι εκ των οποίων γνωστοί στις αρχές για παλιότερα επεισόδια και άλλοι που ισχυρίζονται από την αρχή ότι ταυτοποιήθηκαν στον σωρό.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους 27 από τους κατηγορούμενους. Στους οκτώ επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από 12 έως 30 μήνες και το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να εκτελεστούν. Σε βάρος των υπόλοιπων 19 επιβλήθηκαν ποινές με αναστολή, ενώ εννέα άτομα κρίθηκαν αθώα.

Ο ποινικολόγος Λεωνίδας Σταθόπουλος, ειδικός στο αντικείμενο της οπαδικής βίας, ο οποίος εκπροσώπησε πέντε κατηγορούμενους, σχολίασε στο NEWS 24/7: «Πάρα τις συνεχόμενες τροποποιήσεις του νομοθέτη, στα αδικήματα αθλητικής βίας τα δικαστήρια έχουν την τάση να μην εφαρμόζουν πλέον τις δυσανάλογες και επαχθέστερες παρεπόμενες ποινές περί παραμονής των δραστών στα Α.Τ. του τόπου κατοικίας τους, όσο διαρκεί η αθλητική εκδήλωση της ομάδας τους, ένα ομολογουμένως εξοντωτικό μέτρο για τον εκάστοτε κατηγορούμενο.

Αντιθέτως, έχει αυστηροποιηθεί το πλαίσιο της μη αναστολής και της μη μετατροπής της ποινής για τους υπότροπους δράστες, όπου πολλές φορές, όπως και στην παρούσα δική, είναι αντιμέτωποι με στερητικές της ελευθερίας ποινές, δηλαδή ποινές που ο κίνδυνος της φυλάκισης είναι πιο υπαρκτός από ποτέ».

Ο δικηγόρος Κώστας Δημόπουλος, που επίσης εκπροσώπησε κατηγορούμενους στη δίκη του Βόλου, ανέφερε: «Το δικαστήριο ύστερα από μια μακρά ακροαματική διαδικασία που διήρκησε αρκετούς μήνες, κατέληξε σε απαλλακτική απόφαση για τον έναν εκ των τριών εντολέων μου και καταδικαστική για τους έτερους δυο, χορηγώντας τους αναστολή της ποινής και εκτιμώντας σε κάθε περίπτωση την προσωπικότητα τους και τις περιστάσεις τέλεσης των αδικημάτων.

Η εφαρμογή του αθλητικού Νόμου και με τις τελευταίες τροποποιήσεις που έχει υποστεί, προβλέπει σε περίπτωση καταδίκης και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις τη μη αναστολή της ποινής, η οποία απαγορεύεται επίσης να μετατραπεί σε χρηματική».

Στο μεταξύ, από τον φάκελο της υπόθεσης προκύπτει ότι το Πανθεσσαλικό στάδιο στο οποίο είχε διεξαχθεί το 2017 ο τελικός Κυπέλλου, δεν είχε άδεια λειτουργίας αθλητικής εγκατάστασης έως και λίγες ώρες πριν τον αγώνα. Αυτό σημαίνει ότι δεν λειτουργούσε το σύστημα του ηλεκτρονικού ονομαστικού εισιτηρίου.

Στον φάκελο σημειώνεται, επίσης, ότι οι κάμερες ήταν μεν σε λειτουργία, όμως δεν υπήρχε σύστημα καταγραφής δεδομένων ούτε κέντρο επιχειρήσεων στο οποίο να καταλήγει η εικόνα των καμερών.

Για την ίδια υπόθεση, εκτός από τους οπαδούς, δικαστική έρευνα είχε ξεκινήσει και σε βάρος στελεχών της ΕΠΟ, αξιωματικών της Αστυνομίας και υπεύθυνους του γηπέδου. Το NEWS24/7 δεν κατάφερε να διευκρινίσει την εξέλιξη της συγκεκριμένης έρευνας.

Πηγή: NEWS24/7

Keywords
Τυχαία Θέματα